Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να αλλαξουμε την Ελλάδα. Πρότεινε “Συμφωνία Αλήθειας” με το Λαό (όλη η ομιλία)

Την υπογραφή μιας «Συμφωνίας Αλήθειας» με το Λαό για την ανοικοδόμηση της Ελλάδας, καθότι η κοινωνία πλήρωσε πολύ ακριβά τα ψέματα και το λαϊκισμό του Τσίπρα, πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, παρουσία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλη και του Αντώνη Σαμαρα, που βρίσκονταν στη πρώτη σειρά του Συνεδρίου.

Προτείνουμε μια Συμφωνία Αλήθειας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Και όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε Οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει, είπε στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Τολμάμε μαζί και αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, την ανανεώνουμε, τη δυναμώνουμε, τη θωρακίζουμε.Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τις ελπίδες και τα όνειρα όλων των Ελλήνων που αναζητούν την επιστροφή στην κανονικότητα».

Στόχος αυτής της συμφωνίας, όπως υπογράμμισε, είναι :

Να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία,
Να φέρουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας,
Να βάλουμε τέλος στην κρίση και τα αδιέξοδα,
Να βγάλουμε τη χώρα από το μαρτύριο των τελευταίων χρόνων, και ιδιαίτερα από το τέλμα, που την οδήγησε τους τελευταίους 15 μήνες η πιο ανίκανη, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τους άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που όπως είπε θα είναι πλήρως κοστολογημένο και ρεαλιστικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θα εκπλήξει ευχάριστα τους πολίτες αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. «Ανάπτυξη, αξιοπιστία, ίσες ευκαιρίες είναι οι θεμελιώσεις αρχές πάνω στις οποίες είναι συγκροτημένο το νέο πρόγραμμα της ΝΔ, ανέφερε.

Δομικό στοιχείο του είναι – είπε – η δίκαιη κατανομή των βαρών, οι μεταρρυθμίσεις και οι βαθιές αλλαγές στο κράτος. Εργαλεία του θα είναι η «αξιολόγηση και η λογοδοσία» που συνθέτουν την αξιοκρατία.

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο ότι τα τρία μνημόνια έχουν επιφέρει δραματικές ανατροπές σε όλα τα νοικοκυριά και πολλές οικογένειες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι «απόλυτη προτεραιότητα του είναι η προστασία των αδυνάτων. «Δεν θα εκχωρήσουμε στην αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», τόνισε χαρακτηριστικά

Ο αρχηγός της ΝΔ επεσήμανε ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας και ρεαλιστική προοπτική ελπίδας στο λαό. «Μπορούμε να αλλάξουμε τη ψυχολογία των Ελλήνων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εγγυήθηκε προσωπικά ότι το 2021 οι πολίτες θα έχουν ανακτήσει τα εισοδήματα που έχασαν μέχρι σήμερα υπο την προϋπόθεση ότι η ΝΔ θα κυβερνήσει και θα προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο.

«Σήμερα δημιουργούμε συνθήκες για τη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Δεν μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε μόνο τις εκλογές. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτακης από το βήμα του συνεδρίου, δίνοντας το πολιτικό στίγμα της νέας φιλοσοφίας που διαπνέει τη ΝΔ.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την ως την πιο ανίκανη και επικίνδυνη, από την μεταπολίτευση και μετα.

Τους τελευταίους μήνες δίπλα στην οικονομική κρίση βιώνουμε την πρωτοφανή απουσία του κράτους από εκεί που πρέπει να είναι παρόν.

Πως θα μπορούσε κανείς ποτέ να φανταστεί ότι αστυνομικές δυνάμεις γειτονικής χώρας θα επεμβαίνουν στην Ελλάδα του 2016;

Πως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα φτάναμε στο σημείο να ζητάμε να αναπτυχθεί δύναμη του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσει τις τρύπιες βάρκες των διακινητών του θανάτου;

Οι ευθύνες και οι παραλείψεις για όλα αυτά είναι εγκληματικές.

Ο τυχοδιωκτισμός και η ανικανότητα της «πρώτη φορά Αριστερά» μας γύρισαν πολύ πίσω.

Οι Έλληνες τους εμπιστεύτηκαν την ελπίδα τους αλλά καταλήξαμε να ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη. Πρώτα απ’ όλα οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα όταν αναφέρθηκε σε όλους τους ηγέτες της φιλελεύθερης παράταξης, από την ίδρυση της ΝΔ, κάνοντας ειδική μνεία σε όλους.

«Είμαστε υπερήφανοι για την Ιστορία μας. Υπερήφανοι για την παρακαταθήκη που μας άφησε ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής» τόνισε χαρακτηριστικά. Συγκινητική ηταν επίσης η στιγμή, όταν αναφέρθηκε στη δικαίωση των ιδεών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την ώρα που λίγα μέτρα απ αυτόν βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία του παρα το γεγονός ότι είναι 98 ετών.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίσθηκε ενωτικός καθώς τόνισε ότι σήμερα στη ΝΔ δεν υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί, σαμαρικοί. Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επανεκκίνηση της ΝΔ που θα γίνει μέσα από την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε μάλιστα αυτές τις αλλαγές τονίζοντας τη θέσπιση θητείας για όλους, το διαχωρισμό κράτους-κόμματος, τη διαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος, με απαγόρευση δανεισμού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι σήμερα ξεκινάμε ενωμένοι τη μάχη για να δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα.

 

Αναλυτικά όλη η ομιλία

 

Ελληνίδες, Έλληνες

Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες

 

Εδώ στην Αθήνα

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή

Χτυπά η καρδιά της νέας Μεταπολίτευσης

Γεννιέται ένας νέος Πατριωτισμός που ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε μια κοινή ιστορική αποστολή:

Την αναμόρφωση της Ελλάδας.

Εδώ στην Αθήνα

Προτείνουμε μια Συμφωνία Αλήθειας σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Και όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι στην κοινή αποστολή, φέρνουμε Οξυγόνο στην Ελλάδα μας που ασφυκτιά, στην Ελλάδα μας που κινδυνεύει.

