Μετά τη ηγεσία στο Βερολίνο, απαξίωση της Τουρκίας και Ερντογκάν για τον μέσο Γερμανό.

Διστακτικοί για τουρισμό, 3 στους 4 διαφωνούν με την «υπερβολική ανοχή» στον Ερντογάν.

Την δυσαρέσκεια των Γερμανών σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας τους απέναντι στην Τουρκία, καταγράφει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid, για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως ,το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, επί του παρόντος, δεν θέλει να κάνει τις διακοπές της στην Τουρκία. Το 44% έχει διαφορετική άποψη

Οι Γερμανοί τουρίστες γυρίζουν την πλάτη στην Τουρκία λόγω Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Bild”, η πλειοψηφία των Γερμανών τουριστών υιοθετεί μία σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης της Άγκυρας αρνούμενη να αφήσει τα χρήματά της στη χώρα όπου κάνει κουμάντο ο Σουλτάνος του Βοσπόρου.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Γερμανοί ήταν: “Θα θέλατε να κάνετε διακοπές στην Τουρκία με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση;”. Σχεδόν το ήμισυ των Γερμανών απάντησαν αρνητικά.

Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, η δημοσκόπηση έδειξε πως ,το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, επί του παρόντος, δεν θέλει να κάνει τις διακοπές της στην Τουρκία. Το 44% έχει διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πράκτορα στη Τουρκία, TUI, εκατοντάδες Τούρκοι πελάτες του έχουν ήδη ζητήσει – πριν από το σεισμό στην Αλικαρνασσό-να ακυρώσουν τις διακοπές τους στην Τουρκία ή να τις κάνουν κάποια άλλη στιγμή.

Συγκεκριμένα, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Βερολίνο δείχνει «υπερβολική ανοχή στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μόλις το 12% συμφωνεί με την στάση που τηρεί απέναντι στην Τουρκία η κυβέρνηση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για ενδεχόμενη δράση των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών σε γερμανικό έδαφος, με στόχο «αντιφρονούντες» που διαμένουν μακριά από την Τουρκία.

Αναλυτές τονίζουν πως στον απόηχο της πρόσφατης κλιμάκωσης των διμερών σχέσεων, το Βερολίνο προωθεί την αναθεώρηση «όλων των προγραμμάτων» που αφορούν στις εξοπλιστικές συμφωνίες με την Άγκυρα. Ο Ερντογάν καλεί τη Γερμανία να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία “να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις” της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία “να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις” της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας” είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο, μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία –μεταξύ αυτών είναι και ένας Γερμανός πολίτης– ανακοίνωσε ότι “επανεξετάζει” την πολιτική του απέναντι στην Άγκυρα και στον οικονομικό τομέα. “Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Η προοπτική επιβολής οικονομικών μέτρων φαίνεται ότι ανησυχεί τη γερμανική ηγεσία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς επενδυτές. Μεταξύ άλλων, διαψεύστηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπάρχει μια λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην “τρομοκρατία”.

“Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη σε βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο” διαβεβαίωσε σήμερα ο Ερντογάν.