Κυριαρχεί ο φόβος για θρησκευτικό πόλεμο στη Γαλλία – Αμούστακα παιδιά οι δράστες!

Οι χειρότεροι φόβοι για έναν θρησκευτικό πόλεμο ζωντανεύουν στη σκέψη της πολιτικής ηγεσίας και των αρχών της Γαλλίας, μετά τον εν ψυχρώ αποκεφαλισμό του ιερέα στο όνομα του Αλάχ και κατ’ εντολήν του ISIS, που έγινε χθες μέσα σε εκκλησία, στο Saint-Etienne-du-Rouvray, στη Νορμανδία.

Το γεγονός ότι δράστες τους στυγερού εγκλήματος ήταν παιδιά αμούστακα, ενισχύει τους φόβους και την ανησυχία διείσδυσης του ισλαμικού κράτους και της παράνοιας που το συνοδεύει σε νέους μουσουλμανικής καταγωγής στη Γαλλία. Κι αυτό νέα παιδιά, χωρίς κρίση και έμπλεα οργής γίνονται πιο εύκολα θύματα της προπαγάνδας του ISIS και εμφανίζονται πιο πρόθυμα να διαπράξουν εγκλήματα στο όνομα ενός θρησκευτικού πολέμου.

Τους φόβους της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας τους εξέφρασε ξεκάθαρα ο Γάλλος πρωθυπουργός κ. Βαλς, ενώ τους υπαινίχθηκε ο Πρόεδρος Ολάντ.

Συγκεκριμένα ο Φρανσουά Ολάντ είπε: «Οι Καθολικοί της Γαλλίας και ο κόσμος ολόκληρος τραυματίστηκαν. Επιτεθήκαν σε μια εκκλησία, σκότωσαν έναν ιερέα, βεβήλωσαν τη Δημοκρατία, έσπειραν τον τρόμο. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας χωρίσουν, να μας φέρουν αντιμέτωπους, να μας διχάσουν».

Πιο ξεκάθαρα για αυτόν τον νέο φόβο μίλησε ο Μανουέλ Βαλς. «Στόχος τους είναι να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο», είπε και έκανε λόγο για έναν αποτρόπαιο φόνο υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα ανάλογο περιστατικό, αναφερόμενος σε αποτυχημένη επίθεση ενάντια σε εκκλησία, κοντά στο Παρίσι.

«Βάζουν στο στόχαστρο ένα σύμβολο. Χθες ήταν η 14η Ιουλίου (σ.σ. Ημέρα της Βαστίλης, για την επίθεση στη Νίκαια), τώρα μία εκκλησία, ένας ιερέας, ένας ηλικιωμένος. Είναι επίθεση σε ένα κομμάτι της ταυτότητας της χώρας μας, στις ρίζες μας. Η κοσμική δημοκρατία επηρεάζεται βαθύτατα», τόνισε ο Βαλς.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να «μπλοκαριστούν» όσοι επιχειρούν να διχάσουν τον λαό. «Ο καθένας βλέπει ότι αυτός είναι ο στόχος, να στρέψουν τον ένα Γάλλο ενάντια στον άλλον, να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο. Η δύναμή μας είναι η ικανότητά μας να ξεπερνούμε τις διαφορές μας», τόνισε ο Βαλς, κάνοντας λόγο για έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο, ενώ κάλεσε τους Γάλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς ο ένας δράστης

Εν τω μεταξύ ήρθαν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τους δράστες και την επίθεση. Οι γαλλικές αρχές κατονόμασαν τον έναν από τους δύο τζιχαντιστές που έκαναν την επίθεση. Ηταν ο 19χρονος Αντέλ Κερμίς, γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, που είχε συλληφθεί δύο φορές προσπαθώντας να πάει στη Συρία.
Ηταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και φορούσε «βραχιολάκι». Οι ίδιοι οι γονείς του Αντέλ Κερμίς που είχε μεγαλώσει στην πόλη που διέπραξε την επίθεση, είχαν ενημερώσει τις αρχές για την αλλαγή του και τη διάθεσή του να φύγει για τη Συρία προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Η ταυτοποίηση του δεύτερου ανήλικου δράστη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.