Λύση της τελευταίας στιγμής για το ιρλανδικό διαπραγματεύονται Βρετανία – Ε.Ε. – Ιρλανδία

Βρετανοί διαπραγματευτές διεξάγουν συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με Ευρωπαίους και Ιρλανδούς ομολόγους τους, προσπαθώντας να εκπονήσουν συμφωνία για το Brexit στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη διάρκεια γεύματος στις Βρυξέλλες.

Το Λονδίνο έχει συμφωνήσει σε γενικές γραμμές σε πολλούς από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διαζύγιο, όπως στην καταβολή περίπου 50 δισ. ευρώ για τον «λογαριασμό του Brexit». Όμως τα ζητήματα των δικαιωμάτων των εκπατρισμένων πολιτών και των συνόρων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. στο νησί της Ιρλανδίας δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, επισημαίνουν διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εμφανίζονταν όλο και πιο αισιόδοξοι το σαββατοκύριακο ότι θα υπάρξει μια συμφωνία, όμως εφιστούσαν την προσοχή ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συνομιλιών που θα έχει η κ. Μέι στη διάρκεια του γεύματος.

«Έχω καλό προαίσθημα, όμως δεν προδικάζω το αποτέλεσμα», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες.

Η Τ. Μέι ελπίζει ότι οι συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον διαπραγματευτή του για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, που πρόκειται να αρχίσουν στη 13:15 (14:15 ώρα Ελλάδας), θα πείσουν τους 27 άλλους ηγέτες της Ε.Ε. ότι έχει πραγματοποιηθεί «επαρκής πρόοδος» όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου ώστε να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα να αρχίσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας – Ε.Ε.

Θα πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο η Τ. Μέι έχει συνάντηση προγραμματισμένη για τις 4 μ.μ., μετά το γεύμα της με τον κ. Γιούνκερ.

Το Δουβλίνο, υποστηριζόμενο και από τα άλλα μέλη της Ε.Ε., επιδιώκει να λάβει ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι το Λονδίνο δεσμεύεται να παραμείνουν οι επιχειρηματικοί κανονισμοί στη Βόρεια Ιρλανδία οι ίδιοι με αυτούς της Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» που θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη στο νησί.