 

Εδώ στην Αθήνα

Τολμάμε μαζί και αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία, την ανανεώνουμε, τη δυναμώνουμε, τη θωρακίζουμε.

Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τις ελπίδες και τα όνειρα όλων των Ελλήνων που αναζητούν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Που αναζητούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Που ξέρουν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.

 

 

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην εκκίνηση της νέας ιστορικής αποστολής της Νέας Δημοκρατίας.

Σας εμπιστεύομαι. Καθεμία και καθέναν από εσάς.

Και στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας γιατί με εμπιστευτήκατε και εσείς.

Σας εγγυώμαι: Δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη σας. Από μένα θα ακούτε την αλήθεια – όσο κι αν αυτή μερικές φορές είναι δυσάρεστη.

Τον Ιανουάριο αποφασίσατε να τολμήσουμε αλλαγές. Μου δώσατε εντολή: «Από την Αρχή».

Και ακριβώς αυτό κάνουμε. Κάθε μέρα που περνά η Νέα Δημοκρατία κερδίζει. Κερδίζει νέα μέλη, κερδίζει επιρροή, κερδίζει εκτίμηση. Και αυτό το συνειδητοποιούν όλοι.

Χαίρομαι γιατί σήμερα βλέπω εδώ πολλούς παλιούς αγωνιστές της παράταξης που στάθηκαν δίπλα στη Νέα Δημοκρατία και στις μεγάλες χαρές αλλά και στις μεγάλες λύπες.

Τους τιμώ, την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά.

Αλλά βλέπω και πολλούς νέους φίλους. Ανθρώπους που κάνουν τη δικιά τους ιδεολογική υπέρβαση. Που προσβλέπουν στην παράταξη μας. Που αισθάνονται ότι μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ανοιχτού κόμματος.

Ενός κόμματος που θα ενοποιεί και θα ενσωματώνει τον ευρύτερο χώρο της μεσαίας τάξης, το χώρο της λογικής, του μέτρου, του ορθολογισμού, το χώρο της δημοκρατικής προόδου για την πατρίδα.

Τους καλωσορίζω στο νέο τους σπίτι, την καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά.

 

 

 

 

Φίλες και φίλοι,

Τον Ιανουάριο μου αναθέσετε μια πολύ μεγάλη ευθύνη:

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού,

Να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες,

Να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία,

Να φέρουμε οξυγόνο στην Ελλάδα μας,

Να βάλουμε τέλος στην κρίση και τα αδιέξοδα,

Να βγάλουμε τη χώρα από το μαρτύριο των τελευταίων χρόνων, και ιδιαίτερα από το τέλμα, που την οδήγησε τους τελευταίους 15 μήνες η πιο ανίκανη, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.

Εδώ, με αυτή τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ψευδαισθήσεις του λαϊκισμού και τις μεγάλες διαψεύσεις κλείνει οριστικά ο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Με τα μεγάλα επιτεύγματα αλλά και με το άσχημο τέλος του.

Τώρα για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας νέος δημιουργικός κύκλος ανασυγκρότησης.

Για να ανακτήσουμε την χαμένη ατομική αλλά και εθνική μας αυτοπεποίθηση.

Η νέα μεταπολίτευση. Με κεντρική δύναμη ξανά τη Νέα Δημοκρατία.

Έτσι συνεχίζουμε. Μέχρι τη νίκη. Μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας το τιμόνι της χώρας και να ξεκινήσουμε βήμα βήμα το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας.

Μιας νέας Ελλάδας χτισμένης σε γερά θεμέλια. Στην συλλογική αυτογνωσία. Στην πίστη στις πραγματικές μας δυνατότητες. Στην αλήθεια της ευθύνης αλλά και στην ευθύνη της αλήθειας.

 

 

 

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για εμένα προσωπικά. Στέκομαι μπροστά σας για πρώτη φορά ως ο 8ος εκλεγμένος πρόεδρος της μεγάλης μας παράταξης.

Είχα την μεγάλη τύχη να μεγαλώσω σε μια πολιτική οικογένεια που έχει γράψει τη δικιά της ιστορία στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Γνώρισα, μικρό παιδί ακόμα, τον ιδρυτή της παράταξής μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Τον ηγέτη που ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με την σύγχρονη ιστορία αυτού του τόπου.

Με τις δικές του καθοριστικές επιλογές οδήγησε την Ελλάδα στην ασφάλεια και την προοπτική της κοινότητας των ευρωπαϊκών κρατών.

Θεμελίωσε τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και έφερε την Ελλάδα στην αγκαλιά των ανεπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών.

Με τη δική του διεισδυτική πολιτική σκέψη και το ριζοσπαστισμό του, ιδρύθηκε η ιστορική μας παράταξη, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς, η Νέα Δημοκρατία.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν αυτή η παράταξη είχε καθοριστική συμβολή στην πορεία του τόπου.

Βεβαίως κάναμε και λάθη. Αλλά είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας. Είμαστε περήφανοι για τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής μας.

Και μέσα στη θύελλα της μνημονιακής πραγματικότητας, ένα κόμμα άντεξε μόνο. Γιατί είχε ρίζες. Γιατί υπηρετεί αξίες. Γιατί μπορεί να εκφράζει τα όνειρα και τις ελπίδες του απλού Έλληνα.

Η Νέα Δημοκρατία.

 

 

Και σήμερα δημιουργούνται και πάλι οι συνθήκες, όχι απλά για μια εκλογική νίκη, αλλά για μία πολιτική κυριαρχία.

Μια κυριαρχία που δεν θα είναι αποτέλεσμα πρόσκαιρων εκλογικών συσχετισμών.

Αλλά μια κυριαρχία που θα προκύψει επειδή το εσωτερικό ρολόι της κοινωνίας συγχρονίζεται με τις αξίες που διαχρονικά υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία: την ελευθερία και την αλληλεγγύη.

Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Και όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα κοιτάξει πίσω σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την τύχη του τόπου θα πει: η Ελλάδα βρέθηκε για άλλη μια φορά στη σωστή μεριά της ιστορίας.

Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα.

Και αυτό είναι το χρέος της δικιάς μας γενιάς: να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στην πορεία της Ελλάδας.

Και δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτε λιγότερο.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Σήμερα έχουμε το προνόμιο να είναι ανάμεσά μας τρεις μεγάλοι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, τρεις πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι του κόμματος μας.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο άνθρωπος που νίκησε το λαϊκισμό. Που έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ενώνοντας τους Έλληνες. Που προώθησε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ανέλαβε πολιτικό κόστος, αμφισβητήθηκε, αλλά έχει τη μεγάλη χαρά να βλέπει τις ιδέες του να δικαιώνονται και τη μεγάλη συμβολή του να αναγνωρίζεται.

Είχα την χαρά να τον υπηρετήσω ως Οννεδίτης.

Είναι μαζί μας ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος που ξανάδωσε ισχυρό λαϊκό έρεισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Που συγκρούστηκε με συμφέροντα, που δεν προσκολλήθηκε στην καρέκλα της εξουσίας, που τόλμησε να μιλήσει με αλήθειες, που μας έκανε εθνικά περήφανους με τη στάση του στο Βουκουρέστι.

Είχα την τιμή να τον υπηρετήσω ως βουλευτής.

Είναι μαζί μας ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Που βρέθηκε, με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στην τυχοδιωκτική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός που το 2014 είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση υλοποιώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Είχα την ευθύνη να τον υπηρετήσω ως υπουργός.

Είναι οι ηγέτες που διαδέχτηκαν άξιους προέδρους της παράταξης μας. Τον πρωθυπουργό της ευπρέπειας Γεώργιο Ράλλη, τον ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ, τον δυναμικό Μιλτιάδη Έβερτ.

Και είναι βέβαια μαζί μας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ανέλαβε την πορεία του κόμματος σε μια κρίσιμη στιγμή. Κράτησε την παράταξη ενωμένη και όρθια σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας. Του είμαστε ευγνώμονες.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Σας είχα πει ότι για μένα δεν υπάρχουν καραμανλικοί, μητσοτακικοί, σαμαρικοί στη Νέα Δημοκρατία. Το απέδειξα με τις πράξεις μου. Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία.

Το ξέρετε καλά ότι από τα πρώτα μου βήματα επέλεξα μια αποστασιοποίηση από αυτό που ονομάστηκε κομματικό παρασκήνιο. Ορισμένοι αμφισβητούσαν αν μπορούσα να εκλεγώ πρόεδρος χωρίς έναν ισχυρό μηχανισμό πίσω μου.

Η ιστορία έδειξε ότι εξελέγην ακριβώς γι’ αυτό!

Και είμαι αποφασισμένος να παραμείνω έτσι.

Ένας αρχηγός όχι της κλίκας, όχι της καμαρίλας, όχι του παρασκηνίου. Αλλά δημοκρατικός Πρόεδρος ενός σύγχρονου, οργανωμένου, νοικοκυρεμένου, ανοικτού ευρωπαϊκού κόμματος.

Αφήνουμε πίσω μας κακές πρακτικές του παρελθόντος. Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία όπως την ονειρεύομαστε.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που δεν βλέπουν την πολιτική ως ένα πεδίο φατριών που κανιβαλίζονται μεταξύ τους, αγωνιώντας για τη νομή της εξουσίας.

Αλλά που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ένα πεδίο επίλυσης των μικρών και μεγάλων προβλημάτων τους.

Οι πολίτες που θέλουν να εγγράψουν την προσωπική τους ιστορία σε μία ανοιχτή ευρωπαϊκή χώρα που θα τους επιτρέπει ελεύθερα να ξεδιπλώνουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τη ζωή τους.

Αυτοί οι πολίτες θα βρουν στη Νέα Δημοκρατία τη νέα τους πολιτική στέγη.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας ακόμα δυσπιστούν απέναντι σε εμάς. Ειδικά οι πιο νέοι.

Δεν μπορώ να τους πείσω από τη μία μέρα στην άλλη.

Θέλω σήμερα να απευθυνθώ ειδικά σε όλους αυτούς και να τους ζητήσω να μας ακούσουν.

Να δουν τη μεγάλη αλλαγή που ξεκινάμε.

Να ακούσουν το σχέδιό μας για να πάρει ξανά μπρος η Ελλάδα.

Θα εκπλαγούν ευχάριστα!

Θα δουν ένα κόμμα που δεν θα υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες.

Ένα κόμμα που διδάσκεται από τα λάθη του.

Ένα κόμμα έτοιμο να αλλάξει το ίδιο και να αλλάξει και την πατρίδα μας.

Να συγκρουστεί με πελατειακά δίκτυα και να φτιάξει μια κοινωνία αξιοκρατίας. Και τότε είμαι βέβαιος ότι θα πειστούν. Και θα έρθουν μαζί μας.

Για να φτιάξουμε μια πλατιά συμμαχία που θα πάει μπροστά την Ελλάδα.

 

Φίλες και φίλοι ,

 

Η κατάσταση στη χώρα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα. Οι πολίτες δοκιμάζονται. Νιώθουν τεράστια αβεβαιότητα. Αισθάνονται ασφυξία.

Το επίπεδο ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών πέφτει συνέχεια. Η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται.

Οι νέοι ψάχνονται πως να φύγουν από τη χώρα. Εταιρείες και μαγαζιά κλείνουν.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε τραγική κατάσταση. Ηλικιωμένοι στέκονται στις ουρέςτης ντροπής για να τους εξετάσει ένας γιατρός ή να τους γράψει τα φάρμακα τους.

Τα σχολεία μας κάθε μέρα υποβαθμίζονται. Η κυβέρνηση τα έχει βάλει και με την δημόσια και με την ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό που με θυμώνει και με κάνει να αγανακτώ είναι ότι ο ελληνικός λαός με την μεγάλη ευρηματικότητα, με την αγωνιστικότητα του, το κουράγιο στα δύσκολα, το φιλότιμο, την ανθρωπιά, έχει περιέλθει σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης.

Διακατέχεται από ένα αίσθημα εθνικής αποτυχίας. Βουλιάζει σε μια ασφυκτική μοιρολατρία που πνίγει κάθε δημιουργική διάθεση.

Είναι άδικο!

Και τους τελευταίους μήνες δίπλα στην οικονομική κρίση βιώνουμε την πρωτοφανή απουσία του κράτους από εκεί που πρέπει να είναι παρόν.

Πως θα μπορούσε κανείς ποτέ να φανταστεί ότι αστυνομικές δυνάμεις γειτονικής χώρας θα επεμβαίνουν στην Ελλάδα του 2016;

Πως θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα φτάναμε στο σημείο να ζητάμε να αναπτυχθεί δύναμη του ΝΑΤΟ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσει τις τρύπιες βάρκες των διακινητών του θανάτου;

Οι ευθύνες και οι παραλείψεις για όλα αυτά είναι εγκληματικές.

Ο τυχοδιωκτισμός και η ανικανότητα της «πρώτη φορά Αριστερά» μας γύρισαν πολύ πίσω.

Οι Έλληνες τους εμπιστεύτηκαν την ελπίδα τους αλλά καταλήξαμε να ζούμε τον απόλυτο εφιάλτη. Πρώτα απ’ όλα οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Όλοι αναρωτιούνται ως που θα πάει αυτή η κατάσταση.

Θέλω σήμερα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, με απόλυτη βεβαιότητα, με το μυαλό, αλλά και με την καρδιά, με την ψυχή μου να πω στον ελληνικό λαό:

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την ασφυξία και από το τέλμα

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στη νέα μεταπολίτευση.

Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από τη θηλιά της επιτήρησης των δανειστών μας στα επόμενα χρόνια. Να πάρουμε επιτέλους τις τύχες της χώρας μας στα δικά μας χέρια.

Αφήνουμε πίσω την κρίση και τα λάθη του χθες. Ξεκινάμε να χτίζουμε την Ελλάδα του 2021. Την περήφανη Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης.

Και στον αγώνα αυτό για τη νέα εθνική ανασυγκρότηση κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν πρέπει να λείπει.

 

 

Το 2021, όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας, θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Τον συλλογικό και τον ατομικό.

Διότι μαζί πάνε αυτά. Σε περιστάσεις βαθιών κρίσεων και εθνικών διλημμάτων οι κυβερνήσεις μόνες τους δεν αρκούν. Όσο ικανές κι αν είναι.

Χρειάζεται συμμετοχή και υποστήριξη της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας των πολιτών.

Η πατρίδα μας έχει περάσει πολύ πιο άσχημες καταστάσεις: πολέμους, πείνα, δυστυχίες, καταστροφές, εμφύλιο πόλεμο και άντεξε. Άντεξαν οι Έλληνες.

Οδήγησαν τη χώρα στον πυρήνα της προηγμένης Ευρώπης. Το ίδιο καλούμαστε να πράξουμε και τώρα.

Οι Έλληνες εκτός Ελλάδας, ο απόδημος ελληνισμός μας, μεγαλουργεί. Έχει έρθει η ώρα να συμπεριλάβουμε και αυτούς στην εθνική προσπάθεια να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία της χώρας μας.

Στον ατομικό μας απολογισμό του 2021 όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην εκκίνηση της νέας μεταπολίτευσης θα αισθανθούμε βαθιά ικανοποίηση και εθνική υπερηφάνεια.

Όσοι μείνουν απ’ έξω από τη βάρκα της προόδου ή, ακόμα χειρότερα, κωπηλατήσουν ανάποδα – είναι βέβαιο – θα αισθανθούν ισχυρές τύψεις.

Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ατομικής απόφασης.

Στη βάρκα της προόδου ή έξω από αυτήν;

Και όταν θα κοιτάξετε πίσω, θα μπορείτε να πείτε και εσείς. Ναι, ήμουν και εγώ μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Εγκατέλειψα την ασφάλεια του καναπέ, της εύκολης εξ αποστάσεως κριτικής, και ένωσα τις δυνάμεις σε ένα μεγάλο κύμα δημιουργικής ανατροπής.

Γιατί στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, το βασικό δίλημμα είναι: στασιμότητα και οπισθοδρόμηση ή νέο ξεκίνημα προς τα μπρος;

 

 

Φτωχοποίηση, ισοπεδωτισμός προς τα κάτω, κομματικό κράτος, πόλωση και κοινωνικός διχασμός ή ανάπτυξη, αξιοκρατία, επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις;

 

Θέλουμε μια Ελλάδα με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης ή μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια στον πυρήνα της; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα σήμερα για τη χώρα.

 

Είμαι βέβαιος για την απόφασή σας. Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων είναι έτοιμοι να κωπηλατήσουν μαζί μας ως την έξοδο και τη δικαίωση.

 

Είμαι βέβαιος ότι πολίτες που στο παρελθόν έβλεπαν την παράταξή μας με επιφύλαξη αντιλαμβάνονται πια ότι μόνο εμείς μπορούμε να δώσουμε λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

 

Σήμερα από το βήμα αυτό θέλω να πω στις Ελληνίδες και στους Έλληνες ξεκάθαρα ποιος είναι ο δρόμος που πορευόμαστε για να βάλουμε τέλος στην ασφυξία, να φέρουμε οξυγόνο και να δώσουμε ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική στη χώρα.

 

Σήμερα από το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θέλω να εγγυηθώ σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες ότι, αν πορευτούμε με συνέπεια, το 2021 μπορούμε να έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού μας εισοδήματος που χάσαμε από την κρίση.

 

Μπορούμε να έχουμε ποιοτικές δουλειές για πολλούς. Η Ελλάδα να γίνει τόπος προσέλκυσης και όχι απώθησης των νέων της.

 

Να έχουμε ισχυρούς θεσμούς, καινούργιο Σύνταγμα και να μοιραζόμαστε κοινές θεμελιώδεις αξίες.

