Μετωπική σύγκρουση με Βρυξέλλες επιλέγει η Ρώμη – ποιους βρίσκει απέναντι, σε ποιους θέλει να στηριχθεί

Έχουν περάσει λιγότερο από τρεις μήνες από τότε που ο κυβερνητικός συνασπισμός, που συγκρότησε το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, ανέλαβε τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ και ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός της νέας ιταλικής κυβέρνησης δεν έχει κατατεθεί ακόμη και επομένως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα από τα «επαναστατικά» υποσχέθηκε θα γίνουν πράξη. Ένα όμως έχει γίνει σαφές. Με σημαία το προσφυγικό/μεταναστευτικό, τα ζητήματα ταυτότητας, αλλά και την αδιάκοπη στους κόλπους της Ένωσης συζήτησης περί ορίων ανάμεσα στο ευρωπαϊκό κοινό συμφέρον και την εθνική κυριαρχία, η Ρώμη είναι αποφασισμένη για μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Το τελευταίο επεισόδιο στο ιταλο- ευρωπαϊκό δράμα γράφεται στο λιμάνι της Κατάνη. Εκεί έχει αγκυροβολήσει το πλοίο «Diciotti», στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 150 μετανάστες, αφού η Ρώμη αρνείται να τους επιτρέψει να αποβιβαστούν. Η κριτική από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ή ακόμη και τα πυρά του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, που σχολίασε ότι «είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων» δεν συγκινούν τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας,Ματέο Σαλβίνι. Oύτε τον εταίρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο.

Ποια είναι η απάντησή τους; Η απειλή να «κόψουν» την εισφορά της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Τι και εάν στην Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουνίου οι Ευρωπαίοι είχαν γίνει όλοι… «Σαλβίνι» καταλήγοντας σε μία συμφωνία, που όπως σχολίασε σύσσωμος ο ξένος Τύπος, μαρτυρούσε ότι ενισχύεται η φωνή ακροδεξιών, αντιμεταναστευτικών δυνάμεων ανά την ήπειρο; Ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός θέλει πιο δραστικές λύσεις.

Η επιλογή της Ρώμης να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένης της αντίδρασής της στην πρόσφατη τραγωδία με την κατάρρευση της γέφυρας. Ο Σαλβίνι δεν δίστασε να δείξει μεταξύ των υπευθύνων… τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας πως οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες θέτουν εμπόδια στις κρίσιμες επενδύσεις για υποδομές.

Η στάση της ιταλικής κυβέρνησης έχει θέσει στο στόχαστρο τα ιταλικά ομόλογα, στα οποία γυρίζουν την πλάτη οι ξένοι επενδυτές και προσπαθούν να στηρίξουν οι τράπεζες της χώρας. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, είναι περισσότερο η πρόθεση για ρήξη με τις Βρυξέλλες παρά οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό, που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, που ανησυχούν. Ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Ιταλίας απέναντι στις επιθέσεις των αγορών είναι η ΕΚΤ, που έχει εντάξει στα προγράμματά της ιταλικά ομόλογα αξίας 350 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Ρώμη έχει επιλέξει να θέσει την Φραγκφούρτη στο στρατόπεδο των αντιπάλων.

Ποιοι είναι οι σύμμαχοί της; Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει προσφέρει χείρα βοηθείας, με στήριξη των ιταλικών ομολόγων, αν και δεν είναι σαφές πώς και γιατί αυτή θα μπορούσε να δοθεί. Προς το παρόν η Ιταλία μπορεί να ελπίζει μόνο στη συμμαχία με χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν επίσης επιλέξει το δρόμο της ρήξης. Ένα νέο χάσμα ανοίγει στους κόλπους της κοινότητας.