Μέχρι το 2017 οι νέες ταυτότητες με μικροτσίπ

Πιέσεις ασκεί η Ουάσινγκτον για την αλλαγή των ελληνικών ταυτοτήτων έως το 2017.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, οι ΗΠΑ πιέζουν «ασφυκτικά» για τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα.Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα και αυτό τους προκαλεί ελέγχους στα σύνορα.

Ήδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ξεκινήσει να τρέχει τη διαδικασία με τη σύσταση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία ασχολείται με το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι και η άλλη με τις τεχνικές προδιαγραφές, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος. Η Ουάσιγκτον θέλει να γίνουν οι αλλαγές έως το 2017 αλλιώς μπορεί να υπάρξει αποπομπή της χώρας μας από το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

Στα νέα δελτία ταυτότητας θα υπάρχει μικροτσίπ, στο οποίο σε πρώτη φάση θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των στοιχείων, καθώς τελικός στόχος είναι το μικροτσίπ να περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό και την ασφάλιση του κατόχου, όπως και το ΑΦΜ.

Το σενάριο που θέλει τις νέες ταυτότητες να περιλαμβάνουν αποτύπωμα της ίριδας έχει αποκλειστεί. Τέλος, το κόστος του παραβόλου -που θα βαραίνει τους πολίτες- για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων ανέρχεται στα 10 ευρώ.