Μακελειό στο Αφγανιστάν από επίθεση των Ταλιμπάν στην πόλη Γκάζνι [βίντεο]

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον εκατό τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Γκάζνι του κεντρικού Αφγανιστάν.

Η επίθεση με οβίδες και ρουκέτες ξεκίνησε γύρω στις δύο τα χαράματα με σφοδρές οδομαχίες, ενώ πολλά κτίρια και καταστήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Βαριά οπλισμένοι μαχητές Ταλιμπάν που κρύβονταν σε σπίτια, βγήκαν στους δρόμους κι επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας, προτού αναγκαστούν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Φαρίντ Αχμάντ Μασάλ.

Μετά την απόκρουση της νυχτερινής επίθεσης δυνάμεις της αστυνομίας διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ προσπαθούν να εννοήσουν πώς κατάφεραν οι Ταλιμπάν να διεισδύσουν τόσο βαθιά στην πόλη, που απέχει περίπου 120 χλμ από την Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τοπικού νοσοκομείου τουλάχιστον 14 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κι άλλα 20 τραυματίστηκαν, όπως και 12 αστυνομικοί καθώς και δύο άμαχοι, αλλά ο αριθμός των θυμάτων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς οι Αρχές έχουν στήσει μπλόκα και δεν αποστέλλονται ασθενοφόρα. Ο ίδιος είπε ότι τα θύματα είναι πάνω από εκατό και τα περισσότερα είναι μαχητές Ταλιμπάν. Κάτω από μια γέφυρα στις νότιες παρυφές της πόλης βρέθηκαν οι σοροί 39 Ταλιμπάν, καθώς κλήθηκαν και αεροσκάφη για να βοηθήσουν στην απόκρουση της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Μοχάμαντ Ραντμανίς, ο στρατός βοήθησε την αστυνομία για να παραμείνει η πόλη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν, διά του εκπροσώπου τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει κάποιες περιοχές της πόλης κι ότι έχουν σκοτωθεί δεκάδες άτομα. Τα καταστήματα στην πόλη παραμένουν κλειστά, όπως και ο δρόμος που οδηγεί από την Καμπούλ προς τις νότιες επαρχίες της χώρας, καθώς διέρχεται από το Γκάζνι.