Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί για τον εορτασμό της 42ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.
Στη σημασία της σημερινής ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι το ιδεώδες της Δημοκρατίας».
Το πρωί ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ο οποίος βασανίστηκε σκληρά από τη χούντα των συνταγματαρχών και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το κρατητήριο «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου της Aντιδικτατορικής Δημοκρατικής Aντίστασης, όπου εκτίθενται διάφορα ντοκουμέντα της εποχής εκείνης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.
Με αφορμή την επέτειο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση για γόνιμο διάλογο πάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και έκανε λόγο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι για το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία χρειάστηκαν η πολιτική γενναιότητα, η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς και η πολιτική ωριμότητα ενός λαού.
Το ΚΚΕ τόνισε ότι η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής πάλης.
Το Ποτάμι ζητά να μετατραπεί η οργή σε μαζικούς δημιουργικούς αγώνες για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να στηριχθεί η Δημοκρατία με όσα προβλήματα κι αν έχει.
Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η σημερινή επέτειος θυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι η Δημοκρατία δεν ήταν πάντα αυτονόητη.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισήμαναν ότι η Δημοκρατία σφραγίζεται με το νέο εκλογικό νόμο και αποκτά πιο ουσιαστική μορφή με την απλή αναλογική.
Πολιτικά γενναία πράξη η αποκατάσταση της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ηΈνωση Κεντρώων, ωστόσο όπως τονίζει η επέτειος δεν συμπίπτει με άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου:
Γιορτάζουμε σήμερα, με τον τρόπο που αρμόζει στο κορυφαίο αυτό γεγονός και πρωτίστως μ’ ενωμένες τις Δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις της Χώρας και παρόντες τους Αντιστασιακούς, οι οποίοι εκπροσωπούν την ζωντανή μνήμη της εποχής εκείνης, την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας, την 24η Ιουλίου 1974.
Σ’ αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, που δεν αφορά αποκλειστικώς την Ελλάδα αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της Δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, ο εορτασμός μας για την υπεράσπιση του δημοκρατικού ιδεώδους έχει διττό συμβολισμό:
Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία «όκωσπερ τείχεος». Δοθέντος ότι όταν στον Τόπο μας καταλύθηκε η Δημοκρατία βιώσαμε πραγματικές τραγωδίες, οι οποίες στοίχισαν ακόμη και τμήμα του Εθνικού μας Κορμού. Πρόσφατη απόδειξη η μαρτυρική Κύπρος, στην οποία σύμπας ο Ελληνισμός συμπαρίσταται και θα συμπαρίσταται ως την τελική της δικαίωση. Κι ακόμη τούτο: Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, ως χρέος όλων των Ελλήνων που την σέβονται, μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες.
Πέραν τούτου όμως μεσ’ από την σημερινή επέτειο εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί κατά την Ιστορία μας και τις σύγχρονες προοπτικές μας, μήνυμα περ’ από τα σύνορά μας τόσο στην Διεθνή Κοινότητα όσο και, κυρίως, στους Εταίρους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μήνυμα το οποίο συνίσταται στ’ ότι πρέπει ν’ αγωνισθούμε όλοι οι Λαοί, ιδίως δε οι Λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε το δημοκρατικό ιδεώδες και η ανοιχτή κοινωνία που τούτο προϋποθέτει να επικρατήσουν εναντίον του πιο επικίνδυνου εχθρού τους, της απεχθούς τρομοκρατίας κατ’ εξοχήν του ISIS, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Επιπλέον δε πρέπει ν’ αγωνισθούμε από κοινού εναντίον των ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων και υπέρ της κοινωνικής συνοχής, δηλαδή ουσιαστικώς υπέρ του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, κορυφαίου πυλώνα του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού. Τα όσα προανέφερα σημαίνουν, ειδικότερα ως προς το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, ότι εμείς, οι Έλληνες, θ’ αγωνισθούμε όπως ξέρουμε ν’ αγωνιζόμαστε ώστε η Ευρώπη να μην γίνει, ποτέ ξανά, «σκοτεινή ήπειρος».
Η τελευταία μου επισήμανση, μ’ αφορμή την σημερινή επέτειο, αφορά τα όσα τεκταίνονται στην γείτονα και φίλη Τουρκία: Στηρίζουμε –και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξ αρχής- την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όμως η νομίμως εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας, ακριβώς επειδή διαθέτει την πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει ν’ απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι η Δημοκρατία μας ν’ απλώνει και να βαθαίνει, αδιαλείπτως, τις ρίζες της στο εύφορο χώμα της μακραίωνης Ιστορίας μας και της, πάντα στιβαρής, εθνικής μας συνείδησης.