 

 

 

Η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στον πυρήνα μιας ασθενούς σήμερα Ευρώπης, στην ισχυροποίηση της οποίας θα συμβάλλει δημιουργικά.

 

Όχι ως επαίτης αλλά ως ισότιμο μέλος.

 

Αλλά κυρίως να οικοδομήσουμε τη νέα μας ευημερία πάνω σε στέρεα θεμέλια. Αποκρούοντας τον άκρατο καταναλωτισμό και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση, όχι στον ατομικό πλουτισμό, αλλά στην συλλογική ευημερία.

 

Αναδεικνύοντας εκείνες τις πτυχές της ελληνικής ψυχής που κράτησαν τον Ελληνισμό ζωντανό στο διάβα των αιώνων της δύσκολης ιστορίας του.

 

Ξέρω ότι όλα αυτά ενδεχομένως μοιάζουν πολλά και φιλόδοξα. Πιστέψτε με, δεν είναι. Έχουμε όλοι μάθει από τα λάθη μας τα οποία πληρώσαμε.

 

Έχουμε παραδείγματα άλλων χωρών που τα κατάφεραν. Οι αποτυχίες στη διαχείριση της κρίσης εφόσον ερμηνευτούν ορθά, θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην Ελλάδα.

 

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και τις ιδέες να αναστρέψουμε την κατηφορική πορεία. Να αλλάξουμε την ψυχολογία των Ελλήνων και να δυναμώσουμε την συλλογική πίστη μας προς στην πατρίδα μας και τους εαυτούς μας. Να τονώσουμε την ατομική και συλλογική μας αυτοπεποίθηση.

 

Να υλοποιήσουμε αλλαγές στο κράτος και την οικονομία που θα ωφελήσουν τους πολλούς και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για όλους.

 

Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη νέα ιστορική αποστολή της Παράταξής μας: βελτιώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, δίνουμε νόημα στην πολιτική και οξυγόνο στη χώρα μας που ασφυκτιά.

 

Η Πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η Πολιτική θα το λύσει.

 

Γι’ αυτό αποστολή μας, αποστολή της Νέας Δημοκρατίας είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την Πολιτική με Π κεφαλαίο. Την Πολιτική αρχών και αξιών που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση και στην ευημερία.

 

Η πολιτική μας υπηρετεί δύο θεμελιώδεις αρχές: ελευθερία και αλληλεγγύη. Όλες οι επιμέρους πολιτικές μας αντανακλούν και εμπεριέχουν αυτές τις δύο έννοιες.

 

Το πνεύμα της ελευθερίας, διατρέχει ολόκληρη την πολιτική μας φιλοσοφία. Είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η πίστη στην ελεύθερη οικονομία. Ο σεβασμός στις πολιτικές ελευθερίες, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

 

Ελευθερία σημαίνει πρώτα απ’ όλα ελεύθερη σκέψη, ελεύθερη βούληση, ελεύθερη έκφραση, απελευθέρωση της δημιουργικότητας που έχει ο Έλληνας μέσα του.

 

Ελευθερία σημαίνει ασφάλεια. Σημαίνει τελικά ελευθερία από τον ίδιο τον φόβο. Γιατί μόνο ένας ασφαλής άνθρωπος μπορεί να νοιώθει ελεύθερος στη γειτονιά του, στο σπίτι του, στην καθημερινότητά του.

 

Για τη Νέα Δημοκρατία ελευθερία σημαίνει ευκαιρίες. Ευκαιρίες για τους πολλούς. Όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας, κοινωνικής τάξης, οικογενειακής καταβολής και ειδικών αναγκών, να διεκδικήσουν με ίσους όρους αυτά που θέλουν στη ζωή τους.

 

Θέλουμε ίσες ευκαιρίες στην αφετηρία, αλλά και επιβράβευση της προσπάθειας του καθενός. Η τήρηση αυτής της αρχής θα δώσει οξυγόνο στην κοινωνία μας και θα εξασφαλίσει τόσο την ατομική πρόοδο όσο και την κοινωνική κινητικότητα.

 

Ελευθερία, όμως, δεν σημαίνει ασυδοσία. Προϋποθέτει μία οργανωμένη κοινωνία με κανόνες, όπου το δικαίωμα στην ελεύθερη άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας δεν μπορεί να συγκρούεται με την ελευθερία του άλλου και να αποβαίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

 

Η ατομική ελευθερία και η ευθύνη είναι έννοιες αδιαίρετες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ελευθερία, τόσο μεγαλύτερη και η ευθύνη.

 

Μόνο σε συνθήκες ελευθερίας μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική κοινωνική αλληλεγγύη, αλληλεγγύη μεταξύ πολιτών και κοινωνικών ομάδων.

 

Και αυτή είναι η δεύτερη θεμελιώδης αρχή μας, η αλληλεγγύη. Μία κοινωνία που προχωράει μπροστά, αλλά με πολίτες και ομάδες που μένουν στο περιθώριο, είναι εξ ορισμού προβληματική.

 

Δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που με τη σειρά τους υπονομεύουν την συνολική πρόοδο.

 

Η προστασία των αδυνάτων και η μέριμνα γι’ αυτούς είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μένει πίσω.

 

Για τη Νέα Δημοκρατία, η ατομική και η δημόσια ευημερία συνυπάρχουν. Η διχασμένη κοινωνία δεν είναι επιλογή, είναι κίνδυνος.

 

Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε στην αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας.

 

Αλλά για εμάς αλληλεγγύη δεν είναι απλώς να επιδοτείς τους μη προνομιούχους. Αλληλεγγύη είναι να δίνεις στα παιδιά τα εφόδια, κυρίως στα πρώτα τους βήματα, να αναπτύξουν το ταλέντο τους.

 

Αλληλεγγύη είναι να προωθείς την κοινωνική κινητικότητα. Να κάνεις πράξη τις ίσες ευκαιρίες ώστε να δίνεις τη δυνατότητα σε όλους να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις την επιτυχία αλλά και την ευτυχία στη ζωή.

