«Μη μας απειλείτε με εκλογές στην Ελλάδα. Μπορείτε να τις κάνετε…». Απαντήσεις των εταίρων στις απειλές Τσίπρα στην Ελλάδα και Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες.

Εκρηκτικοί διάλογοι στο Eurogroup: «Αν μας πιέσετε με μέτρα, θα πάμε σε εκλογές. -Αν δεν αντέχετε, να πάτε». Διαψεύδει o Τσακαλώτος (ο οποίος και στην Ελλάδα, παράλληλά με τον Πρωθυπουργό μίλησε εκβιαστικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών), αλλά το ΒΗΜΑ επιμένει για την ακρίβεια των πληροφοριών του.

Για δύο σοβαρούς λόγους βρέθηκε σε εξαιρετικά δεινή θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Όπως γενικότερα γνωρίζει μια σειρά αποτυχιών η Ελλάδα σε όλες τις διαπραγματεύσεις της με το ΔΝΤ, με τους θεσμούς, τη Γερμανία, την ΕΚΤ, την Κομισιόν. Πρώτος σοβαρός λόγος είναι οι διαρκείς απειλές στην Ελλάδα ότι θα προσφύγει η Κυβέρνηση Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές, μέσα σε μια Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, όπου όλες οι μεγάλες χώρες γνωρίζουν τελευταία και θα γνωρίσουν σύντομα, εκλογές και αλλαγές Κυβερνήσεων και προέδρων. (ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία κλπ).

Δεύτερος λόγος είναι ότι οι εκλογές θεωρούνται μόνιμη δημοκρατική λύση σε εθνικά και πολιτικά αδιέξοδα σε όλο τον κόσμο. Έτσι η απειλή για εκλογές αποτελεί ταυτόχρονα αποτελεί ομολογία αδιεξόδου από την ίδια την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ομολογία ανικανότητας και μάλιστα σε μια εποχή, που είναι τελείως διαφορετικά για την οικονομία της Ελλάδος και της Ευρώπης, που τότε μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το πρώτο κακό και επώδυνο παράδειγμα.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», είπε ο υπουργός Οικονομικών στους ομολόγους του στην ευρωζώνη, θέτοντας ξεκάθαρο δίλημμα. «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε», ήταν η αντίδραση που εισέπραξε, όπως συνοψίζουν στο «Βήμα» πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup», επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΠΕ, ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα συμφωνία», ανέφερε η ίδια πηγή.
Ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: «Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!», σύμφωνα πάντα με το «Βήμα».

Στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος, σε εσωτερικές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες φέρεται να διεμήνυσε στον πρωθυπουργό «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ, εγώ φεύγω».

Μέσα σε όλα αυτά, οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, με την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, επιβάρυναν περισσότερο τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης», σχολίασε στο «Βήμα» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση των πλέον αδύναμων, αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες», ανέφερε ακόμη η ίδια πηγή.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε για τις ενστάσεις ότι πρέπει πρώτα να επαληθευτεί το πλεόνασμα από την Eurostat, το Απρίλιο του 2017, και να συζητηθεί με τους Θεσμούς η διάθεσή του, ενώ υπενθύμισαν ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να διατεθούν τα χρήματα: 1. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 2. ληξιπρόθεσμα, 3. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

Η απάντηση Τσακαλώτου και η αναπάντηση ΒΗΜΑΤΟΣ.

To υπουγείο Οικονομικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σε σχέση με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής» σχετικά με τους διαλόγους του κ. Τσακαλώτου και τους ομολόγους του υπουργούς στο Eurogroup της 5ης Σεπτεμβρίου.

«Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού.
Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη».

Και η απάντηση του Βήματος

«Το ”Βήμα” επιμένει στην ορθότητα του δημοσιεύματος. Βασίζεται σε περισσότερες από μια πηγές με παρουσία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Πολιτικές σκοπιμότητες υπηρετεί ο κ. Τσακαλώτος, όχι ”Το Βήμα”. Ακόμη και μετά τη δημοσίευσή του το άρθρο περιγράφεται από πηγή των Βρυξελλών ως «το πιο ακριβές» για όσα συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα».

Ξεκινά πάλι η διαπραγμάτευση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεκινά νέος γύρος συζητήσεων με τους Θεσμούς, το πιθανότερο την Τρίτη, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Τα «καυτά» θέματα, το εργασιακό και οι δημοσιονομικοί στόχοι, παραμένουν ανοιχτά ζητήματα.