Μαζική απεργία πείνας προσφύγων στο Ελληνικό – Άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στο Ελληνικό, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες προχώρησαν σε απεργία πείνας, σύμφωνα με ανακοίνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει ότι πάνω από χίλιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία με απεργία πείνας χθες, Δευτέρα. Πρόκειται για τους πρόσφυγες που στεγάζονται στις σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αντιπροσωπεία τους η οποία συναντήθηκε χθες βράδυ με την ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι: «Πολλά παιδιά καταλήγουν σε νοσοκομεία με πολυήμερη παραμονή μετά από πόνους στο στομάχι. Πολλοί πάσχουν από διάρροια. Η ιατρική εξέταση είναι πλήρως ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο. Η γεύση του νερού διαφέρει από αυτό που πίνουμε σε άλλα μέρη από τις βρύσες. Αν το βράσεις για τσάι, μένει κάτι σαν λάδι στην επιφάνεια.»

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο κράτησης, «αφού οι πιέσεις για “μη απομάκρυνση” από το χώρο σε καθημερινό επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί».

Η Κίνηση κάνει λόγο για «ιδιότυπο απαρτχάιντ», με «την απειλή σύλληψης από την Αστυνομία αν σε σταματήσει με ληγμένο χαρτί». Ωστόσο, όλα τα έγγραφα είναι ληγμένα, αφού έχει περάσει ο μήνας από την χορήγηση τους και ταυτόχρονα απειροελάχιστοι έχουν καταφέρει να πιάσουν γραμμή skype για αίτηση ασύλου, σημειώνει.

Παράλληλα, η ΚΕΕΡΦΑ επισημαίνει ότι ασκούνται πιέσεις στους πρόσφυγες να μην επισκέπτονται την κοντινή παραλία, όπου οι πρόσφυγες καταφεύγουν από την ανάγκη να πλυθούν.

Την παρέμβαση της περιφέρειας Αττικής περιμένει η Κίνηση ώστε να καταστούν ανθρώπινες οι συνθήκες φιλοξενίας στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, ζητώντας από τη διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας να υπάρξει κινητή μονάδα πλήρως εξοπλισμένη στο χώρο του Ελληνικού όπως και από τις δημοτικές αρχές να διεκδικήσουν χρηματοδότηση και προσωπικό ώστε να αναλάβουν οι ίδιες τη σίτιση και τροφοδοσία με καθαρό νερό του χώρου.