 

 

Στεκόμαστε απέναντι στον ισοπεδωτικό εξισωτισμό. Γιατί τα πολιτικά άκρα, από τον φασισμό έως τον κομμουνισμό, θέλουν όλοι στο τέλος να είναι ίδιοι.

 

Για αυτό εχθρεύονται την αξιοκρατία και την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς. Για αυτό εχθρεύονται την αστική δημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό.

 

Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Θέλουμε οι πολίτες να έχουν ανοιχτό το παράθυρο της ανταμοιβής και της κοινωνικής προόδου.

 

Και θα έχουμε πετύχει το στόχο μας μόνο αν ένα παιδί φτωχής μονογονεϊκής οικογένειας αισθάνεται ότι στη νέα Ελλάδα που οικοδομούμε έχει και αυτό τις δυνατότητες να κάνει πράξη τα δικά του όνειρα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Στηριζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας και της αλληλεγγύης και προτείνουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες μια Συμφωνία Αλήθειας.

Η πορεία μας και η μοίρα μας είναι κοινή.

 

Στην πολιτική του διχασμού, της πόλωσης και του κοινωνικού μίσους, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών.

 

Εμείς επιδιώκουμε ο άνεργος, ο εργαζόμενος και ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους για έξοδο από την κρίση είναι κοινό.

 

Εμείς επιδιώκουμε ο νέος, ο μεσήλικας και ο ηλικιωμένος, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος, ο αγρότης και ο ελεύθερος επαγγελματίας να κατανοήσουν ότι η ανάπτυξη αφορά όλους.

 

Έχουμε επειγόντως ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες.

 

Δεν θέλουμε τους παππούδες να συντηρούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια. Ούτε όμως και παππούδες που να εξαρτώνται αποκλειστικά από το εισόδημα των παιδιών και των εγγονιών τους.

 

Γι’ αυτό χρειάζεται μια πλατιά κοινωνική συμφωνία αλήθειας.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο καταλύτης για τη δημιουργία μιας τέτοιας συμφωνίας αλήθειας που θα συμπεριλάβει όλες τις δημιουργικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου.

 

Μία Συμφωνία με δύο μόνο άρθρα:

Άρθρο 1. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται να χαράξουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε.

Άρθρο 2: Εμείς λέμε και πράττουμε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, σε κάθε σημείο της κοινής μας πορείας.

Εμείς σήμερα δεσμευόμαστε και υπογράφουμε τη Συμφωνία Αλήθειας με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πολίτες.

Με τη Συμφωνία Αλήθειας και τη συμμετοχή της πλατιάς πλειοψηφίας των πολιτών θα τα καταφέρουμε.

Πληρώσαμε ακριβά τα ψέματα των τελευταίων ετών. Μαζί με αυτά πρέπει να τελειώσουν και οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν επί 10ετίες στη χώρα μας και κορυφώθηκαν με την σημερινή κυβέρνηση: Ο δημαγωγικός λαϊκισμός, ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, η πολιτική ατολμία.

Η πρότασή μας στηρίζεται στην ελπίδα που δημιουργεί η αλήθεια. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα δημιουργήσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα πάει την Ελλάδα μπροστά.

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο «αδύναμος κρίκος» της Ευρώπης, ούτε να γίνεται αντικείμενο ειρωνείας και χλευασμού. Δεν μπορεί οι ιδεοληψίες που σε όλο τον κόσμο απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν, εδώ να παραμένουν ισχυρές.

 

Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να ξαναγυρίσει στη φυσική θέση της: τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με αξιοπιστία στο λόγο και τις πράξεις της. Με οικονομική, πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Μόνο έτσι θα πάρουμε ανάσα ως κοινωνία. Μόνο έτσι θα δώσουμε οξυγόνο στην Ελλάδα!

 

Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο να αναφερθώ λίγο περισσότερο στην Ευρώπη.

 

Με όλα της τα ελαττώματα η Ευρώπη είναι – κατά τη γνώμη μου – το καλύτερο μέρος στον κόσμο. Είναι ο μοναδικός υπερεθνικός σχηματισμός που στηρίζεται τόσο πολύ στο διάλογο και την αλληλεγγύη.

 

Πράγματι ο διάλογος πολλές φορές είναι χρονοβόρος. Όμως η δημοκρατία προϋποθέτει υπομονή. Και παρότι συχνά η Ευρώπη τρέχει με τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, αυτό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έτσι μπορεί να ενσωματώνει όλους στην κοινή προσπάθεια.

 

Η συμμετοχικότητα απαιτεί υπομονή. Το ίδιο και η αλληλεγγύη. Με όλες της τις υστερήσεις που φάνηκαν πρόσφατα στη διαχείριση του προσφυγικού, στην Ευρώπη εξακολουθεί και υπάρχει αναδιανομή εισοδημάτων, κοινωνική πολιτική για όλους, εξωτερική βοήθεια για τρίτες χώρες.

 

Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να ισχυροποιηθεί και να προχωρήσει σε βαθύτερη πολιτική ενοποίηση. Και θέλω την Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην κατεύθυνση αυτή.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ αφορά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας, της νέας μεταπολίτευσης. Την Ελλάδα του 2021.

 

Θα αναφερθούμε σε αυτήν εκτενέστερα την Κυριακή. Η κυβερνητική μας πρόταση συντάσσεται από ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων που προέρχεται από όλο το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Είναι πρόταση συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη.

Συγκεκριμένη, επειδή στα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες απαντά με στοχευμένες δράσεις.

Τεκμηριωμένη, γιατί είναι κοστολογημένη, στηρίζεται σε στοιχεία και αξιόπιστες μελέτες και υιοθετεί, με τις απαιτούμενες προσαρμογές, τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Αξιόπιστη, γιατί δεν περιλαμβάνει ψεύτικες υποσχέσεις. Είναι καρπός μιας σοβαρής και υπεύθυνης εργασίας.

 

Η κατάρτιση της συνολικής κυβερνητικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλώς στην εφαρμογή της. Δεν κλαίμε πάνω από το «χυμένο γάλα» της κρίσης, αλλά σκεφτόμαστε πώς θα κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Πώς θα ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση.

