Μετά 80 ημέρες η οικογένεια Λεμπιδάκη αναγκάζει τους απαγωγείς να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Είτε ζει αποδεδειγμένα είτε δεν ζει.

Κίνηση – ματ  ψυχραιμίας  και ρεαλισμού της οικογένειας του 54χρονου ομήρου στην Κρήτη να ορίσει  αυτή το «τέλος των διαπραγματεύσεων» και  να τερματίσει την  σιωπή  54  ημερών και την  έλλειψη κάθε επικοινωνίας από τους απαγωγείς, που απαιτούν 100  εκατ. ευρώ ως λύτρα.

Εξαντλήθηκαν πολλές  μέρες  υπομονής  και αγωνίας, άκαρπης και αναποτελεσματικής. Σημαντικές διαφορές, τουλάχιστον 20- 30 εκατομμυρίων ευρώ στα απαιτούμενα λύτρα , η ανένδοτη στάση των απαγωγέων και η σιωπή υους  επί 50 και πλέον ημέρες, και οι ιδιαίτερα αραιές «επαφές» μέσω κυρίως SMS όπου περιγράφονταν προσωπικά βιώματα του ομήρου ως «δείγματα ζωής» φέρεται να οδήγησαν στην απόφαση-μάτ  την οικογένεια του 54χρονου ομήρου Μιχάλη Λεμπιδάκη. Συγκεκριμένα  να διακόψει με ανακοίνωση στα ΜΜΕ τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, στην Κρήτη και να τους αναγκάσει να  εκδηλωθούν, να ανοίξουν τα χαρτιά τους  γύρω από τη ζωή  του αγαπημένου τους προσώπου. Εάν ζει, πώς ζει, σε ποια  κατάσταση  υγείας  ή αντίθετα εάν  δεν ζει..

Η κίνηση αυτή της οικογένειας ήλθε μετά από μία περίοδο «στασιμότητας» στις συνεννοήσεις κι ενώ το βάρος των διαπραγματεύσεων το είχε κυρίως στενός συγγενής του απαχθέντα. Πρόκειται για την ομηρεία μεγαλύτερης διαρκείας στην χώρα μας (80 ημέρες) , ενώ η προηγούμενη ήταν αυτή του επιχειρηματία Ιωάννη Ζώνα, το 2001, που διήρκεσε δύο μήνες.

Κατά την ΕΛΑΣ  ένα πολύ οργανωμένο  και ψύχραιμο κύκλωμα φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, που έπεσε σε ενέδρα στις 30 Μαρτίου και έκτοτε βρίσκεται στα χέρια των κακοποιών.

Η επικοινωνία της οικογένειας με τους απαγωγείς έχει σταματήσει εδώ και 54 ημέρες, και οι συγγενείς του απαχθέντος έδωσαν χθες, μετά από προτροπή της αστυνομίας, στη δημοσιότητα μια επιστολή με την οποία ανακοίνωναν την λήξη των διαπραγματεύσεων. Φανερής σκοπιμότητας.

Σκοπός τους είναι να προκαλέσουν μια αντίδραση και να καταφέρουν να σπάσουν τη “σιωπή” των απαγωγέων που εδώ και σχεδόν δύο μήνες δεν έχουν επικοινωνήσει καθόλου με την οικογένεια Λεμπιδάκη, βυθίζοντάς τη στην απελπισία. Γιατί άραγε εξαφανίσθηκαν; Tι συμβαίνει τελικά ;

Όλα ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου, όταν ο επιχειρηματίας, που δεν λάμβανε κανένα μέτρο ασφαλείας έπεσε σε ενέδρα, την ώρα που επέστρεφε με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι απαγωγείς τον ανάγκασαν να σταματήσει εμβολίζοντας το όχημα του, και τον άρπαξαν διαφεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Τα αυτοκίνητα βρέθηκαν λίγο αργότερα καμένα, σε χώρο στάθμευσης κοντά στο ΠΑΓΝΗ.

Το πρώτο sms από τους απαγωγείς στάλθηκε στο κινητό του αδελφού του επιχειρηματία, εννέα ολόκληρες ημέρες από την αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Με το μήνυμα τους, οι δράστες ζητούσαν λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας απόγνωση στην οικογένεια, που τους ενημέρωσε ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει το ιλλιγιώδες αυτό ποσό.

Ακολούθησαν κι άλλα sms από κινητά “φαντάσματα” και διαπραγματεύσεις, που σύμφωνα με νέα στοιχεία έριξαν το ποσό των λύτρων, αρχικά στα 70, στη συνέχεια στα 50 και τέλος στα 8 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η οικογένεια μπορούσε να συγκεντρώσει. Έμενε να αποδειχτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι ακόμη ζωντανός για να γίνει η “ανταλλαγή”.

Έτσι, στις 25 Απριλίου, οι απαγωγείς άφησαν ένα USB σε σημείο της Κρήτης που περιείχε βίντεο με μήνυμα του Μιχάλη Λεμπιδάκη προς την οικογένεια του. Στο βίντεο ο επιχειρηματίας διαβεβαίωνε τους οικείους του ότι είναι καλά στην υγεία του και τους ζητούσε να συνεργαστούν με τους απαγωγείς του, προκειμένου να λάβει τέλος η περιπέτεια του. Μάλιστα στο βίντεο αναφερόταν και σε ρεπορτάζ από δελτίο ειδήσεων για να αποδειχτεί ο χρόνος μαγνητοσκόπησης του μηνύματος.

Έκτοτε, οποιαδήποτε επικοινωνία σταμάτα, οι απαγωγείς παύουν ξαφνικά την οποιαδήποτε προσπάθεια συναλλαγής με την οικογένεια, που βυθίζεται στην απόγνωση καθώς δεν έχει κανένα σημάδι ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Πλέον, ο φόβος ότι κάτι πήγε στραβά και ενδεχομένως ο επιχειρηματίας να αναγνώρισε κάποιον ή κάποιος από τους απαγωγείς είναι μεγάλος, γεγονός που προβληματίζει τους αστυνομικούς για την τύχη του απαχθέντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία “δείχνουν” ότι οι απαγωγείς είναι ιδιαίτερα διαβασμένοι, και συνθέτουν ένα κύκλωμα που “κινείται” επαγγελματικά και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να μην εντοπιστεί. Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ισχυρίζονται ότι «ίσως αυτή η κίνηση της οικογένειας, να ορίσει το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, επιταχύνει κινήσεις από πολλές πλευρές». Οδηγεί  σ ξεκαθάρισμα ρης όλης υπόθεσης. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πλήρως αν γι αυτή την ανακοίνωση της οικογένειας του 54χρονου υπήρχε οποιαδήποτε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ προκειμένου η υπάρχουσα, δραματική, κατάσταση να λάβει τέλος.

Η Αστυνομία πάντως προχωρά σε μεθοδικές κινήσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η υγεία του ομήρου αλλά και για να ερευνηθούν σημαντικές παράμετροι της υπόθεσης.

Η απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, ενώ ο 54χρονος κατευθυνόταν από το Ηράκλειο προς τα σπίτι του στα Καλέσσα, με τους απαγωγείς να προκαλούν τροχαίο προκειμένου να προχωρήσουν στο σχέδιό τους. Η αρχική απαίτηση των δραστών ήταν της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όμως ύστερα από ορισμένες «επαφές» με την οικογένεια το ποσό περιορίσθηκε στα 30 έως 50 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η πλευρά της οικογένειας του ομήρου δήλωνε ότι «μπορούσε να δώσει στους απαγωγείς λύτρα της τάξης των 8-10 εκατ. ευρώ». Με τους απαγωγείς να επιμένουν στις απαιτήσεις τους.

Στην ανακοίνωσή της για το τέλος των διαπραγματεύσεων η οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη ανέφερε ότι «ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας.Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν επαφές των απαγωγέων με την οικογένεια Λεμπιδάκη όπου όμως δεν δίνονταν σαφή δείγματα ζωής του 54χρονου. Κι αυτό γιατί φαίνεται να ασκείτο εξοντωτική πίεση από τους δράστες να υποκύψουν οι συγγενείς στις οικονομικές απαιτήσεις τους, οι οποίες δεν μειώνονταν.

Σημειώνεται ότι η απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, και ενώ ο 54χρονος κατευθυνόταν από το Ηράκλειο προς τα σπίτι του στα Καλέσσα, με τους απαγωγείς να προκαλούν τροχαίο προκειμένου να προχωρήσουν στο σχέδιο τους.

Οι δράστες φέρεται να χρησιμοποίησαν τρία αυτοκίνητα. Αυτό με το οποίο διέφυγαν και δύο ακόμη κλεμμένα, ένα αγροτικό και ένα επιβατικό, τα οποία οδήγησαν σε παράδρομο κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και τους έβαλαν φωτιά προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.