Ξανθιές και νοημοσύνη

Η επιθυμία των γυναικών να γίνουν ξανθιές πάση θυσία, θεωρείται ότι δείχνει συμπεριφορά ασταθούς αναζήτησης. Δυστυχώς τέτοια διεθνή στερεότυπα έχουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στις προσλήψεις, στις προαγωγές και σε άλλες κοινωνικές επαφές.

Πάντως, πολλές σημαντικές γυναίκες στην αρχαιότητα όπως η Νεφερτίτη, η Κλεοπάτρα, η Πηνελόπη και η Ανδρομάχη ήταν μελαχρινές. Όσον αφορά την ξανθή ομορφιά της ωραίας Ελένης πρόκειται περί μεταγενέστερης επινόησης, δεδομένου ότι ο Όμηρος δεν περιγράφει πουθενά τα χαρακτηριστικά της.

Το στερεότυπο –που είναι παγκόσμιο– θέλει τις ξανθιές να είναι ανεγκέφαλες (περιέργως οι ξανθοί την έχουν γλιτώσει)• ωστόσο, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα απομυθοποιεί το συγκεκριμένο κλισέ. Στην πραγματικότητα μάλιστα, ο δείκτης νοημοσύνης των ξανθών γυναικών είναι λίγο υψηλότερος από ότι των μελαχρινών. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέι Ζαγκόρσκι του Κέντρου Ερευνών Ανθρωπίνου Δυναμικού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οικονομικό περιοδικό Economics Bulletin, σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν τις επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης που είχαν περίπου 11.000 ξανθιές και τις συσχέτισαν με τις αντίστοιχες γυναικών με μαλλιά άλλου χρώματος (καστανά, μαύρα, κόκκινα). Η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν 103,2, έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας γυναίκας με μαύρα μαλλιά. Όσον αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις τους στα τεστ δεν διαφέρουν σε τίποτε από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Ο Ζαγκόρσκι επεσήμανε ότι τέτοια διεθνή στερεότυπα, όπως αυτό με τις ξανθιές, δυστυχώς «έχουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στις προσλήψεις, στις προαγωγές και σε άλλες κοινωνικές επαφές. Η νέα έρευνα δείχνει, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση κατά των ξανθών με βάση τη νοημοσύνη». «Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές», προσέθεσε και τόνισε ότι, αν τελικά έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται να μεγαλώνουν συχνότερα σε οικογένειες που τους δίνουν περισσότερα ερεθίσματα.

Το εν λόγω στερεότυπο πιθανώς ξεκίνησε από τη Γαλλία του 18ου αιώνα, λόγω μιας πόρνης που είχε γίνει διάσημη για την ομορφιά της αλλά όχι για την ανάλογη ευφυΐα της. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αρκεί να αλλάξει ένα «γράμμα» του DNA για να γίνει ξανθιά μια μελαχρινή. Και, τέλος, μια μικρή λεπτομέρεια: το 3,5% των ξανθιών ανέφεραν ότι ήταν φυσικές ξανθιές, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Δείγμα του lifestyle που έχει επικρατήσει σχετικά με το χρώμα των μαλλιών παγκοσμίως.

monroe7

marilyn

Πηγή: nonpapernews.gr