Με νέα στρατηγική στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε εθνικές εκλογές στις 23 ή (το πιθανότερο) στις 30 Ιουνίου οδεύει η χώρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την καθαρή νίκη με πάνω από 9 μονάδες διαφορά που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά η αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε διεύρυνση της διαφοράς, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν το τελευταίο δεκαήμερο.

Την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών, αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η κουβέντα για το τι έφταιξε και η διαφορά εξακοντίστηκε λίγο κάτω από τις 10 μονάδες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίεςαναζητείται νέα στρατηγική.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι πληροφορίες για κλείσιμο της ψαλίδας κατά τις τελευταίες μέρες, έδωσαν το «δικαίωμα» για χαλαρή ψήφο που οδήγησε πέριξ του 3%, το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και διαρροές προς άλλα κόμματα της αριστεράς, όπως στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αν και με μικρότερα ποσοστά, αλλά “έκαναν ζημιά”. Επίσης στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το ΚΙΝΑΛ πήρε αναλογικά μεγάλο ποσοστό.

Τώρα, ενόψει των εθνικών εκλογών, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει τη στρατηγική του, με τον προβληματισμό να αφορά στον αν θα επιμείνει στο δίλλημα «με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα των λίγων» που δεν έφερε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή θα αναζητήσει άλλη στρατηγική.

Επίσης, θεωρούν ότι στις ευρωεκλογές, παρά την πόλωση, υπήρξε μια χαλαρή ψήφοςπρος άλλα κόμματα, καθώς δεν επρόκειτο από αυτές να βγει κυβέρνηση, η οποία, εκτιμούν, ότι δεν θα καταγραφεί στις εθνικές εκλογές.

Δεδομένου ότι ο χρόνος πλέον μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι ελάχιστος, το πολύ 35 μέρες, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν άμεσα, εντός της εβδομάδας και πριν το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ξεκάθαρη στόχευση αυτή τη φορά είναι να αποτραπεί το φαινόμενο της «χαλαρής ψήφου», που σημαίνει ότι θα «πιεστούν» ψηφοφόροι που επέλεξαν στις ευρωεκλογές μικρά κόμματα στο χώρο της αριστεράς, ενώ θα επιχειρηθεί διείσδυση και στο ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, στους ψηφοφόρους θα τεθεί το δίλλημα Τσίπρας ή Μητσοτάκης, ενώ θα επιδιωχθεί να γίνει και το περίφημο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών.

Βαίνομεν προς εκλογάς

Στην δήλωσή του, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τέσσερα χρόνια πορευτήκαμε με πρωτοφανείς δυσκολίες, κόντρα στο ρεύμα, με όπλο την αξιοπρέπεια και την στήριξη του ελληνικού λαού. Βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια και ορθοποδήσαμε και μόλις ανασάναμε καταθέσαμε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και για την ανάκαμψη της πατρίδας».

Είπαμε πάντα την αλήθεια και τώρα την αλήθεια θα πούμε, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ανοίγονται δύο δρόμοι: ο ένας της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια με τους πολλούς και ο άλλος ο δρόμος της επιστροφής στην λιτότητα των ολιγαρχών και του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε επίσης ότι «ζητήσαμε την εμπιστοσύνη του λαού στα μέτρα ελάφρυνσης και στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει, ώστε αυτοί που καιροφυλακτούν και είναι πολλοί να μην μπορούν να τα πάρουν πίσω».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι «παρότι εμπεδώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μου ταιριάζει και δεν θα το αγνοήσω. Δεν πορεύτηκα με στρατηγήματα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης» για να προσθέσει πως «η αφοσίωσή μας στον λαό είναι η ψυχή μας, κανείς μας δεν ξεχνά που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πορεία και το σχέδιο στήριξης των πολλών συνολικά, και ήδη το κάνει. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, δεν θα αποδράσω δεν θα το βάλω στα πόδια, δεν θα φύγω από τη μάχη για την ισότητα την αλληλεγγύη, από τη μάχη για την υπεράσπιση των κόπων του ελληνικού λαού τους κόπους του ελληνικού λαού».

Στο πλαίσιο αυτό είπε «αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι ο ελληνικός λαός αυτός που θα πάρει την απόφαση, αν επιθυμεί ένα σχέδιο για την στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια του ΔΝΤ.

Πάντα ο ελληνικός λαός ήταν το στήριγμά μας. Απευθύνομαι πάλι με ειλικρίνεια και τους ζητώ την εντολή. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές την εντολή την έδινε και θα την δίνει πάντα ο ελληνικός λαός».

Απευθυνόμενος στον κόσμο είπε: Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον πιστεύουμε ότι ανήκει στους πολλούς.

SHARE