Μειώνονται συνεχώς οι Ευρωπαίοι φοιτητές στα Βρετανικά πανεπιστήμια λόγω Brexit

Δραματική μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των αιτήσεων από Ευρωπαίους μαθητές για φοίτηση στα Βρετανικά πανεπιστήμια, λόγω Brexit.

Όσο προχωρούν οι διαδικασίες εξόδου της Αγγλίας από την Ε.Ε που βέβαια θα ολοκληρωθούν σχεδόν σε δύο χρόνια τόσο αρχίζουν να εμφανίζονται οι συνέπειες σε ευαίσθητους τομείς, όπως η επαγγελματική κατάρτιση, η ποιότητα και η αναγνώριση των σπουδών, τα δίδακτρα κλπ. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο επίσημος οργανισμός για την διαχείριση και διανομή των αιτήσεων προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (UCAS), οι αιτήσεις των ευρωπαίων μαθητών στα Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν μειωθεί κατά 7%. Είναι η πρώτη φορά που οι αιτήσεις παρουσιάζουν πτώση, την τελευταία δεκαετία.

Όπως εκτιμάται, αυτή η εξέλιξη οφείλεται στους φόβους για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αύξηση των διδάκτρων, αναφέρει ο Independent.

Ακαδημαϊκοί έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει την «μεγαλύτερη καταστροφή» στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας και ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη φήμη των βρετανικών πανεπιστημίων.
Ήδη, οι αιτήσεις μαθητών από ευρωπαϊκές χώρες για φοίτηση στα προπτυχιακά τμήματα του Cambridge, του πιο φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου, έχουν υποστεί πτώση της τάξης του 14%. Μείωση 7% παρατηρείται στις αιτήσεις από Βρετανούς μαθητές, 5% από τη Βόρεια Ιρλανδία, 2% από την Σκωτία και 7% από την Ουαλία.

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι υποστηρικτές του Bremain προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση από την Ε.Ε. στην ανώτατη εκπαίδευση. Εκτός από τον αντίκτυπο στην έρευνα και τον αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ένα ενδεχόμενο Brexit αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τον αριθμό των Ευρωπαίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Βρετανία. Και αυτό γιατί πλέον θα θεωρούνται «διεθνείς» φοιτητές (internationalstudents) και τα δίδακτρά τους μπορεί να είναι 30 έως 40% υψηλότερα.
Σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ενωμένη Ευρώπη, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής και διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν.

62.000 Έλληνες διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ελληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται σε 62.000. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015. Υπό τον φόβο του Grexit 10.500 Ελληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. Και τώρα βλέπουν το Brexit ως έναν νέο εφιάλτη. Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει ποτέ να χάνουμε την ψυχραιμία μας…

 Μήνες πριν Λονδίνο και Βρυξέλλες έσφιξαν τα λουριά στους Ευρωπαίους εργαζομένους. Τους έκοψαν το τρίμηνο βοήθημα ανεργίας και τους απομακρύνουν από τη Βρετανία εφόσον δεν βρουν εργασία σε ένα εξάμηνο
 Μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2014-15 στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Έλληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί. Μόνο που η Ελλάδα είναι 11 εκατομμύρια και η Ιταλία 60.