Μέχρι τρία χρόνια αναμονής, ώσπου να δοθούν οι 150.000 νέες συντάξεις σε δικαιούχους.

Όλοι αυτοί και αυτές θύματα της κακοδιοίκησης και της νέας νομοθεσίας του Τρίτου Μνημονίου από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία εκκρεμούν συνολικά περίπου 150.000 αιτήσεις για κύρια συνταξιοδότηση.
Μάλιστα, η διάρκεια αναμονής έκδοσης φτάνει ακόμα και τα τρία χρόνια με αρκετούς υποψήφιους συνταξιούχους να πεθαίνουν πριν ακόμα λάβουν τη σύνταξή τους.
Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, που παρουσιάζουν τα Νέα της Δευτέρας, δείχνουν ότι εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί μετά τον νόμο Κατρούγκαλου).

Τα στοιχεία-φωτιά της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνουν ότι σήμερα εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τον σφαγιαστικό νόμο Κατρούγκαλου).
Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης. Ο Θεοδωρίδης προσθέτει ότι ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δύο Ταμεία) αγγίζει και τα τρία χρόνια!

Η ΓΚΑΦΑ. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι περίπου δέκα μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη λόγω της γκάφας του υπουργείου Εργασίας που προέβλεψε τον δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, έναν δείκτη όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ. Η σχετική τροπολογία βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

Tονίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Γiα το ίδιο θέμα ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής τομεάρχης, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης δήλωσαν ότι από τον Νοέμβριο του 2016 που ψηφίστηκε ο Ν. 4438/2016 και δεσμεύτηκε ποσό έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 859.000.000 ευρώ, προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, για την έγκριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη!Χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης παραμένουν όμηροι των ψεύτικων υποσχέσεων και της πρωτοφανούς απραξίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε θέσει και για το οποίο έχει δεσμευτεί, οι 102.000 κύριες συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα θα έπρεπε – στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν – να έχουν ήδη εκδοθεί και απονεμηθεί περίπου 30.000 συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά τους. Αντ’ αυτού δεν έχει δοθεί ούτε μία σύνταξη!

ΤΟ ΕΤΕΑΕΠ. Πάντως, εκτός από τις κύριες συντάξεις, σε εκκρεμότητα από 12 έως και 30 μήνες βρίσκονται περίπου 130.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να αποφάσισε να στηρίξει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για να καταβάλει τις 95.000 κύριες συντάξεις, που επίσης παραμένουν σε εκκρεμότητα, με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει κάτι ανάλογο και για το ΕΤΕΑΕΠ. Ο λόγος είναι ότι βάσει νόμου η επικουρική ασφάλιση και τα εφάπαξ θα καταβάλλονται στο εξής μόνο από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τις μηνιαίες εισφορές που θα προσφέρουν οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι. Μοναδική στήριξη θα μπορεί να παρασχεθεί από τα αποθεματικά του Ταμείου. Σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορεί να βοηθήσει το κράτος, μέσω επιχορήγησης, όπως γινόταν έως τώρα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΡΥΦΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. Την ίδια ώρα, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του καταγγέλλει ότι υπάρχει κρυφό έλλειμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή αναδρομικών σε συνταξιούχους. Οπως τονίζει ο ίδιος, το «μεγάλο κόλπο» του υπουργείου Εργασίας που αφορά τη μη καταβολή των αναδρομικών ποσών σε περίπου 50.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν με καταγγελίες τους συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με αυτές, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σήμερα ΕΤΕΑΕΠ, εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις από τον Μάιο του 2016, καθώς και σε περιπτώσεις συνταξιούχων του πρώην ΕΤΕΑΜ από 1ης Ιανουαρίου 2015, μην καταβάλλοντας τα αναδρομικά που αυτοί δικαιούνται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησής τους.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα φθάνει ακόμη και τα τέσσερα έτη. Αποτέλεσμα, η δημιουργία κρυφού ελλείμματος στο επικουρικό ταμείο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 300.000.0000 ευρώ, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και δημιουργεί κρυφά ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.