Με βαρύ κόστος η εξέλιξη της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών στο καθεστώς Ερντογάν. Οι φήμες για την δικαστική εξέλιξη.

Με πολλά ερωτηματικά και φήμες οι Έλληνες βλέπουν την κλιμακούμενη αυστηρότητα στο χώρο της Δικαιοσύνη και την στάση της Κυβέρνησης να μην τους χορηγεί πολιτικό άσυλο, όπως έχει κάνει σε τόσες περιπτώσεις, αλλά αντίθετα να κρατά στάση Πόντιου Πιλάτου.

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιώτες που κατηγορούνται στην Τουρκία για συμμετοχή στο πραξικόπημα του Ιουλίου, προβληματίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τα οποία πιστεύουν ότι στην υπόθεση αυτή κρίνονται σοβαρά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ σε άλλες χώρες χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο σε Τούρκους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου.

Στην διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel παρατηρεί: «Οι τούρκοι στρατιώτες επιβαρύνουν τις ελληνικοτουρκικές σχέσεις. Τώρα δικαστήριο στην Αθήνα έκανε δεκτό το αίτημα της τουρκικής δικαιοσύνης που ζητά έκδοση των τριών στρατιωτών. Νομικοί αναμένουν ότι οι τρεις στρατιώτες θα ασκήσουν έφεση, η οποία θα εξεταστεί από το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μήνες».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Tagespiegel γράφει σε άρθρο με τίτλο «Πίσω στην Τουρκία» πως τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιώτες που προσγειώθηκαν στις 16 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο θα εκδοθούν, όπως όλα δείχνουν. Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει: «Την Δευτέρα η ελληνική δικαιοσύνη αρνήθηκε την έκδοση τριών άλλων στρατιωτών προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Η απόφαση για τους υπόλοιπους δύο τούρκους στρατιώτες θα ληφθεί εντός της εβδομάδας.

Για την Αθήνα η υπόθεση γίνεται ολοένα και πιο δυσάρεστη. Αλλά και αμήχανη, καθώς η Κυβέρνηση Τσίπρα παραπέμπει τα πάντα στην Δικαιοσύνη, όπου οι πρώτες αποφάσεις για παροχή ασύλου δείχνουν να αναιρούνται. Τις περασμένες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να απειλεί. Την ώρα που περισσότερα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον πάνω από ελληνικά νησιά, ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ακόμα και η ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι.

Μέχρι σήμερα ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται από τις τουρκικές εντολές. Τα στοιχεία που προσκόμισε η Άγκυρα δεν αρκούν, διαπίστωσε η αρμόδια εισαγγελέας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή μια έκδοση για πολιτικούς λόγους. (…) Τα ονόματα των στρατιωτών που θα εκδοθούν και των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε παραμένουν απόρρητα. Κατά της μη έκδοσης των πρώτων τριών στρατιωτών η εισαγγελία της Αθήνας κατάθεσε την Τρίτη ένσταση. Επειδή σε όλες τις περιπτώσεις έχει κατατεθεί έφεση η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Την ίδια στιγμή τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία κάνουν λόγο για “σκανδαλώδη απόφαση ” και ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα στηρίζει το κίνημα Γκιουλέν».

Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς-Εφεση & για άλλους 3

Το Συμβούλιο Εφετών, που συνεδρίασε την Τρίτη για τη δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στη γείτονα χώρα, προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.

«Δεν είμαστε πραξικοπηματίες» δήλωσαν οι τρεις Τούρκοι, αρνούμενοι να εκδοθούν στην Τουρκία και υποστηρίζοντας ότι δεν θα έχουν στη γειτονική χώρα μια δίκαιη δίκη. Η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είχε εισηγηθεί τη μη έκδοση των τριών αξιωματικών (όπως και των υπολοίπων τριών χθες), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση».

Μάλιστα, επεσήμανε και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής: «Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ». Επικαλέστηκε, επίσης, τους άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών Αρχών, ενώ -όπως είπε- κάποιοι θανατώθηκαν επιτόπου. Για τα στοιχεία των τουρκικών Αρχών η εισαγγελέας τόνισε ότι είναι «εντελώς αόριστα, καθώς δεν περιγράφουν ποια ειναι ακριβώς η παράνομη δράση των εκζητουμένων. Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή και όχι νομικό κείμενο».

Yπενθυμίζεται ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε τη μη έκδοση τριών Τούρκων αξιωματικών από την ομάδα των οκτώ που είχαν έρθει στη χώρα μας την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου. Το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία για μια σειρά λόγων έκρινε ότι είναι βάσιμος ο φόβος των εκζητουμένων να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα αν εκδοθούν στη γειτονική χώρα.

Η χθεσινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, να λέει ότι η Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη. «Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου ήταν διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή, ενώ η εισαγγελέας ήταν η ίδια και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία για την αθώωση των στρατιωτικών.

Μετά την καταδικαστική απόφαση, οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των εκζητουμένων στην Αγκυρα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για τους άλλους δύο.

Νέα εξέλιξη: Εφεση κατά της χθεσινής απόφασης για τη μη έκδοση των τριών
Μετά την απόφαση για την έκδοση των τριών Τούρκων έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών πρώτων από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ως εκ τούτου, το θέμα της έκδοσής τους παραπέμπεται στον Αρειο Πάγο για να εξεταστεί υπό νέο πρίσμα. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε οκτώ ημέρες να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.