Με τους καλύτερους οιωνούς άρχισε η πολυαναμενόμενη συνάντηση Πούτιν – Μέρκελ

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα.

Και αυτό γιατί, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, όσο και ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εξέφρασαν την «καλή θέλησή» τους για την επίλυση των διενέξεων, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, στο Βρανδεμβούργο.

«Έχουμε ευθύνη και για αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, αναφερόμενη στην επίλυση κρίσεων όπως στην Συρία και στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ενώ σημείωσε ότι θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας.

«Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας»πρόσθεσε.

Η σύγκρουση στη Συρία αποτελεί σημαντικό θέμα των συνομιλιών, επισήμανε επίσης η καγκελάριος και έκανε λόγο για την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ. Θέλουμε να συνεργαστούμε στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές, εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας.

«Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό.

«Οι πρόσφυγες αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη. Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν “απλά” πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στο Μέζεμπεργκ από τους δύο ηγέτες, είναι ο αγωγός Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, ο οποίος δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ και ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

«Η Γερμανία στηρίζει την συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, κάνοντας ωστόσο λόγο και για ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά του Ιράν.