Μεγάλη απομόνωση και διαμαρτυρίες για τη δεξίωση σήμερα στο ΧΙΛΤΟΝ της απερχόμενης προέδρου του Αρείου Πάγου.

Χωρίς τον αρμόδιο υπουργό Κοντονή η εκδήλωση της Θάνου για τα 182 χρόνια του Αρείου Πάγου. Καταδίκη της εκδήλωσης από τους δικαστές και εισαγγελείς.

-Δεν θα παραστεί στην εκδήλωση της Βασιλικής Θάνου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ήταν άλλωστε  αυτός ο  οποίος έκλεισε το κεφάλαιο των φιλοδοξιών της απερχόμενης  προέδρου  του Αρείου Πάγου  ότι δεν μπορεί να γίνει παράταση του ορίου ηλικίας της στα  67 χρόνια. 

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα ύστερα από τη σχετική ανακοίνωση -εναντίον της- της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ετοιμάζει εκδήλωση  σήμερα στο Χίλτον για τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο επίμαχος επετειακός εορτασμός γίνεται εν κρυπτώ από τις δικαστικές ενώσεις, αλλά και εν μέσω αντιδράσεων για την πηγή της χρηματοδότησης. Για το θέμα μάλιστα έχει κάνει ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης το Ποτάμι, όσον αφορά στα έξοδα της δεξίωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί στη δικαστική ένωση ότι ο εορτασμός δεν γίνεται για τη συμπλήρωση, π.χ., των 150 ή των 180 χρόνων, αλλά για τη συμπλήρωση των 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν θα παραστεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Αντιδράσεις και ερωτήματα για εκδήλωση Θάνου στο Χίλτον

 

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την χρηματοδότηση εκδήλωσης σε ιδιωτικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Χίλτον) για τον εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου που γίνεται με πρωτοβουλία της απερχόμενης Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κα Βασιλικής Θάνου,  την Παρασκευή, θέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Το θέμα έχει φέρει στη Βουλή, προ ημερών, με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και το «Ποτάμι».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως και με την ερώτησή του το «Ποτάμι» θέτουν θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της εν λόγω εκδήλωσης, αλλά και τον πραγματικό λόγο που γίνεται, καθώς οι επέτειοι εορτάζονται πάντα σε πεντηκονταετίες.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του το «Ποτάμι» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή, τονίζεται ότι προκαλεί εντύπωση πως εορτάζονται τα 182 χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, καθώς ουδέποτε εορτάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες η ίδρυση του, ενώ παράλληλα τίθενται, πρωτίστως, και θέματα διαφάνειας των οικονομικών της εκδήλωσης δεδομένου του κόστους της σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας.

Με γνώμονα την βασική αρχή «η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια» οι ερωτώντες βουλευτές, ζητούν από τον υπουργό να απαντήσει σχετικά με το αν υπάρχουν – και ποιοί είναι- οι χορηγοί της εκδήλωσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης ερωτάται, αν ισχύουν δημοσιεύματα που συνδέουν την εν λόγω εκδήλωση με την προσωπική πρόθεση της Προέδρου του ΑΠ, η οποία αποχωρεί στο τέλος του μήνα, να διοργανώσει εκδήλωση επί τη αποχωρήσει της.

Αρκετοί  οι απόντες

Πάντως στην εκδήλωση που έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός δικαιοσύνης δεν έχουν κληθεί δικαστικές ενώσεις και άλλοι φορείς, ενώ πολλοί ανώτατοι δικαστικοί δεν θα παραστούν. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Ο υπουργός επισήμως επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, που είχε οριστεί στην επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης, φέρεται να παραιτήθηκε θέτοντας επίσης θέματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, το Δικαστικό Σώμα πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα για την πολυτελή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ με αφορμή τον εορτασμό των 182 (!) χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Επετειακοί εορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν θα είχε ασχοληθεί ειδικότερα με το ζήτημα, αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης. Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μια απάντηση. Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα. Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Η  δήλωση  Θ.Παπαθεοδώρου

Την έκπληξη του ως προς την εκδήλωση για τον Εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου εξέφρασε σήμερα ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου. Με σημερινή ανακοίνωση του, ο βουλευτής εξέφρασε πλειάδα ερωτημάτων σχετικά με την εκδήλωση, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία της απερχόμενης Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου, κα Βασιλικής Θάνου.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

«Με έκπληξη πληροφορούμεθα την διοργάνωση εκδήλωσης για τον Εορτασμό των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, με πρωτοβουλία της Ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που υποτίθεται ότι αφορά το θεσμό της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας του, φαίνεται να γίνεται εν αγνοία και εν απουσία των δικαστικών λειτουργών και των ενώσεών τους. Η απορία μας και το βασικό ερώτημα που θέτουμε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι ότι πρέπει να αιτιολογηθούν, η σκοπιμότητα μιας τέτοιας επετειακής εκδήλωσης για τα 182(!) χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, καθώς και τα μέσα που διατέθηκαν γι’ αυτή την διοργάνωση. Να αναμένουμε την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού ή απλά πρόκειται για μια μεμονωμένη πρωτοβουλία της Ηγεσίας του Αρείου Πάγου;»