 

Με το δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αλλά αξιοποιώντας πρωτίστως δικές μας ιδέες και δικές μας προτάσεις.

 

Την κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διαπερνούν «τα 5 Άλφα», Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία, κάθε ένα εκ των οποίων αντανακλά μια θεμελιώδη αξία για μας και την πολιτική μας.

 

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, κυρίως για τα νέα παιδιά, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν έχουν προοπτική.

 

Ανάπτυξη για μας σημαίνει ιδιωτική πρωτοβουλία, σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει στήριξη του έντιμου και ευσυνείδητου επιχειρηματία, σημαίνει απενοχοποίηση της έννοιας του κέρδους και της επιχειρηματικότητας.

 

Σημαίνει στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του ελεύθερου επαγγελματία, σημαίνει στήριξη της εργασίας και της αξίας της.

 

Σημαίνει ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες για όλους, σημαίνει άρση των εμποδίων, αλλά και έλεγχο τομέων της αγοράς με ελλιπή ανταγωνισμό.

 

Η εμπέδωση της αξιοκρατίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτική, αλλά και στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας.

 

Λάθη – όλων των κομμάτων και κυβερνήσεων – επί σειρά ετών, όπως για παράδειγμα οι παραδοσιακές πελατειακές δομές, η γραφειοκρατική διοίκηση, η κρατικιστική αντίληψη περί ανάπτυξης, έχουν δημιουργήσει μια μόνιμη και διαρκή καχυποψία στις σχέσεις των πολιτών και του κράτους, η οποία δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα.

 

Προϋπόθεση για την Αξιοκρατία είναι δύο λέξεις: αξιολόγηση και λογοδοσία. Αξιολόγηση σημαίνει δίκαιη επιβράβευση της προσπάθειας και του αποτελέσματος. Λογοδοσία σημαίνει έλεγχος του αποτελέσματος από τους πολίτες.

 

Για τη Νέα Δημοκρατία μόνο σε συνθήκες αξιοκρατίας μπορεί να θεμελιωθεί ένα κράτος ανεξάρτητο από επιχειρηματικά και συντεχνιακά συμφέροντα, αποτελεσματικό και δίκαιο. Η αξιοκρατία είναι το οξυγόνο της αναγέννησης του Ελληνικού κράτους.

 

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας διότι διασφαλίζει την Αξιοπρέπεια κάθε πολίτη. Για να έχει η καθεμία και ο καθένας μας την πεποίθηση ότι το κράτος στηρίζει αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και όχι τους «κολλητούς».

 

Για εμάς η κοινωνική αλληλεγγύη δεν εξαντλείται στην αναδιανομή του εισοδήματος και την επιδότηση των μη προνομιούχων.

 

Στον σύγχρονο κόσμο η κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται με ένα πλέγμα πολιτικών που παρέχει ποιοτικά εφόδια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

 

Που δημιουργεί ένα στοχευμένο δίχτυ προστασίας προς τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η Αξιοπρέπεια όλων των πολιτών.

 

Η αριστεία – και ειδικότερα η αριστεία στην παιδεία – είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας πρότασης. Μόνο μια υψηλού επιπέδου Παιδεία για όλους μπορεί να εγγυηθεί κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών για κάθε ελληνόπουλο.

 

Να φτιάξουμε μια παιδεία ελεύθερη και πλουραλιστική σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αξιοκρατία στην επιλογή των δασκάλων και των καθηγητών, με σύγχρονη οργάνωση και πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης.

 

Μια παιδεία βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ πολλαπλών επιλογών, με γνώμονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η αξιοπιστία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για κάθε χώρα στην προάσπιση των συμφερόντων της. Πολύ περισσότερο σήμερα, σε μια εποχή με πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις για όλη την ανθρωπότητα.

 

Ο υπερπληθυσμός, η μετανάστευση, οι κλιματικές αλλαγές, οι περιφερειακές εντάσεις, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός, η ασφάλεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δημιουργούν δύσκολο και σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

Μέσα σε αυτό το τοπίο, η φωνή της Ελλάδας πρέπει να είναι αξιόπιστη, σοβαρή και συνεπής. Για να αποκαταστήσει το κύρος της – το οποίο έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και τις παλινωδίες του τελευταίου διαστήματος – και να μπορέσει έτσι να προωθήσει τη δική της ατζέντα.

 

Κάθε πολιτική μας έχει ως θεμέλιο την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Η κυβερνητική μας πρόταση:

 

 • Στοχεύει στην Ανάπτυξη,
 • στηρίζεται στην Αξιοκρατία,
 • διασφαλίζει την Αλληλεγγύη όλων των πολιτών,
 • εμφορείται από Αριστεία και
 • προάγει την Αξιοπιστία της χώρας εκτός αλλά και εντός συνόρων.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή τη δέσμευση προτείνουμε τη Συμφωνία Αλήθειας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους πολίτες για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία.

 

Αλλάζουμε και ανοίγουμε το κόμμα μας για να τους αγκαλιάσουμε και να τους υποδεχτούμε.

 

Αλλάζουμε την κομματική μας οργάνωση και αξιοποιούμε νέες μεθόδους επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να παρεμβαίνουν στα κοινά και να συνδιαμορφώνουν τις θέσεις μας.

 

Για αυτό δημιουργούμε ένα κόμμα

 

 • θεσμο-κεντρικό και όχι Προεδρο-κεντρικό
 • συμμετοχικό, δημοκρατικό και ανοιχτό σε όλους τους πολίτες
 • που βασίζεται, λογοδοτεί και ανήκει στα μέλη του
 • που αξιολογεί τους αξιωματούχους του
 • που έχει θητεία για τον Πρόεδρο και όλους τους κομματικούς αξιωματούχους

 

Θα έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που θα βάλω θητεία στον εαυτό μου.

