Ξαφνική επίσκεψη του αρχηγού της CIA στη Βοσνία

Του Νίκου Αθηναίου

Αναπάντεχη επίσκεψη στο Σεράγεβο έκανε χθες ο Διευθυντής της CIA κ. Τζον Ο. Μπρένναν για συναντήσεις με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών της Βοσνίας για θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας. Μετέβη εκεί κατευθείαν από τη Σαουδική Αραβία όπου είχε ανάλογες συνομιλίες με ομολόγους του από έξι αραβικές χώρες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Τζέβαντ Γκαλιζάνεβιτς στο σερβικό τηλεοπτικό κανάλι Β92 η επίσκεψη Μπρένναν σχετίζεται με ένα κατασχεθέν από την Ιντερπόλ φορτίο όπλων που προοριζόταν για τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και με πληροφορίες που έδωσαν οι Σαουδάραβες σχετικά με «τη μεγάλη αρνητική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από πλευράς ασφαλείας. Προφανώς υπάρχει η διάθεση από τουρκικής πλευράς να πιεστεί η Ευρώπη με το προσφυγικό κύμα ώστε να αποσταθεροποιηθεί και να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί αυτό η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με τη Γερμανία. Ταυτόχρονα βλέπουμε αυξημένη δραστηριότητα της ιρανικής μυστικής υπηρεσίας που έχει την υποστήριξη του [πολιτικού κόμματος] SDA και ιδιαίτερα του αρχηγού του Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς».

Σύμφωνα με τους Washington Times οι 11 συλλήψεις υπόπτων που έγιναν πριν από τέσσερις μήνες στη Βοσνία σε συνδυασμό με τα κτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες δημιουργούν έντονες σκέψεις στο μυαλό αμερικανών και ευρωπαίων ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας ότι τα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση από το ΙΚ με στόχο τη διείσδυση και αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπως δήλωσε και «υψηλά ιστάμενος» μη-κατονομαζόμενος Βαλκάνιος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας του West Point, περίπου 600 άτομα προερχόμενα από τα Βαλκάνια πολέμησαν για λογαριασμό του ΙΚ από το 2012. Η Υπηρεσία Μελετών του Αμερικανικού Κογκρέσου έχει αναφέρει σε μελέτη της ότι τα άτομα αυτά ήταν 330 ήταν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 100-150 από το Κοσσυφοπέδιο, 90 από την Αλβανία, 70 από τη Σερβία και οι υπόλοιποι από τη FYROM.

Οι βοσνιακές αρχές ασφαλείας ανησυχούν για έναν μικρό αριθμό Βόσνιων Μουσουλμάνων, γνωστοί ως «Μπόσνιακς», οι οποίοι υιοθέτησαν σκληρή σαλαφιστική γραμμή όταν μπήκαν στη Βοσνία από το 1992-1995 για να πολεμήσουν στο πλάι Μουσουλμάνων εναντίον Σέρβων Ορθοδόξων Χριστιανών και Καθολικών Κροατών.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής ομάδας της Βοσνίας κ. Γκόραν Σαλίχοβιτς δήλωσε στο AP – αναφερόμενος στην επίσκεψη Μπρένναν – ότι σήμερα πολεμούν 120 Βόσνιοι στη Συρία και το Ιράκ για λογαριασμό του ΙΚ, και άλλοι τέσσερις στην Ουκρανία. Κάποιοι από όλους αυτούς είναι σε επαφή με τις αρχές της Βοσνίας διαπραγματευόμενοι την επιστροφή τους στη χώρα, πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς Αμερικανικής Πρεσβείας στη Βοσνία για την επίσκεψη Μπρένναν.

.