Κυπριακό: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη – Λουτ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ.

Οι διαβουλεύσεις διήρκησαν πάνω από δύο ώρες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, να χαρακτηρίζει τις επαφές ως δημιουργικές και παραγωγές τόσο ως προς τους «όρους αναφοράς», όσο και ως προς τα κρίσιμα ζητήματα που συναποτελούν το Κυπριακό.

Μάλιστα, οι δύο πλευρές θα έχουν συνάντηση τις επόμενες ημέρες, μετά και το αυριανό «τετ α τετ» της Λουτ με τον ηγέτη του Ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

«Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο κ. Προδρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν εξελίξει επαφές κρίνονται ως καθοριστικής σημασίας, καθώς αποσκοπούν στη διαμόρφωση των «όρων αναφοράς», οι οποίοι θα καλύπτουν θέματα ουσίας και διαδικασίας, στη βάση των οποίων θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Είναι σαφές άλλωστε, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των «όρων αναφοράς», δεν θα καταστεί εφικτή η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Ιούλιο του 2017.