Μετά τη ΔΕΗ,πωλείται με μερίδιο 75% η Εθνική Ασφαλιστική.Ποιοί είναι οι ενδιαφερόμενοι.

Aπό 600 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ για το 75% και την ενοικίαση του σήματος-κατατεθέν της μεγάλης επιχείρησης.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο και τις συμφωνίες με τους θεσμούς.Μια νέα διάσταση στην ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θέλει να δώσει η διοίκησή της καθώς οι αντιδράσεις για την πώλησή της πληθαίνουν,από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το σωματείο των εργαζομένων πουκαταγγέλουν ότι πρόκειται για ξεπούλημα μιας ιστορικής και μεγάλης κρατικής επιχείρησης.

Το σχέδιο σύμβασης για πώληση που αποκαλύπτει το Nextdeal ναι μεν προβλέπει την πώληση ποσοστού τουλάχιστον 75% του μετοχικού κεφαλαίου της με ένα τίμημα που θα κυμανθεί από 600 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ αλλά και την ενοικίαση του σήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής στον αγοραστή.

Στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας θα παραμείνει το εμπορικό σήμα και το logo της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ακόμα η Εθνική αποφάσισε να μην πωλήσει το ιστορικό κτίριο στην οδό Κοραή στο υπόγειο του οποίου «φιλοξενήθηκαν» και μαρτύρησαν χιλιάδες έλληνες αντιστασιακοί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όπως επίσης και ένα κτίριο στην οδό Αμαλίας απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Να σημειωθεί ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα κτίρια υπάρχουν σκέψεις να μην πωληθεί και η έδρα της επιχείρησης στη λεωφόρο Συγγρού η οποία θα ενοικιασθεί στον νέο μέτοχο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

εθνικη ασφαλιστικη_1

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης πώλησης αλλά και το σχέδιο σύμβασης bancassurance τα οποία ανάρτησε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με τους συμβούλους πώλησης στο Virtual Data Room, η τράπεζα προτίθεται να διατηρήσει την κυριότητα του εμπορικού σήματος και του logo της Εθνικής Ασφαλιστικής εκμισθώνοντάς τα στον ενδεχόμενο αγοραστή, εφόσον το επιθυμεί. Ο τελευταίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το brand name της Εθνικής Ασφαλιστικής τόσο για τις τραπεζοασφαλιστικές όσο και για τις παραδοσιακές ασφαλιστικές εργασίες. Δεν θα μπορεί όμως να κάνει «κακή» χρήση του σήματος καθώς η Εθνική θέτει αυστηρούς όρους προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη της.

Συγκεκριμένα για τις τραπεζοασφαλιστικές εργασίες η ενοικίαση του σήματος θα έχει διάρκεια αντίστοιχη της αποκλειστικής διάθεσης προϊόντων της ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της τράπεζας. Για τις παραδοσιακές ασφαλιστικές εργασίες ο χρόνος εκμίσθωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Οι νομικοί όροι που υπάρχουν στο σχέδιο σύμβασης πώλησης και αναφέρουν ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για άμεση αλλαγή του σήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής θεωρείται ότι θα απαλειφθούν ή θα τύχουν διαφορετικής ερμηνείας. Στελέχη της τράπεζας διευκρινίζουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της Εθνικής να απαγορεύσει στον νέο αγοραστή τη χρήση του σήματος.

εθνικη ασφαλιστικη_2jpg

Με δεδομένο ότι κανένας από τους τέσσερις ενδιαφερομένους δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία θεωρείται βέβαιο ότι, εφόσον ο διαγωνισμός τελεσφορήσει, η μεταβίβαση του ελέγχου της Εθνικής Ασφαλιστικής θα συνοδευθεί και από σύμβαση μακροχρόνιας ενοικίασης του σήματος. Αλλωστε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μερίδιο αγοράς ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και ένα μέρος του τιμήματος θα αντανακλά την ισχυρή φήμη και πελατεία της.
Bancassurance για 10+5 χρόνια

Η Εθνική ανέβασε στο data room πρόσφατα το σχέδιο σύμβασης bancassurance. Η τράπεζα προτείνει αποκλειστική διάθεση των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του τραπεζικού της δικτύου για 10 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για άλλη μια πενταετία έναντι πρόσθετης προμήθειας. Η αποκλειστική διάθεση για μια δεκαετία θα προπληρωθεί από τον αγοραστή ενώ θα υπάρχει και ετήσια προμήθεια και προμήθεια υπεραπόδοσης με βάση προκαθορισμένους στόχους παραγωγής.

Η προκαταβολή της αποκλειστικής συνεργασίας για μια δεκαετία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μέρος του συνολικού τιμήματος των προσφορών. Σημειώνεται ότι όταν στα τέλη του 2008 η Εθνική είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης της ασφαλιστικής θυγατρικής της η αξία των τραπεζοασφαλιστικών εργασιών είχε αποτιμηθεί σε όρους καθαρής παρούσας αξίας σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα των 400 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις μνηστήρες

Οι ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν να διεκδικούν την Εθνική Ασφαλιστική έχουν περιορισθεί μετά τη σιωπηρή αποχώρηση της Apollo και ενός κινεζικού fund στους εξής:

Η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos-Exingroup και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao. Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, και το έχει καταφέρει ήδη στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros. Η κοινοπραξία J Calamos-Exingroup αποτελεί τον έτερο ισχυρό διεκδικητή.

Οι δύο ελληνοαμερικανοί επενδυτές διαθέτουν καλή γνώση των συνθηκών της χώρας, ενώ η συμμαχία με την ισπανική Exin Group εξασφαλίζει management team στην περίπτωση που αποκτηθεί η Εθνική Ασφαλιστική.

Στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις προχωρούν από τους αρμόδιους υπουργούς με αποφασιστηκά βήματα.