Κουρουμπλής: Η ΕΕ δεν κάνει όσα υποσχέθηκε, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ευθείες βολές κατά της ΕΕ από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δηλώνει ότι οι εταίροι δεν κάνουν όσα υποσχέθηκαν στο προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, λέει πως η Ελλάδα σηκώνει μόνη της το μεγαλύτερο βάρος, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι ασφαλείς οι πρόσφυγες.

«Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από τα 60 σκάφη που έχει υποσχεθεί εστάλησαν μόνο οκτώ. Από τα 1.600 μέλη της Frontex που έχουν υποσχεθεί έχουν φτάσει μόνο 800. Είχαν υποσχεθεί ότι θα χορηγήσουν στη χώρα μας βοήθεια ύψους 400 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν δοθεί λιγότερα από 40 εκατομμύρια», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία δεν είναι διμερής ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά μια συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι χώρες της ΕΕ, τονίζει, προειδοποιώντας ότι «η Ελλάδα πρόσφατα υιοθέτησε νόμο που διευκρινίζει ξεκάθαρα υπό ποια κριτήρια απελαύνουμε σε μία ασφαλή τρίτη χώρα. Η Τουρκία πρέπει να καλύπτει αυτά τα κριτήρια προκειμένου να αναβιώσει τις ελπίδες της να μπει στην ΕΕ».

«Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ασφαλείς εκεί και ότι τα δικαιώματά τους δεν γίνονται σεβαστά, δεν θα επαναπροωθήσουμε άλλους», σημειώνει.

«Το βάρος πέφτει στην Ευρώπη, την πολιτισμένη Ευρώπη… Η ΕΕ επιτρέπει το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;», προσθέτει ο κ. Κουρουμπλής, «έχουμε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και μας κατηγορούν κιόλας ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα».

«Η ΕΕ έχει 580 εκατομμύρια πολίτες και είναι τόσο δύσκολο να φιλοξενήσει 1,5 ανθρώπους. Είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των κλειστών συνόρων; Θέλουμε μια Ευρώπη που να ακολουθεί τον νέο εθνικισμό; Κάποιοι ξεχνούν ότι στην Ευρώπη χύθηκε πολύ αίμα λόγω της έκρηξης του εθνικισμού», επισημαίνει.