Λιου: Η κρίση στην Τουρκία επιβάλλει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα για να ενισχυθεί η σταθερότητα

Χείρα βοηθείας λαμβάνει και πάλι από τις «τρισκατάρατες», άλλες εποχές, ΗΠΑ η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστερά.

Με έναν απόλυτα λογικό συνειρμό και επιχειρηματολογία ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών κ. Τζακ Λιου σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, μιλώντας για την επίσκεψή του στην Αθήνα τόνισε τη μεγάλη σημασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όπως εξήγησε, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία, οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να δείξουν ελαστικότητα σε ότι αφορά το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας για την ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου.

«Στην προκειμένη περίπτωση, με δεδομένο και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της ΕΕ ώστε να θέσει σε σταθερότερη βάση την ελληνική οικονομία» είπε.

«Θέλω να ελπίζω πως η αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος σχετικά με την ελληνική οικονομία και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κυρίως γιατί αυτό είναι το σωστό να γίνει, πολλώ δε μάλλον με δεδομένη την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή είναι κομβικής σημασίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιου δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης στη συνέντευξή του πως μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τον κίνδυνο κατάρρευσης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα δίνει μια ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ευελιξία. «Και πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, η θέση της Ελλάδας και η συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος θα δικαιολογούσε αυτή την ευελιξία σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά της» είπε.

Ως γνωστόν οι ΗΠΑ συμφωνούν με το ΔΝΤ και στην πρότασή του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πρόταση με την οποία δεν συμφωνούν όμως οι Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά πάντως θα ήθελε στήριξη και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά για τα οποία η πρόταση του ΔΝΤ είναι σκληρή και δημιουργεί πρόβλημα.