«Μάθημα» γαλλικών στο Πεκίνο

Η γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας θα μιλήσει τώρα γαλλικά… στο Πεκίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταφθάνει σήμερα στην πρώτη επίσκεψη κορυφαίου Ευρωπαίου ηγέτη μετά το πρόσφατο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που χάραξε μία νέα εποχή για τη χώρα, πιο ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο.

Η χρονική συγκυρία για το ταξίδι του κ. Μακρόν στον Δράκο της Ασίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη, σε μία περίοδο που οι κινεζικές επιχειρήσεις στρέφουν το βλέμμα προς την Ευρώπη, καθώς βρίσκουν κλειστή την πόρτα στην αμερικανική αγορά. Αφού παρουσίασε το όραμά του για την Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν σπεύδει τώρα να διαμορφώσει και την πολιτική του στην Ασία, διεκδικώντας μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις γαλλικές επιχειρήσεις. Η ανάδυση μιας ευημερούσας μεσαίας τάξης στην Κίνα θα μπορούσε να προσδώσει στις γαλλικές επιχειρήσεις, που στοχεύουν σε καταναλωτικά προϊόντα, πλεονέκτημα έναντι των γερμανικών που εστιάζουν κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot-Citroen σαφώς και θα ήθελαν περισσότερο μερίδιο στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του πλανήτη, ενώ θα μπορούσαν να υπογραφούν φιλόδοξες συμφωνίες και με άλλες μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, όπως Αirbus, EDF, Areva και Accor, κορυφαία στελέχη των οποίων θα συνοδεύσουν τον κ. Μακρόν στο ταξίδι του.

Το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή θα είναι ακόμη δύο σημεία στα οποία θα σταθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, παρεισφρέοντας στα κενά που έχει αφήσει η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προτάσσει τον προστατευτισμό και αποσύρθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη στρώσει το κόκκινο χαλί για πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που επισκέφθηκε το Πεκίνο πέρυσι το Μάιο, γεγονός που υποδεικνύει την ύψιστη σημασία που προσδίδεται στην οικονομική μεταμόρφωση της Κίνας. Δεδομένου ότι παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στην καινοτομία και ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ζητήσει να «καταστεί η καινοτομία άξονας της ανάπτυξης», ο κ. Μακρόν ξέρει ακριβώς πού θα στοχεύσει.

SHARE