Μετά το ράπισμα από το Ευρωκοινοβούλιο νέες απειλές Ερντογάν: “Θα πλημμυρίσουμε την Ευρώπη με 3.000.000 πρόσφυγες”. Η αμήχανη στάση της Κυβέρνησης.

«Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση το τραβήξει ακόμη παραπέρα τα σύνορά μας θα ανοίξουν» επανέλαβε το τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Παρασκευής αντιδρώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το προσωρινό «πάγωμα» των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «αν η ΕΕ εξακολουθήσει να μας πιέζει οι πύλες των συνόρων μας θα ανοίξουν
Ούτε εγώ, ούτε ο λαός μου θα επηρεαστούν από αυτές τις απειλές. Δεν έχει σημασία αν όλοι σας  (σσ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εγκρίνατε το ψήφισμα», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «άνευ αξίας» το ψήφισμα της Ευρωβουλής: «Ξεκαθαρίσαμε ξανά και ξανά πως τηρούμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ αλλά δεν βλέπουμε απτή υποστήριξη από τους εταίρους μας στη Δύση» είπε σε συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλησε εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με 3.000.000 πρόσφυγες λίγες ώρες μάλιστα μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις του τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ .

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αντιδρώντας στην ψήφισμα της Ευρωβουλής δήλωσε εχθές ότι «εάν οι πρόσφυγες περάσουν τα τουρκικά σύνορα, θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα την κατακλύσουν, και η Τουρκία το αποτρέπει αυτό».

«Αναγνωρίζω ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια ή εξαπλάσια για την Ευρώπη» συνέχισε.

Κουμουτσάκος: Αμήχανη η κυβέρνηση στον επιθετικό εκνευρισμό που εκπέμπει η Τουρκία
“Εδώ και μήνες η Τουρκία του κ. Ερντογάν εκπέμπει έναν επιθετικό εκνευρισμό που δεν μπορούμε ούτε να τον αγνοήσουμε ούτε να τον υποτιμήσουμε ως γειτονική χώρα” και “η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αμήχανη απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις”, δήλωσε ο νέος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε:
”Δεν μπορούμε ούτε να αγνοήσουμε ούτε να υποτιμήσουμε” τον επιθετικό αυτό εκνευρισμό της Άγκυρας και σημείωσε πως η κυβέρνηση δείχνει αμήχανη απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις “κι αυτό φαίνεται από το πώς έχει χειριστεί την ενδεχόμενη, πιθανή, σχεδιαζόμενη, αναβληθείσα -ουδείς ξέρει- συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν.Ο κ. Ερντογάν αισθάνεται όσον αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας πανίσχυρος, όμως την ίδια ώρα φαίνεται ότι αισθάνεται ανήσυχος για τις εξελίξεις στα σύνορα του, εξελίξεις που και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: “Ο συνδυασμός αυτός ισχύος από τη μία πλευρά και μιας ανασφάλειας από την άλλη είναι ένας συνδυασμός που οδηγεί σε απρόβλεπτες αντιδράσεις και συμπεριφορές”.
Σχολίασε τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά του προέδρου της Τουρκίας, λέγοντας πως είναι “ιδιαίτερα προβληματικές αν όχι επικίνδυνες και γι’ αυτό απαράδεκτες”, αλλά και τη “φρενίτιδα εξοπλισμών” από την πλευρά της Άγκυρας και την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως όλο αυτό επιβάλλει εγρήγορση και προσεκτική σε βάθος ανάλυση και εκτίμηση της συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας.
“Πολλά τα σύννεφα στην εξωτερική πολιτική. Να συγκληθεί άμεσα το ΕΣΕΠ”
Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε δε πως “τα σύννεφα στην εξωτερική πολιτική)είναι πολλά και από ανατολάς και από βόρεια, την ίδια ώρα που το Κυπριακό βρίσκεται σε μία εξαιρετικά λεπτή και κρίσιμη στιγμή του”.
Σημείωσε, δε, την ανάγκη όλα αυτά να συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως έχει ζητήσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως τόνισε, αδυνατεί να καταλάβει γιατί δεν προχωράει σ’ αυτό η κυβέρνηση, “ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν σε βάθος και χωρίς λογικές εντυπωσιασμών”.
“Να κρατήσουμε στη ζωή τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας”
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κουμουτσάκος είπε -μεταξύ άλλων- πως “είναι σαν τον υδράργυρο: θερμαίνονται και ψύχονται εύκολα” και “σ’ αυτό έχει συμβάλλει και η ρητορεία του κ. Ερντογάν αλλά κυρίως οι ενέργειές του”, ενώ για το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του παγώματος της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα “πολύ ισχυρό μήνυμα, μια πολύ ισχυρή πολιτική ενέργεια”.
Εκτίμησε πως η Αθήνα έχει λόγο να ανησυχεί για τα πιθανά παρεπόμενα από τυχόν επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό.
“Η κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία είναι δύσκολη και προβληματική, ταυτόχρονα ένα τέτοιο ψήφισμα έρχεται να προστεθεί σε μία βαριά ατμόσφαιρα δυσπιστίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και η Αθήνα έχει κι έναν λόγο να ανησυχεί για τα πιθανά παρεπόμενα αυτής της χειροτέρευσης στην ατμόσφαιρα των ευρωτουρκικών σχέσεων ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε: “Μία υπαναχώρηση από κύκλους της Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας θα μας βάλει σε δυσμενή δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού”.
“Εμένα μ’ ανησυχεί ο συνδυασμός από τη μία πλευρά του ανοίγματος της κάνουλας, που απειλεί η Τουρκία, με ένα κλείσιμο εσωστρέφειας και εθνικιστικής λογικής σε κράτη-μέλη της ΕΕ λόγω της ενίσχυσης της επιρροής δυνάμεων κλειστοφοβικών”, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως μέσα στο 2017 υπάρχει μία σειρά εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τυχόν “ενίσχυση μίας τυφλής λογικής του στενού εθνικού συμφέροντος μπορεί να μας οδηγήσει σ’ ένα αδιέξοδο”.
Υπογράμμισε δε την ανάγκη “να μείνει ενωμένη η Ευρώπη”, κάτι που “αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ” και “να συνεχίσει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Ερντογάν και τα σύνορα της καρδιάς του»

