Με υποχώρηση Τσακαλώτου-Τσίπρα και νέα μέτρα για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Εργασιακά επιστρέφουν οι θεσμοί.

«Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία» ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Μαξίμου και την γραμμή προπαγάνδας από την ΕΡΤ. Πράγματι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, «ούτε ένα επιπλέον ευρώ» αλλά όχι σε όλα όσα έχουν, ήδη, συμφωνηθεί, υπογραφεί και θα εφαρμοσθούν κατά τους επόμενους μήνες.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Πρόσθεσε ότι θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης.
Η διατύπωση Μοσκοβισί για ούτε ένα ευρώ παραπάνω μέτρα «με όρους καθαρού αποτελέσματος» δεν αποκλείει απώλειες για μισθωτούς και συνταξιούχους – Από τον Αύγουστο του 2018 η εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν οι Ευρωπαίοι

Όσον αφορά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα λιτότητας, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι ό,τι αντισταθμιστικά μέτρα θα μπορεί να λάβει η Ελλάδα θα είναι μόνο προϊόν του αποτέλεσματος των μεταρρυθμίσεων, που θα νομοθετηθούν δηλαδή των νέων αυξημένων εσόδων.(και πως δεν αφορά όσες περικοπές και αλλαγές σε φορολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά κλπ)έχουν ήδη ψηφισθεί και συμφωνηθεί μέχρι σήμερα από το Τρίτο Μνημόνιο του 2015 και μετά. Δηλαδή δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά για τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για τις ίδιες κοινωνικές κατηγορίες αλλά γενικώς για άλλες και διαφορετικές λχ. φτωχότερες .
25 σχόλια

Σε συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ώστε να συζητηθούν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα αλλά και την εργασιακή νομοθεσία κατέληξαν η Ελλάδα και οι εταίροι στο Eurogroup, χωρίς όμως ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ή το τελικό κόστος.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στις Βρυξέλλες, πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει «πολιτική συμφωνία» κι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει.

Το επόμενο βήμα τώρα, εξήγησε, είναι να «σχεδιαστούν» τα νέα μέτρα σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στα κλιμάκια και την ελληνική κυβέρνηση, οπότε και θα καθοριστεί το οικονομικό κόστος.

Αφού υπάρξει τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, η διαπραγμάτευση θα επιστρέψει στο Eurogroup, όπου θα ενταχθούν στη συζήτηση πιθανά μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ διέψευσε πάντως ότι η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει σε εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων, με δεδομένο ότι δεν έχουν καν καταρτιστεί ακόμα.

Αντισταθμιστικά ίσως και μετά τις μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά τις διαρροές της ελληνικής πλευράς ότι η συμφωνία δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα λιτότητας, ο επικεφαλής του Eurogroup απέφυγε με νόημα να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε τέτοια συνεννόηση. Απάντησε λιτά πως το ζητούμενο είναι η στροφή μακριά από τη λιτότητα, με έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αποσαφήνισε πως τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει να λάβει η Αθήνα θα έρθουν μετά την εφαρμογή των νέων διαρθρωτικών αλλαγών και θα εξαρτώνται άμεσα από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα αποφέρουν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις.

Όπως εξήγησε, όσο θετικότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αποφέρουν οι αλλαγές, η Αθήνα θα έχει ανάλογο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υιοθετήσει «φιλο-αναπτυξιακά» μέτρα, αφού λάβει βέβαια το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Ως πιθανά αντισταθμιστικά η Αθήνα είχε προτείνει μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΦΠΑ και ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύναμους.

Μετά το χρέος με το βλέμμα στο ΔΝΤ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το πακέτο των μεταρρυθμίσεων ταιριάζει με τις αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία.

Πέραν των μεταρρυθμίσεων το Ταμείο έχει ζητήσει και ελάφρυνση του χρέους ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα έρθει μετά τις μεταρρυθμίσεις. Υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για αυτό το ζήτημα στο Eurogroup του περσινού Μαΐου, όταν και μετέθεσαν νέες αποφάσεις για μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή για το καλοκαίρι του 2018.

Non paper Μαξίμου για Eurogroup: Δεχθήκαμε να ορισθούν προκαταβολικά οι «μεταρρυθμίσεις» από 1η Ιανουαρίου 2019 στα δημόσια οικονομικά.

Τον τετραγωνισμό του κύκλου δείχνει ότι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες αν πιστέψουμε όσα αναφέρονται σε non paper που δημοσιοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας, με καλλωπιστικό χαρακτήρα..

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».Με δύο σοβαρές εξαιρέσεις που δεν αναφέρονται. Η μία ότι θα εφαρμνσθούν όλες οι νομοτεικές και άλλες δεσμεύσεις,που εουν αναληφθεί λ. από τη νομιθεσία Κατρολυγκαλου, τον Τρίτο Μνημόνιο, άλλους νόμους κλπ. Η δεύτερη ότι είναι πολύ πιθανόν να κοπούν χρήματα από μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά τα ίδια ποσά ευρώ να δοθούν σε άλλες κατηγορίες πληθυσμού και σε κοινωνικούς σκοπούς. «Ούτε ένα ευρώ παραπάνω» δηλαδή με νέους φόρους η γενικές περικοπές από όλους, όχι όμως από ορισμένους.

Σε αντάλλαγμα, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο», ανεξάρτητα ποιοι λχ. παλαιοί συνταξιούχοι, «υψηλόμισθοι» πάνω από 1400 ευρώ το μήνα την πληρώσουν.

Τώρα το πώς θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που δεν θα έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση όταν οι δανειστές έθεταν ως προϋπόθεση για την επιστροφή τους την προ-νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, αυτό προφανώς είναι κάτι που θα διευκρινιστεί περαιτέρω τις επόμενες ώρες.

Το εξωραιστικό-καλλωπιστικό «Non Paper» του Μαξίμου μετά τη συμφωνία υποχώρησης στις Βρυξέλλες:

«Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.
Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».
Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τρ άπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».