Μέρκελ: Στις 18 Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με FDP – Πράσινους

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου όρισε ως ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους κεντρώους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους κεντροαριστερούς οικολόγους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Την Κυριακή, τα δύο κόμματα που συναποτελούν τη Χριστιανική Ένωση, η κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση Γερμανίας (CDU) της κ. Μέρκελ και η ελαφρώς συντηρητικότερη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CSU) βρήκαν κοινό τόπο στο ζήτημα της θέσπισης ανώτατου ορίου 200.000 κατ’ έτος για την υποδοχή προσφύγων.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τετραμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται πριν το τέλος του έτους ή και τις αρχές του 2018.
Η κυβερνητική συμμαχία Κεντροδεξιάς – Κέντρου – Οικολόγων, επονομαζόμενη και «συνασπισμός Τζαμάικα» από τα χρώματα των κομμάτων που θα συμμετέχουν σε αυτόν, είναι πρωτόγνωρος ιστορικά για τη Γερμανία