Μετά τα γερμανικά, τα αμερικανικά και τα γαλλικά ΜΜΕ, πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, λόγω σύγκρουσης με Ε.Ε. προβλέπει ο ιταλικός Τύπος.

Η μεγάλη οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου, επίσης εκτιμά, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να μην ενδώσει στην πίεση των δανειστών, είναι όλο και πιο πιθανό να ζητήσει πρόωρες εκλογές, με νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές».

Σε τροχιά εκλογών μετά την προσωρινή αντικατάσταση του Πρωθυπουργού Ρέντσι, τελευταίου και μόνου συμμάχου του Αλέξη Τσίπρα, μετά τον απερχόμενο Γάλλο Πρόεδρο βρίσκεται η Ιταλία όπως και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με πρώτες τη Γερμανία και την Γαλλία. Στην απόφαση του Eurogroup να «παγώσει» την ελάφρυνση του χρέους που είχε εγκρίνει για την Ελλάδα, αναφέρεται σήμερα ο ιταλικός Τύπος, με κοινό χαρακτηριστικό την πολιτική σύγκρουση και σχεδόν βέβαιη εξέλιξη τις πρόωρες εκλογές.

«Και νέα σύγκρουση προκύπτει στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και πάνω από την Αθήνα πλανάται το αερικό των πρόωρων εκλογών», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει, ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν τον Ιανουάριο, αλλά η όλη κατάσταση είναι και πάλι ιδιαίτερα τεταμένη». Η La Repubblica εκτιμά, ότι είναι αδύνατον για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της να προχωρήσει σε νέες περικοπές των συντάξεων και του δημόσιου τομέα και, κατά συνέπεια, καταλήγει, προβλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα γκάλοπ, μπορεί να αποφασίσει να οδηγήσει και πάλι την χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Η αριστερή εφημερίδα Ιl Manifesto γράφει ότι «η απόφαση του Eurogroup, ουσιαστικά, αφήνει άναυδους» και ότι «η απόφαση αυτή περιορίζει την πολιτική αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης».

«Πρόκειται για έναν ακόμη πολιτικό εκβιασμό: την στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, με αύξηση του ΑΕΠ του 2,7% για το 2017, τα γεράκια προσπαθούν να μπλοκάρουν κάθε μέτρο που μπορεί να στηρίξει την κοινωνική πολιτική», προσθέτει η Il Manifesto. Θεωρεί δε, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το όλο θέμα, τόσο στις αναλυτικές, σημερινές του επαφές στις Βρυξέλλες, όσο και αύριο, στην συνάντησή του στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ».

H δε οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει, ότι «η απόφαση του Eurogroup ήταν αναπάντεχη» και πως «οι πιστωτές, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη των συνταξιούχων, υιοθέτησαν λιγότερο ελαστική στάση και τα γεράκια της βόρειας Ευρώπης υποσχέθηκαν μια σκληρή απάντηση». Και η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου εκτιμά, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να μην ενδώσει στην πίεση των δανειστών, είναι όλο και πιο πιθανό να ζητήσει πρόωρες εκλογές, με νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές».