Μαξίμου: Πηγαίνουμε καλά…

Όλα βαίνουν καλώς για το Μαξίμου, σύμφωνα με το nonpaper που μοίρασε, μετά τη κυβερνητική σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά, οι κόκκινες γραμμές τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία. Μάλιστα, από την κυβέρνηση επιμένουν πως τα προληπτικά μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ δεν αποτελούν βάση συζήτησης, αλλά, αντιθέτως, η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά των δανειστών.
Επίσης ικανοποίηση επικρατεί και για το προσφυγικό.

Σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η οικονομία είναι σε απογείωση και η Ελλάδα ζει το νέο success story. Την ίδια στιγμή πάντως τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης μιλούν ακόμη και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με το non paper του Μαξίμου συζητήθηκαν:

Προσφυγική κρίση

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

Τουρκικές παραβιάσεις

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δεν συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

Ασφαλιστικό και φορολογικό

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Διαπραγματεύσεις και Eurogroup

Τέλος, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup. Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.