Με το δελτίο το λάδι το ρύζι και τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης στην Αίγυπτο.

Η εξασφάλιση της καθημερινής διατροφής σε υποφερτές τιμές, είναι ένα “εκρηκτικό θέμα” για την Αίγυπτο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζουν περιμένοντας την κρατική οικονομική βοήθεια για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί για την κυβέρνηση του προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι που επιδιώκει την προστασία των φτωχών Αιγυπτίων από τις τραγικές συνέπειες του διψήφιου πληθωρισμού. Το Υπουργείο Τροφοδοσίας χορηγεί «έξυπνες» πιστωτικές κάρτες σε εκατομμύρια Αιγυπτίων πολιτών, που λειτουργούν σαν κουπόνια, με τα οποία μπορούν να αγοράσουν τροφή σε οικονομικές μεν τιμές, αλλά με δελτίο. «Λίγο ρύζι;», ζητάει μια γυναίκα καθώς μπαίνει σε μπακάλικο στο Κάιρο, δείχνοντας την πράσινη έξυπνη κάρτα υπό τη μορφή πιστωτικής, που περιέχει τους πόντους της οικογένειας για την αγορά τροφίμων. Ο μπακάλης της κάνει νόημα: “Μόνο Ζάχαρη.” «Όταν ρωτάμε ο μπακάλης μας λέει ότι δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από ζάχαρη. Κάθε ημέρα επαναλαμβάνει, αύριο, αύριο…, ενώ έχει περάσει μισός μήνας και το πρόβλημα παραμένει», αναφέρει η Σαμία Μοχάμεντ, μια νοικοκυρά του Καΐρου. «Εάν πάμε να αγοράσουμε από αλλού, οι τιμές είναι υψηλές. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Κοιτάζοντας την εικόνα του μαγαζιού, περισσότερα από τα μισά του ράφια είναι άδεια. Το ρύζι και το λάδι για μαγείρεμα έχουν εξαφανιστεί εδώ και εβδομάδες. Εισαγόμενα αγαθά όπως, το λάδι για μαγείρεμα έχουν γίνει δυσεύρετα, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας σε δολάρια που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος, καθιστούν πιο δύσκολη για τους κρατικούς εισαγωγείς τη διασφάλιση της ομαλής ροής των αγαθών που εισάγουν. Οι έξυπνες κάρτες γίνονται δεκτές σε ένα δίκτυο δημόσιων σούπερ-μάρκετ, αλλά και σε 26.000 ιδιωτικά καταστήματα τροφίμων, χορηγώντας στην κάθε οικογένεια πόντους 2 δολαρίων την εβδομάδα, αλλά και πέντε φραντζόλες ψωμί ημερησίως, από τους φούρνους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το υπουργείο Τροφοδοσίας επιβλέπει και ένα δίκτυο αποτελούμενο από καταστήματα και κιόσκια, εκτός του συστήματος των έξυπνων καρτών, που προσφέρουν όμως επιχορηγούμενα είδη διατροφής. “Το λάδι δεν επαρκεί. Οι προμήθειες του λαδιού δεν είναι σταθερές,” εξηγεί ο υπεύθυνος στο κιόσκι αυτό, που άνοιξε το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο κυβερνητικών προσπαθειών να μειωθούν οι συνέπειες του πληθωρισμού στα προϊόντα διατροφής. “Μερικές φορές, μας τελειώνει το ρύζι, άλλες φορές, η ζάχαρη… Δεν έχουμε αρκετά προϊόντα για όλους”.

Τα προϊόντα διατροφής όλων των ειδών, είναι διαθέσιμα σε συνηθισμένα σούπερ-μάρκετ, τα οποία δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα των έξυπνων καρτών της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι φτωχοί καταναλωτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα σε αυτά. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εφοδιασμού Χάλεντ Χανάφι δήλωσε χθες ότι τα αποθέματα των κρατικών εταιρειών ειδών διατροφής αναπληρώνονται με δεκάδες είδη άλλων προϊόντων, τα οποία όμως θα είναι διαθέσιμα στους κατόχους έξυπνων καρτών, το Μάρτιο.

“Μακριά από μας”, έχει να πει ο υπογράφων.