Κουρουμπλής: Από τις επόμενες εκλογές ο νέος εκλογικός νόμος

Εν μέσω σεναρίων για πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές, καθώς θα έχει τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων και άρα θα ψηφιστεί από τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών.

Ωστόσο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπευσε να αποσυνδέσει την αναφορά του από τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ενώ σε δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος τόνισε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν προσωπικές σκέψεις και όχι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης. Κάτι, το οποίο εκτιμήθηκε πως ο υπουργός επιχειρεί να μετρήσει αντιδράσεις.

Σχετικά με το μπόνους των 50 εδρών, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα πρέπει να συμβάλει στην πιο αναλογική εκπροσώπηση, αλλά και στην πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα, όμως ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πρέπει να δίνεται και σε συνασπισμούς κομμάτων.

Επιπλέον, πρότεινε να ενταχθούν στο νέο εκλογικό νόμο ρυθμίσεις που θα προωθήσουν την «εσωκομματική δημοκρατία», όπως είναι η θέσπιση εσωκομματικών εκλογών για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων κάθε κόμματος.

Όσον αφορά στο μικτό σύστημα (συνδυασμός σταυρού και λίστας), εφόσον αυτό προκριθεί, πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους με μεγάλο αριθμό σταυρών να αντικαθιστούν υποψηφίους στη λίστα, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β΄ Αθηνών, «ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές και μιντιακές εξαρτήσεις των υποψηφίων».

Ο κ. Κουρουμπλής επίσης πρότεινε τα κόμματα να ξεκινήσουν συζήτηση για το αίτημα των πολιτών για μείωση του αριθμού των βουλευτών.