Μετανάστες και από την Καραϊβική και το Μαρόκο στη Λέσβο καθώς η Ελλάς θεωρείται εύκολη δίοδος προς Ευρώπη

Του Νίκου Αθηναίου

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail εκατοντάδες μετανάστες από την Καραϊβική δεν διστάζουν να ταξιδεύσουν με αεροπλάνο στην Τουρκία, που βρίσκεται 6.000 μίλια μακριά από τη χώρα τους, και από εκεί με κίνδυνο της ζωής τους μέσω Ελλάδας προς Ευρώπη. Κατά την άφιξή τους στα ελληνικά νησιά ισχυρίζονται κατά κανόνα ότι έρχονται από τη Σομαλία, τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται βίζα για να πάνε στην Τουρκία, προς την οποία τα αεροπορικά ειστήρια είναι φτηνά. Το 2015 έφτασαν από τη Δομινικανή Δημοκρατία περίπου 400 άτομα και άλλα 150 εφέτος, γεγονός που επιβεβαιώνει τις υποψίες ειδικών στα μεταναστευτικά θέματα ότι πολλοί οικονομικοί μετανάστες εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση προκειμένου να μπουν στην ΕΕ, ενώ δεν τολομούν να κάνουν κάτι τέτοιο προς ΗΠΑ – αν και κοντύτερα στη χώρα τους – επειδή εκεί οι έλεγχοι είναι ενδελεχείς.

Το συνηθισμένο δρομολόγιο τους είναι από το θέρετρο Πούντα Κάνα στο αεροδόμιο του Άμστερνταμ και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θεωρείται κέντρο λαθρεμπόρων που περνάνε τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά, κυρίως στη Λέσβο. Επίσης, πολλοί μετανάστες από το Μαρόκο προτιμούν το δρομολόγιο μέσω Ελλάδας αντί να περνάνε στην Ισπανία μέσω Μεσογείου.

Οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι που αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε με μετανάστες από την Καραϊβική λόγω της οξυδέρκειας του πληρώματος ενός ολλανδικού αεροσκάφους που παρατήρησε ότι σε μια πτήση πολλοί που ταξίεδευαν προς Κωνσταντινούπολη μέσω Άμστερνταμ άφηναν ανοικτή την ημερομηνίας επιστροφής πάλι μέσω Άμστερνταμ .

Η εφημερίδα καγράφει την εμπειρία της συνοριοφύλακος κ. Άννας Σμιγκιέλσκα στη Λέσβο, της οποίας το αντικείμενο εργασίας είναι οι συνεντεύξεις με μετανάστες που καταφτάνουν στο νησί. «Οι πτήσεις προς την Τουρκία είναι φτηνές, δεν χρειάζονται βίζα για να μπουν στην Τουρκία, έτσι, δεν είναι τόσο δύσκολο». Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, ένα άτομο επέμενε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι είχε φτάσει στο νησί από τη Συρία. Του είπαμε, λέει η κ. Σμιγκιέλσκα, ότι δεν τον πιστεύαμε γιατί δεν μίλαγε αραβικά. Τότε μας είπε ότι ήταν από το Αφανιστάν. Μετά από τη Σομαλία. Στο τέλος, ύστερα από αρκετή ώρα παραδέχτηκε ότι ήταν από την Αϊτη.

xartis