Γιατί ο τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και ερμηνεύει τις βολές Ερντογάν κατά της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στη διαδικτυακή της έκδοση η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσιεύει εκτενή ανάλυση της Christiane Schlotzer με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο Ερντογάν και τα σύνορα της καρδιάς του». Ο λόγος για την επανειλημμένη το τελευταίο δίμηνο κριτική του προέδρου της Τουρκίας στη συνθήκη της Λωζάννης του 1923, βάσει της οποίας ρυθμίστηκαν όχι μόνο τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας συνολικά.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός του Ερντογάν και των οπαδών του έχει έναν συγκεκριμένο στόχο που δεν είναι βέβαια τα ελληνικά νησιά, αλλά ο Ισμέτ Ινονού και η πολιτική του κατά της θεοκρατίας. «Ο Ινονού ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λωζάννη. Μετά τον θάνατο του Ατατούρκ το 1938 τον διαδέχθηκε στην προεδρία. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν προετοιμάζει τον αποχαιρετισμό του κεμαλισμού, της κυρίαρχης μέχρι σήμερα ιδεολογίας στην Τουρκία.»

Σεισμός στα θεμέλια της δημοκρατίας

Στη τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα ανατρέχει η Suddeutsche Zeitung για να εξηγήσει και τη σημερινή σπουδή της Τουρκίας να παίξει ρόλο στην ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος στο Βόρειο Ιράκ. Στη Λωζάννη το καθεστώς της Μοσούλης δεν είχε διευθετηθεί, τελικά η Κοινωνία των Εθνών κατακύρωσε την περιοχή στο Ιράκ.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται τον διεθνολόγο Μπασκίν Οράν από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με τον οποίο η κριτική του Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης έχει λιγότερο να κάνει με τα ελληνικά νησιά και περισσότερο με το κουρδικό και την πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Μοσούλη. Μάλιστα στη Λωζάννη η Τουρκία δεν είχε καν θέσει ζήτημα Δωδεκανήσου που κατοικούνταν κατά 90% από Έλληνες.

«Πολλά συνηγορούν υπέρ της ερμηνείας του Οράν», πιστεύει η Suddeutsche Zeitung. «Ο Ερντογάν κατάφερε κιόλας να μετατρέψει τη Μοσούλη με πολύ πάθος σε εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας. ΄Στην ιστορία της Μοσούλης ήμασταν παρόντες΄, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ΄φυσικά΄ σεβόμαστε τα σημερινά σύνορα, αλλά ΄δεν μπορούμε να βάλουμε σύνορα στην καρδιά μας.΄ Η Τουρκία στηρίζει τους ομοεθνείς της στη Θράκη, στην Κύπρο, στην Κριμαία και παντού… Ο Ερντογάν κάνει προφανώς τα πάντα για να επιβάλει στην τουρκική δημοκρατία ένα προεδρικό σύστημα, έστω κι χρειαστεί να συντρίψει τα θεμέλιά της. Έκανε κιόλας την αρχή με τη Λωζάννη.»

Όχι στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ

Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει ευρύτατα το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. «Είναι η πρώτη φορά¨, σημειώνει η Presse της Βιέννης, «που ένας σημαντικός ευρωπαϊκός θεσμός ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα. Και ναι μεν το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει να δείξουμε στον Ερντογάν ότι έχει χάσει κάθε μέτρο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και σύντομα να ανακρούσει πρύμνα προς τη δημοκρατία η Τουρκία, πάλι δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ. Θα ανατίναζε την Ευρώπη που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε μεγάλη δοκιμασία. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε σε είκοσι χρόνια.»

«Σε ζητήματα διεύρυνσης», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, „το ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες… Επί της ουσίας όμως δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς μαζί του. Δεν μπορεί να διαπραγματεύεται κανείς την ένταξη με μια χώρα που αντιστρατεύεται τόσο ανοιχτά την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δικαίου. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία στο προσφυγικό, στο εμπόριο, για την ασφάλεια. Κανένας όμως από τους τομείς αυτούς δεν απαιτεί την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.»