Λεονταρισμοί Ερντογάν κατά της γαλλικής TOTAL και της Ιταλικής που συμμετέχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.

Ψύχραιμη η Κύπρος και η Ελλάδα. Από αύριο Τετάρτη αρχίζουν οι πρώτες δοκιμαστικές έρευνες στο οικόπεδο  11,ενώ σύντομα ακολουθούν οι έρευνες σε άλλα «οικόπεδα κοιτασμάτων»

Ευθείες βολές, λεονταρισμούς υπερφίαλους αλλά και οριακής αξίας, κατά ενεργειακών κολοσσών που συμμετέχουν στις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά τις έρευνες.

«Ορισμένες ενεργειακές εταιρείες συμμετέχουν σε ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε νέα πρόκληση προς τη Λευκωσία, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και λίγο πριν φτάσει η εξέδρα με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Συγκεκριμένα, προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας στη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη πως «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού».

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη» πρόσθεσε.

«Συμβουλεύουμε (τη Λευκωσία) να απέχει από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για τους υδρογονάθρακες του νησιού.

Αντίστροφη μέτρηση για τη γεώτρηση της Total στην κυπριακή ΑΟΖ

Αρχισε  ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total στην κυπριακή ΑΟΖ,  καθώς το πλοίο έπλεε χθες ανοικτά της Κρήτης και την Τετάρτη υπολογίζεται να εισέλθει στο οικόπεδο 11., του οποίου έχει αναλάβει την υποθαλάσσια έρευνα  υδρογοναθράκων.

Το χρονοδιάγραμμα της Total  τηρείται για την ώρα χωρίς απρόοπτα και ανατροπές και αναμένεται ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες.

Το πλοίο γεωτρύπανο μετά την άφιξή του θα προχωρήσει σε κάποιες δοκιμές πριν η γεώτρηση αρχίσει κανονικά, οι οποίες θα διαρκέσουν λιγότερο από μια εβδομάδα. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φτάσει μεταξύ 3.500 και 4.000 μέτρων.

Η γεώτρηση, αναμένεται να διαρκέσει γύρω στους 2-3 μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του τεμαχίου «11» μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 και το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τεμάχιο «11» και δημιουργεί αισιοδοξία για εξεύρεση παρόμοιων κοιτασμάτων με αυτά του Ζορ.

Σημειώνεται ότι στις 26 Ioνίου η Κύπρος εξέδωσε NAVTEX 240/17 με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017.

Η  ΣΥΜΦΩΝΙΑ   ΤΟΤΑL-ΕΝΙ   ΣΤΙΣ 4  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Υπογράφηκαν σήμερα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών Total και Eni τα συμβόλαια για έρευνες και γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Για το τεμάχιο 6 υπέγραψε τα συμβόλαια η κοινοπραξία Total και Eni και για το τεμάχιο 8 η εταιρεία ΕΝΙ.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, «συνεχίζει με αμείωτη ένταση να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της».

Τόνισε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχει αισιοδοξία για τις προοπτικές που διανοίγονται.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο, δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, κάτι το οποίο θα πράξει η εταιρεία το συντομότερο δυνατό».

Η αντιπρόεδρος ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελεονόρ Ρόουλεϊ, δήλωσε ότι η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, εντός του 2018. Αναφερόμενη στο τεμάχιο 11, στο οποίο η εταιρεία επιχειρεί ήδη, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση εντός των δύο πρώτων εβδομάδων Ιουλίου.

Δήλωση Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στη Κύπρο εκφράζει ικανοποίηση για την υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ, των διευθυντικών στελεχών της Total E&P και ENI, και του Υπουργού Ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού, κου Γιώργου Λακκοτρύπη, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί. Το συμβόλαιο αφορά σε έρευνα και εντοπισμό υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η εταιρεία Total είναι επίσης αρμόδια για τις έρευνες στο τεμάχιο 11.

Η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Κύπρο εύχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Total και στους συνεργάτες της, όπως το έργο που έχουν αναλάβει τους αποφέρει καρπούς και σημειώσει επιτυχία.

Εκφράζει επίσης την ευχή όπως οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς.