Μέι: Brexit με τους δικούς μου όρους, αλλιώς δεν θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ

Μήνυμα στους αντάρτες των Τόρηδων έστειλε η Τερέζα Μέι προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική στη συμφωνία που πιθανόν να καταλήξει με την ΕΕ για το Brexit είναι να μην υπάρξει συμφωνία.

Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιη ότι το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit που τυχόν να συνάψει με την ΕΕ και δεν θα υπάρξει πιθανότητα για την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας.

«Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, θεωρώ ότι το κοινοβούλιο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία γιατί οι πολίτες θα διακρίνουν τη σπουδαιότητα μιας συμφωνίας, η οποία θα διατηρεί μια καλή εμπορική σχέση με την ΕΕ…αλλά μας δίνει την ελευθερία να απολαμβάνουμε τα οφέλη και τις ευκαιρίες του Brexit», τόνισε στη συνέντευξή της στο BBC που προβλήθηκε σήμερα.

Ερωτηθείσα τι πιθανόν να συμβεί αν απορριφθεί η συμφωνία, απάντησε: «Θεωρούμε στ’ αλήθεια… ότι θα περάσουμε από τη διαπραγμάτευση, θα φθάσουμε στο σημείο όπου θα καταλήξουμε σε συμφωνία και αν τα κοινοβούλια πουν ‘όχι, πηγαίνετε πίσω και καταλήξετε σε καλύτερη συμφωνία’, θεωρείτε ότι η ΕΕ θα μας προτείνει καλύτερη συμφωνία σε αυτό το στάδιο;».

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά ακόμη η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη: μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει συνολική συμφωνία εξόδου και κάποιοι αντάρτες από το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι έχουν απειλήσει να καταψηφίσουν τη συμφωνία, αν η πρωθυπουργός καταλήξει σε μια.

«Θεωρώ ότι η εναλλακτική σε αυτό θα ήταν να μην υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε η πρωθυπουργός στην τηλεόραση του BBC.

Αγκάθι τα «σκληρά σύνορα» στην Ιρλανδία

Το κυριότερο ακανθώδες ζήτημα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ είναι να μην υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Η εφημερίδα Times έγραψε ότι ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εργάζεται για ένα σχέδιο πρωτοκόλλου που θα περιγράφει με ποιον τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση των ελέγχων στα σύνορα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, τα αγαθά θα μπορούν να εντοπίζονται χρησιμοποιώντας barcodes σε εμπορευματοκιβώτια με βάση ένα σύστημα «αξιόπιστου εμπορικού εταίρου», που θα διαχειρίζονται εγγεγραμμένες εταιρείες, έγραψαν οι Times.

Το Reuters μετέδωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι αξιωματούχοι της ΕΕ εργάζονται για ένα πρωτόκολλο για την Ιρλανδία στο προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit με τη Βρετανία στο πλαίσιο των προσπαθειών για «αποδραματοποίηση» -όπως είπε ο Μπαρνιέ- του ζητήματος και τελικά επίτευξη μιας συμφωνίας.

Οι προτάσεις πρόκειται να διανεμηθούν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά το συνέδριο των Τόρις που ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το «αναθεωρημένο προσχέδιο για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», σύμφωνα με μια διπλωματική νότα των συνομιλιών μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ, θα προτείνει οι περισσότεροι νέοι έλεγχοι να μην γίνονται σε κανένα σύνορο, προσθέτουν οι Times.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά νέο δημοψήφισμα για το Brexit

O δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν (Φωτογραφία: ΑΡ) O δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η τύχη της κυβέρνησης της Μέι τίθεται εν αμφιβόλω καθώς και το ίδιο το σχέδιό της για το Brexit επειδή είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις 320 ψήφους που χρειάζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία για Brexit και σε μια καταστροφική ”μη συμφωνία”, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν πρότεινε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Μπόρις Τζόνσον: «συνταγματικό “ξερατό” το “Σχέδιο του Τσέκερς”»

Από την πλευρά του ο πρώην ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση της Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον, άσκησε κριτική εις βάρος του σχεδίου της πρωθυπουργού για Brexit.

Ο πρώην υπ Εξ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συνεχίζει να πριονίζει την καρέκλα της Μέι (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο πρώην υπ Εξ της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, συνεχίζει να πριονίζει την καρέκλα της Μέι (Φωτογραφία: ΑΡ)

«Αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση θα καταλήξουν, πολύ φοβάμαι, σε ένα εντυπωσιακό πολιτικό τροχαίο», έγραψε ο ίδιος στην Daily Telegraph.

Η Μέι έχει προτείνει το λεγόμενο «Σχέδιο του Τσέκερς», που προβλέπει τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ, όσον αφορά στο εμπόριο αγαθών και γεωργικών προϊόντων, όχι όμως και υπηρεσιών.

«Η όλη ιστορία ειναι ένα συνταγματικό έμεσμα και αν υιοθετηθεί το Σχέδιο του Τσέκερς θα είναι η πρώτη φορά από το 1066 που οι ηγέτες μας θα συναινούσαν σε ξένη κυριαρχία», έγραψε ο Τζόνσον αναφερόμενος στην νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας τον 11ο αιώνα.

Μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το BBC δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούν ότι ο αντίκτυπος του Brexit θα είναι αρνητικός.

Λονδίνο και Βρυξέλλες ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή λίγους μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου 2019. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση της Μέι έχει ισχνή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 άλλων χωρών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην περίπτωση που απορριφθεί, δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει, όμως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

ΔΝΤ: «σημαντικές χειρότερες» οι προοπτικές για τη βρετανική οικονομία αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit

Tην ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η βρετανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σημαντικά χειρότερες» προοπτικές εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία σε σύγκριση με το να καταλήξει σε μία συμφωνία για το Brexit.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει η βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% περίπου τον χρόνο το 2018 και το 2019 εάν επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία για το Brexit. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος και 1,5% το 2019.

Ωστόσο, ένα Brexit που θα δημιουργεί αναταραχή θα οδηγήσει σε «σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα «αποθαρρυντικό» εύρος ζητημάτων που πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν για το Brexit και όλα τα αποτελέσματα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχουν κόστος για την οικονομία.