 

Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε το νέο μας καταστατικό. Προχωρούμε σε μία σειρά από τολμηρές πρωτοβουλίες:

 

 • Διαχωρίζουμε το κόμμα από το κράτος
 • Αποκλείουμε τον τραπεζικό δανεισμό για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες
 • Διασφαλίζουμε στη Νέα Δημοκρατία ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
 • Δημιουργούμε ένα λειτουργικό και «ελκυστικό» κόμμα, που θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

 

Έτσι δίνουμε ξανά νόημα στην Πολιτική.

 

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία οι ενεργοί πολίτες εντάσσονται δυναμικά στην πολιτική διαδικασία.

 

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία οι κοινές αρχές και αξίες μας μετουσιώνονται σε πολιτική πράξη.

 

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία βγάζουμε τη χώρα από την κρίση και ανορθώνουμε την Ελλάδα.

Με όχημα τη Νέα Δημοκρατία οδηγούμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, την ευημερία, την πρόοδο.

 

Ήδη ξεκινήσαμε.

 

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα δυναμικό κίνημα 430.000 ενεργών πολιτών που δραστηριοποιείται στη Νέα Δημοκρατία και καθημερινά γιγαντώνεται.

 

Οι ενεργοί πολίτες πολλαπλασιάζονται στις τάξεις μας γιατί γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε το κόμμα που δίνει νόημα στην πολιτική – το κόμμα που θα ανατάξει την Ελλάδα.

 

Είναι αλήθεια ότι η πολιτική κρίση και ο ακραία διχαστικός και αφοριστικός λόγος έχουν παρασύρει ψηφοφόρους στα επικίνδυνα για τη δημοκρατία πολιτικά άκρα και τον αδιέξοδο ανορθολογισμό τους.

 

Ωστόσο, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η σιωπηλή πλειοψηφία, εξακολουθεί να θέλει η Ελλάδα να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.

 

Θέλει να ζει σε μια χώρα που της επιτρέπει να ξεδιπλώνει ελεύθερα τις δυνάμεις της και να δημιουργεί.

 

Η μεσαία τάξη, οι άνεργοι, οι νέες γενιές, προσβλέπουν σε μια προοπτική στο μέλλον, σε μια «νέα ομαλότητα», που υπερβαίνει τα παραδοσιακά ιδεολογικά προτάγματα.

 

Επιθυμούν τον πραγματισμό των αποτελεσμάτων κι όχι τις ιδεοληψίες. Επιθυμούν να απομακρυνθούν από την οικονομική ασφυξία, την πολιτική νεύρωση, την ισοπεδωτική παρακμή.

 

Επιζητούν το οξυγόνο μιας κοινωνίας ελευθερίας και αλληλεγγύης. Μιας κοινωνίας με αυτοπεποίθηση.

 

Οι πολίτες αυτοί βρίσκονται σε όλους τους χώρους. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικοί, έχουν αμβλυνθεί.

 

Κοινό στοιχείο όλων αυτών των πολιτών είναι η πίστη στον δημοκρατικό, ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Ελλάδας και η αντίθεσή τους στα επικίνδυνα δημαγωγικά άκρα.

 

Ποτέ άλλοτε οι πολίτες αυτοί δεν ήταν τόσο κοντά μεταξύ τους.

 

Είμαστε η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφική συμμαχία που θα τραβήξει την Ελλάδα έξω από τον φαύλο κύκλο της σημερινής παρακμής.

 

Δεν έχει καμία σημασία για μένα σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν οι γονείς και οι παππούδες κάθε ανθρώπου ή σε ποια κομματική νεολαία ήταν πριν 20 -30 χρόνια.

 

Σήμερα με ενδιαφέρουν όσα μας ενώνουν. Και είναι πολλά.

 

Όλους αυτούς τους πολίτες εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.

 

Με περηφάνια για την ιστορία και τα ιδεολογικά της θεμέλια, αλλά διευρύνοντας την απήχησή της.

 

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα έρχεται να ενοποιήσει και να ενσωματώσει αυτή την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία.

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ο κύριος εκφραστής, του χώρου της λογικής, του μέτρου, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ομαλότητας.

 

Η ίδια η πορεία της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα αφήγημα για τη Δημοκρατία, για την Ελευθερία, για την Ελλάδα.

 

Με υπερηφάνεια για το παρελθόν μας. Αλλά και με αίσθηση ευθύνης για τον ιστορικό κλήρο που έλαχε στην παράταξη μας, ξαναπάμε την Ελλάδα μπροστά.

Αυτή την πρόταση, σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας.

 

Καλούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε μια πλατιά συμφωνία αλήθειας.

 

Με πολιτικές που ωφελούν τους πολλούς και δίνουν ευκαιρίες σε όλους.

 

Που δεν θα αφήνουν κανέναν πίσω.

 

Που διορθώνουν λάθη του παρελθόντος, κοιτούν μπροστά και φέρνουν ξανά την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στον τόπο μας.

 

Ενωμένοι ξεκινάμε τη μάχη για να δυναμώσουμε ξανά την Ελλάδα. Να της δώσουμε οξυγόνο!

 

Γεμάτοι αυτοπεποίθηση για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

 

Γινόμαστε ξανά αισιόδοξοι για τη ζωή μας και περήφανοι για την πατρίδα μας.

 

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Όσοι είστε εδώ, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες που σήμερα μας παρακολουθούν, που ελπίζουν σε εμάς.

 

Είμαι βέβαιος ότι με τη Συμφωνία Αλήθειας συντάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

 

Συντάσσεται με τη Νέα Δημοκρατία, τη μοναδική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί στη νέα μεταπολίτευση. Να δώσει οξυγόνο στην Ελλάδα μας!

Είμαστε η πανίσχυρη δύναμη αλλαγής, εκσυγχρονισμού, προόδου και ανάπτυξης της χώρας.

Ξεκινάμε τη νέα μεγάλη αποστολή μας.

Σηκώνουμε τις σημαίες ενός νέου ξεκινήματος.

Με πίστη στην ελευθερία.

Με αγάπη για την Ελλάδα μας.

Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες.

 

Σας ευχαριστώ.