Κυβέρνηση: «Κλειδί» η διεθνοποίηση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών

Στη διεθνοποίηση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό την αποφυλάκισή τους διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της γείτονος είχε ταχθεί τον Απρίλιο στο ελληνικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπορίσοφ να θέτουν το θέμα της απελευθέρωσης του Αγγ. Μητρεώδη και του Δ. Κούκλατζη στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι ελληνικές πιέσεις κορυφώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Ντ. Τραμπ, Αγγ. Μέρκελ κ.α. ηγέτες ενημερώθηκαν από από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης.

Πάντως, τον δικό της ρόλο εκτιμάται πως έπαιξε και η χρονική συγκυρία, με την οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία. Δεδομένης της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να θέλησε να κρατήσει «ζωντανά» τα ευρωπαϊκά ερείσματα.

Οι κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ αναφέρουν, πάντως, ότι δεν ήταν αρκετές μόνο οι διεθνείς πιέσεις, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Άγκυρα θα άφηνε ελεύθερους και τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται σε γερμανικές φυλακές ή, πολύ περισσότερο, τον Αμερικανό πάστορα.

Κατά τις ίδιες πηγές, πέραν των επαφών σε επίπεδο κορυφής που είχε ο Αλ. Τσίπρας, καθοριστικός θεωρείται και ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, Ελλήνων διπλωματών, των Π. Καμμένου και Φ. Κουβέλη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκη και του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ευάγγ. Καλπαδάκης.