Μαρούλι: τι πρέπει να προσέχετε

Ταιριάζει στις πράσινες σαλάτες κάθε εποχή του χρόνου και είναι ένα από τα οικονομικά λαχανικά που δεν λείπει από τα περισσότερα σπίτια. Τι πρέπει, όμως, να έχουμε στο μυαλό μας πριν το καταναλώσουμε;

Όπως το σπανάκι, αλλά και τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το μαρούλι είναι ένα από τα «επικίνδυνα» λαχανικά, παρά τη διατροφική του αξία. Ο λόγος είναι ότι τα βλαβερά βακτήρια μπορεί να δημιουργηθούν μέσα στον ιστό του φυτού. Αυτό που μπορούν να μεταφέρουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε κάποιον είναι E.Coli, σαλμονένα και λιστέρια. Τα μικρόβια αυτά βρίσκονται στο έντερο ζώων και κατ’ επέκταση σε λιπάσματα που μπορεί να μολύνουν τα λαχανικά.

Για να αποφύγετε την πιθανότητα δηλητηρίασης, καλύτερα να μην επιλέγετε το μαρούλι σας συσκευασμένο , να γνωρίζετε – όσο γίνεται- από πού το προμηθεύεστε, να το πλένετε όσο το δυνατόν καλύτερα και να αφαιρείτε τα εξωτερικά και πιο μαραμένα φύλλα του, που είναι πιο πιθανό να είναι μολυσμένα. Προτιμήστε το, επίσης, βιολογικό για να απαλλαχτείτε και από τα χημικά.

Σε κάθε περίπτωση, μην το βγάλετε από τη διατροφή σας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, βιταμίνη C για δυνατό ανοσοποιητικό, ενώ έχει περιεκτικότητα σε κάλιο που κάνει καλό στην αρτηριακή και μας παρέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κάνουν καλό στα οστά. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή προλαμβάνει αρκετά είδη καρκίνων (π.χ. πνεύμονα, μαστού, δέρματος, τραχήλου και στομάχου).