Μάλλον απέτυχε η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πείσει τις τράπεζες για οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν

Του Νίκου Αθηναίου, 12-5-2016

Παρά τη σημερινή έκκληση του Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα που μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι για την αποκατάσταση των επιχειρηματικών σχέσεων διαφόρων διεθνών οικονομικών οργανισμών και τραπεζών με το Ιράν οι εκπρόσωποι τους διαμήνυσαν στην αμερικανική πλευρά χθες Πέμπτη στο Λονδίνο ότι πιστεύουν πως δεν μπορούν να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν χωρίς να προκαλέσουν αμερικανικές κυρώσεις εναντίον τους, λέγοντας ότι δεν μπορούν να αναλάβουν έναν τέτοιο κίνδυνο χωρίς τις γραπτές εγγυήσεις της Ουάσιγκτον ότι δεν θα τιμωρηθούν για τυχόν παραβιάσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ προσφέρουν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις.

Το Ιράν διαμαρτύρεται μονίμως στις ΗΠΑ ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Τεχεράνης δεν της έχει προσφέρει ακόμα την αναμενόμενη αναγκαία ανακούφιση που ήλπιζε ότι θα δει από τη στιγμή που ήρθησαν αυτές οι κυρώσεις.

Κάποιοι ιρανικοί οργανισμοί που σχετίζονται με την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά δεν εξαιρούνται από τις δοσοληψίες με ξένες χώρες και έχουν παραμείνει στον απαγορευμένο κατάλογο προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί εμμέσως το Ιράν για το πυραυλικό του πρόγραμμα και την υποστήριξη που παρέχει σε ομάδες που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες φοβούνται οποιαδήποτε οικονομική σχέση με το Ιράν για διαφόρους λόγους: όπως είναι γνωστό τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και οι Επαναστατικοί Φρουροί χρησιμοποιούν εταιρείες βιτρίνες για τις οποίες οι ευρωπαίοι δεν έχουν επαρκή γνώση. Επίσης, αντιμετωπίζουν ένα απαρχαιωμένο ιρανικό γραφειοκρατικό σύστημα που δυσκολεύει τη σύγχρονη μορφή τραπεζικών συναλλαγών. Και ένας τρίτος λόγος είναι οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές. Οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονται αλλαγή αμερικανικής εξωτερικής έναντι του Ιράν αν εκλεγούν.

Όπως δήλωσε η νομική εταιρεία Baker & McKenzie που εδρεύει στο Λονδίνο οι μεγάλοι δυτικές τράπεζες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γνωρίζουν με ποιον συναλλάσσονται στο Ιράν και έτσι μπορούν να προκαλέσουν ανεπίγνωστα την τιμωρία τους. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε το αμερικανικό κανάλι ABC, η τράπεζα Standard Chartered που εδρεύει στο Λονδίνο ήρθε σε συμβιβασμό ύψους 340 εκατομμύρια δολάρια το 2012 με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές γιατί είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν. Την ίδια χρονιά, η HSBC συμφώνησε να καταβάλει 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια ύστερα από καταγγελίες του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη χθεσινή σύσκεψη στο Λονδίνο συμμετείχαν εκπρόσωποι των δύο προαναφερόμενων τραπεζών μαζί με συναδέλφους τους από την Barclays, Lloyds, Credit Suisse and Societe Generale, και την Deutsche Bank, η οποία μάλιστα εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για το θέμα. Εκτός του κ. Κέρι συμμετείχε και ο Άγγλος ομόλογός του Φίλιπ Χάμμοντ.

Προφανώς, η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τις τράπεζες να δεχθούν τις προφορικές της μόνο εγγυήσεις και να προχωρήσουν σε οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν επειδή οι σκληροπυρηνικοί της χώρας απειλούν να ακυρώσουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά αν οι ΗΠΑ δεν διευκολύνουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αν συμβεί αυτό, η αίγλη της Κυβέρνηση Ομπάμα θα υποστεί σοβαρό πλήγμα και ταυτόχρονα θα αναβιώσει η παγκόσμια πυρηνική απειλή από το Ιράν, το οποίο, ας μη λησμονούμε, επίσης διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον πόλεμο της Συρίας μαζί με τη Χεζμπολά στο πλευρό της Ρωσίας.

trapeza iran