Ξεθάρρεψε η Κυβέρνηση κι επιμένει σε συμβιβαστική λύση για μέτρα και χρέος

Ο απρόσμενος σύμμαχος που βρήκε στο πρόσωπο του κ. Ντάιλσελμπλουμ η κυβέρνηση, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί η ελληνική Βουλή να ψηφίσει προληπτικά μέτρα 3,6 δις, έχουν φέρει όχι μόνο χαμόγελα στο Μαξίμου, αλλά και επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής της κυβέρνησης, η οποία θα επιμένει σε συμβιβαστική λύση.
Η συμβιβαστική λύση έγκειται στο να υπάρξει νομοθετική δέσμευση για την ανάγκη επιβολής μέτρων αλλά να μη περιγράφονται από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση που πέσουν έξω τα δημοσιονομικά της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και το μηχανισμό που θα λειτουργεί ως αυτόματος «κόφτης» για την επιβολή των αναγκαίων μέτρων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ταυτόχρονα να επιτύχει να ανοίξει η συζήτηση και για το χρέος, εξέλιξη στην οποία διαφωνεί ο κ. Σόιμπλε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει λόγο καν για «κούρεμα» αλλά για απομείωση του χρέους, δηλαδή μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντάιλσεμπλουμ κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει πως τα προληπτικά μέτρα είναι αδύνατο να περάσουν από τη βουλή και σημειώνει πως στο Eurogroup θα τεθούν ως «πακέτο» το χρέος και ο αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής.
Αναλυτικά σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa πως «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως: «Το έχουμε κατοχυρώσει αυτό. Το έχουν καταλάβει. Είναι γελοίο να πας στην Βουλή αντί για μέτρα 5,4 , 7 ή 9. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν συζητάμε υπό αίρεση μέτρα ή μέτρα που θα τα πάρουμε μετά πίσω. Ξέρουν ότι δεν μπλοφάρουμε. Δεν περνάνε από την Βουλή.»
«Στο Eurogroup θα πάει πακέτο χρέος και αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής. Βελτιωμένος, ξεκάθαρος και αξιόπιστος. Κινούμαστε στο να περάσει η πρόταση μας, ο «κόφτης».
«Θα χρειαστεί και δεύτερο Eurogroup για να κλείσει η αξιολόγηση. Θα περιλαμβάνει συζήτηση για το χρέος, τεχνικές και πολιτικές πλευρές. Θα υπάρχει θετικό σήμα από το πρώτο Eurogroup και μετά στο τακτικό θα κλείσει η συμφωνία. Θα χρειαστεί και δεύτερο Eurogroup γιατί Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία θα πάνε στη Βουλή για την εκταμίευση από την πρώτη αξιολόγηση και θα πουν ότι το ΔΝΤ συμφωνεί. Το ΔΝΤ από την πλευρά του στο Δ.Σ πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.»
Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει λύση πριν από το Eurogroup το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε: «Μιλάμε συνεχώς. Δια ζώσης ή με τελεκόνφερανς θα υπάρχει συμφωνία πριν από το Eurogroup. Θα έχουν μείνει λεπτομέρειες μόνο. Ένα – δύο ζητήματα».
Σημειώνεται ωστόσο ότι η άποψη που επικρατεί στην απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Eurogroup δεν είναι αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση αλλά ότι πρέπει από τώρα να ληφθούν προληπτικά μέτρα, και η άποψη αυτή εδράζεται στη θέση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει δείξει στοιχεία αξιοπιστίας που δίνουν τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού των μέτρων όταν και εάν κριθεί αναγκαίο να ληφθούν, γι’ αυτό πιέζουν να ληφθούν τώρα που η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη την εκταμίευση της δόσης για την αποπληρωμή διεθνών αλλά και εσωτερικών υποχρεώσεων.