Μέγα φιάσκο με τα μπλοκάκια εργασίας.

Οι υψηλές εισφορές εξαφάνισαν τα μπλοκάκια – Μεγάλη έγινε η Τρύπα στα έσοδα του ΕΦΚΑ, όπως είχε συμβεί και με τις αυξήσεις και τα έσοδα του ΦΠΑ.
Μείωση πάνω από 80%  σε όλη την Ελλάδα, από τον τερματισμό του δελτίου αποδείξεων παροχής υπηρεσιών  από δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, που πέρασαν στην « μαύρη εργασία και μαύρη αμοιβή». Μέχρι πέρυσι  ξεπερνούσαν  τους 100.000.
Όμως ανησυχητική αλλά όχι αναπόφευκτη «τρύπα-έλλειψη  εσόδων» στα  παλαιά και γνώριμα έσοδα του ΕΦΚΑ προκαλούν οι υπέρογκες εισφορές που έχουν επιβληθεί με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου καθώς από τους περίπου 100.000 εργαζομένους που εκτιμάται ότι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην ειδική πλατφόρμα έχουν δηλωθεί περίπου 12.000 «μπλοκάκια». Περίπου το ένα δέκατο, με πρωτοφανή  αποτυχία-ζημιά του Κράτους   από  τις νέες αυξήσεις, όπως συνέβη  με τον ΕΝΦΙΑ  αρκετές φορές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει, όπως γράφει η Καθημερινή, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είτε έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους, είτε ότι απολύθηκαν, είτε ότι έχουν επωμιστεί το συνολικό κόστος των εισφορών και συνεπώς ασφαλίζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» είτε ακόμα δεν έχουν «κόψει» απόδειξη και μένουν απλήρωτοι.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι δύο πρώτες εκδοχές, οι εργαζόμενοι αυτοί, δηλαδή, είτε να έχουν απολυθεί είτε να εργάζονται «μαύρα».

Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από το φόρο στο εισόδημα πλην μισθωτών και συνταξιούχων με τη μορφή παρακράτησης (20%) ήταν μειωμένα κατά 150 εκατ. ευρώ.

Απο την πλευρά τους τα συναρμόδια υπουργεία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο εξαγγέλλουν σειρά στοχευμένων ελέγχων στην Αττική από μεικτά κλιμάκια με στελέχη του ΣΔΟΕ, της Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΕΦΚΑ.