Μακαρόνια σκιουφιχτά από την Κρήτη

Παραδοσιακά και υπέροχα!

Υλικά

  • ½ κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 2 φλιτζάνια νερό περίπου
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο*
  • μυζήθρα ή ξερό κρητικό ανθότυρο τριμμένο
  • αλάτι
  1. Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, το αλατάκι και το λεμόνι. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.
  2. Πλάθετε κορδόνια σε πάχος λεπτού δαχτύλου και κόβετε κομμάτια ζύμης μήκους 3εκ. περίπου. Στην Κρήτη με επιδέξιες κινήσεις φτιάχνουν τα κοντόχοντρα μακαρόνια λεπτότερα, σχεδόν αδειανά (κουφωτά) στη μέση. Τα αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένα σε αλεύρι για 1 ώρα.
  3. Τα κοσκινίζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου.
  4. Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τον τριμμένο ανθότυρο και τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο. Σερβίρετε αμέσως.