Ληστρικές έγιναν οι εισφορές και οι φόροι, που φτάνουν το 40% στα έσοδα και στα εισοδήματα.

Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ο σφαγιασμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που έφεραν οι ρυθμίσεις του Νόμου Γ.Κατρούγκαλο και τις οποίες εφαρμόζουν πειθαρχικά οι διάδοχοί του υπουργός και υφυπουργός Εργασίας Αχτσίογλου και Πετρόπουλος.

Τίποτα από όσα διαβεβαίωναν στην Βουλή και στις δημόσιες δηλώσεις τους δεν ισχύει αλλά συμβαίνει όπως διαμαρτύρονταν κόμματα και επαγγελματικοί φορείς, το αντίθετο δηλαδή ληστρικές έγιναν οι εισφορές και οι φόροι, που φτάνουν το 40% στα έσοδα και στα εισοδήματα.Την προχειρότητα με την οποία καταρτίστηκαν οι διατάξεις για τις εισφορές των επιστημόνων και επαγγελματιών κατά την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και τον καθαρά εισπρακτικό τους χαρακτήρα, αποκαλύπτει έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων στη χώρα μας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν κατατάσσει την Ελλάδα απλώς δεύτερη στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία, όσον αφορά το συνολικό ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες με μπλοκάκι επί του εισοδήματός τους. Καταδεικνύει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη τα συστήματα ασφάλισης στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, καθώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών, ενώ υπάρχουν χώρες που είτε απαλλάσσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα είτε προβλέπουν χαμηλότερο πλαφόν βάσει του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές.

Κι ενώ η αγανάκτηση των ελεύθερων επαγγελματιών διαδέχεται τη σύγχυση και την αγωνία των πρώτων ημερών, τα ειδοποιητήρια εξακολουθούν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Πλέον, πρόσβαση στα… ραβασάκια με τις νέες –σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλάσιες– εισφορές έχουν και οι ασφαλισμένοι του πρώτην ΕΤΑΑ, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ., όχι όμως και οι νέοι επιστήμονες, για τους οποίους ο νόμος ορίζει σημαντικά χαμηλότερες εισφορές κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριότητάς τους. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται επίσης και τα ειδοποιητήρια όσων έχουν παράλληλη απασχόληση, με στελέχη του ΕΦΚΑ να διαβεβαιώνουν ότι η ανάρτηση του συνόλου των ειδοποιητηρίων θα έχει ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Η καταληκτική ημερομηνία άλλωστε για την εμπρόθεσμη πληρωμή των εισφορών είναι η 28η Φεβρουαρίου.

Με βάση το νέο ασφαλιστικό, οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα καλούνται να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση και υγεία. Οι εισφορές φτάνουν το 37,95% όπου προβλέπεται υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Οπως μάλιστα επισημαίνει η ΕΣΕΕ, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα χάνει το 39,3% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 35,9%.

Βάσει της σύγκρισης που διενήργησε η ΕΣΕΕ, οι Ελληνες ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες καταβάλλουν εισφορές-φωτιά που κατατάσσουν τη χώρα μας δεύτερη μετά τη Γαλλία και έβδομη όσον αφορά τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους. Η συνομοσπονδία επισημαίνει πως μόνο σε ποσοστό 1/3 οι έμποροι ήταν ενημερωμένοι την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου συστήματος σχετικά με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν. Εξ αυτών, το 77% δηλώνει χαμηλότερες εισφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες κατηγορίες του ΟΑΕΕ, το 16% υψηλότερες και το 7% στα ίδια επίπεδα.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της ΕΣΕΕ δείχνουν:

Ιρλανδία: Ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει το 4% του εβδομαδιαίου ακαθάριστου εισοδήματός του. Απαλλάσσονται όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ.

Πορτογαλία: Ο συντελεστής είναι 29,6% επί των ακαθάριστων κερδών για μηνιαία εισοδήματα 628-5.031 ευρώ. Η εισφορά δεν υπερβαίνει τα 1.489 ευρώ μηνιαίως.

Βέλγιο: Για εισοδήματα μεταξύ 12.871 και 55.577 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%. Για υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής μειώνεται στο 14,16%. Κανείς δεν πληρώνει πάνω από 15.954,7 ευρώ τον χρόνο.

Σουηδία: Οι εισφορές ανέρχονται στο 28,97%, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος πληρώνουν 10,21% μόνο για κύρια σύνταξη. Οσοι έχουν γεννηθεί πριν από το 1937 πληρώνουν μόνο φόρο μισθωτών υπηρεσιών στο 6,15%.

Νορβηγία: Οι εισφορές υπολογίζονται με συντελεστή 11,4% (8,2% για τους αλιείς).

Ρουμανία: Η εισφορά για σύνταξη είναι 10,5%, για ασθένεια 5,5% και για παροχές σε χρήμα 0,85%. Προαιρετικά μπορεί κάποιος να καταβάλλει το 26,3% και να λάβει σύνταξη το 100% του μέσου μισθού του.
Είναι σαφές ότι υπήρξε κυβερνητική παραπλάνηση από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τις επαχθείς ρυθμίσεις του Τρίτου Μνημονίου.