Μετά τον Κ.Μητσοτάκη και τους άλλους αρχηγούς, ο Αλ.Τσίπρας σε διήμερη περιοδεία στην Κρήτη. Πολιτικό τεστ για τον ίδιο και την Κυβέρνηση.

Σε μια πολιτική περιοχή όπου στις προηγούμενες δύο εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, αποφάσισε να περιοδεύσει και να σφυγομετρήσει πολιτικές αντιδράσεις στην Κρήτη, όπου εμφανίζονται έντονα φαινόμενα δυσφορίας και διαμαρτυριών ανάμεσα σε κατοίκους, παραγωγούς προϊόντων, επαγγελματίες και αγρότες.

Αντιδράσεις και δυσαρέσκειες για την οικονομία και την κυβερνητική πολιτική, που έχουν διαπιστώσει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τις πρόσφατες περιοδίες του εκεί, με τελευταίο αλλά συχνό επισκέπτη τον Πρόεδρο της ΝΔ. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Ηράκλειο και τα Χανιά ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στο Ρέθυμνο

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να “κλείσει” το σενάριο σχεδιασμού πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει ακάθεκτος τις περιοδείες του και θα μεταβεί αύριο στην Κρήτη, προετοιμάζοντας το έδαφος για παν ενδεχόμενο, καθώς το κλίμα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης διόλου θετικό είναι, ενώ οι επαφές του στη Σύνοδο Κορυφής και στο Βερολίνο δεν είχαν τα αναμενόμενε αποτελέσματα.

Αφού πρώτα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε την θεσμική άποψη ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στα όργανα που έχουν προσδιοριστεί από την συμφωνία των δύο πλευρών και το κυρίαρχο είναι το Eurogroup, γειώνοντας τις προσδοκίες για πολιτική διαπραγμάτευση, στη συνέχεια έδωσε νέο “χαστούκι” σχετικά με την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.  Προς ώρας δεν έχει γίνει κανένας σχολιασμός από την κυβέρνηση για τα περί αρνητικής απάντησης της Άνγκελα Μέρκελ στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με διαρροές από τη Καγκελαρία της Γερμανίας η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι είναι αναγκαία η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για να μην αναγκαστεί να φέρει τη συμφωνία στη γερμανική Βουλή.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Ηράκλειο και τα Χανιά ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στο Ρέθυμνο. Θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και να έλθει σε επαφή με αγρότες, συνεταιριστές και διακινητές προϊόντων, οι οποίοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στην Κρήτη φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει μεγάλη πτώση ανάμεσα σε παλαιότερους οπαδούς και ψηφοφόρους του.

Παράλληλα, σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τους συνεργάτες του για τις επαφές που είχε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ στο τραπέζι θα μπουν φυσικά και οι εξελίξεις στη διαπραγματεύση. Από την κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα του αυριανού EWG, το οποίο θα αποφανθεί περί των παροχών της κυβέρνησης σε χαμηλοσυνταξιούχους και για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά. Σήμερα εξάλλου κατατίθεται για ψήφιση η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, την οποία η Ν.Δ έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει. Από τα οποία βεβαίως έχει εξαιρεθεί η Κρήτη και εξαιρούνται τώρα η Ρόδος και η Κάρπαθος, αλλά όχι η Κως και άλλα νησιά.