Μάχες στις Βρυξέλλες μεταξύ αστυνομικών και ναζιστών

Σύρραξη στο κέντρο των Βρυξελλών με αστυνομικούς και μέλη ναζιστικών οργανώσεων. Τα επεισόδια έχουν πάρει μεγάλη έκταση και η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων άρχισαν να επιτίθενται φραστικά σε μουσουλμάνους κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς μπροστά τους. Η αστυνομία τότε αναγκάστηκε να κινηθεί επιθετικά κατά των διαδηλωτών, άρχισαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και μάνικες νερού προκειμένου να απομακρύνουν τους ακροδεξιούς διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι κανονικά σήμερα ήταν προγραμματισμένο να γίνει «πορείας της ειρήνης», από δεκάδες ομάδες που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συμμετείχαν χιλιάδες Βέλγοι – και όχι μόνο – πολίτες. Ωστόσο, απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας από τον δήμαρχο των Βρυξελλών και το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ακροδεξιοί, που σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντιδιαδήλωση, αγνόησαν τις επίσημες οδηγίες και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών και διαδήλωσαν την αξίωσή τους να απομακρυνθούν από τη χώρα όλα τα «ξένα στοιχεία», με αφορμή την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο και στο μετρό της πόλης.

Νωρίτερα, μία ομάδα από αυτούς είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει έναν μελαμψό άνδρα, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα.