Κυβέρνηση: Πέντε άξονες δράσης για την επόμενη ημέρα

Σε πέντε σημεία εστιάζει το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την επούλωση των πληγών από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, αλλά και την πρόβλεψη μελλοντικών καταστροφών.

Οι άξονες δράσεις, οι οποίες συζητήθηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου:

  1. Αντιμετώπιση οικιστικών στρεβλώσεων
  2. Αναβάθμιση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
  3. Μικτές περιπολίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
  4. Υλοποίηση μέτρων ανακούφισης
  5. Αξιοποίηση του ειδικού λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδος

Πιο αναλυτικά, με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος θα καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων, κατά το οποίο θα καταγραφούν όλα τα προβλήματα και όλες οι ιδιαιτερότητες των πληγεισών περιοχών.

Στη συνέχεια, θα καθοριστεί ο τρόπος δόμησης, ο οποίος, όπου κριθεί αναγκαίο, θα σχεδιαστεί από την αρχή, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχες τραγωδίες.

Παράλληλα, το κυβερνητικό συμβούλιο εξέτασε τον τρόπο λειτουργίας της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε η άμεση επέκταση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, των μικτών περιπολιών (αστυνομία, πυροσβεστική, στρατός) για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Ακόμη, υπήρξε απόφαση για τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, με απαλοιφή της υποχρέωσης προσκόμισης των δεκάδων δικαιολογητικών εκ μέρους των δικαιούχων.

Τέλος, απόφαση λήφθηκε και για την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου αξιοποίησης του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ, ώστε μέρος των χρημάτων να επενδυθεί σε οικιστικές παρεμβάσεις.

«Τίποτα δεν θα χτιστεί όπως ήταν, καθώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε σύγκρουση» σχολίασαν, χαρακτηριστικά, κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.