Κοροϊδία: Υπόσχεση ΣΥΡΙΖΑ να μη παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια και όχι δέσμευση

Αρχικώς δόθηκε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση πιεζόμενη τόσο από ενστόλους κλπ αλλά και από τους ΑΝΕΛ, έκανε πίσω και απέσυρε τη ρύθμιση για πάγωμα των ειδικών μισθολογίων μέσω της οποίας θα συγκέντρωνε 118 εκατ. ευρώ. Και αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Χουλαράκης

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα ακόμα τέχνασμα της κυβέρνησης αφού το μόνο που περιλαμβάνει η νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε είναι μια… υπόσχεση.

Με λίγα λόγια θα κληθούν τώρα οι βουλευτές να ψηφίσουν το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και των προαγωγών των ειδικών μισθολογίων, αλλά αν ως το τέλος του έτους βρεθούν ισοδύναμα, τότε το πάγωμα θα αναιρεθεί.

Αυτό προκύπτει από τη νομοτεχνική διόρθωση που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις από τους θιγόμενους, ενστόλους, δικαστικούς, γιατρούς, 24 ώρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα μέτρα για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα, κάλεσε και σύσκεψη για το θέμα με παρόντες τους Πάνο Καμμένο, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παρασκευόπουλο, Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Τόσκα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από τους οποίους και ζήτησε να καταθέσουν προτάσεις ισοδυνάμων μέτρων ανά υπουργείο, έναντι του παγώματος των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων.

Οπως προκύπτει, όμως, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και έτσι η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της «υποσχετικής», παρουσιάζοντάς την όμως ως απόφαση της κυβέρνησης που ακούει τα αιτήματα του λαού!

Φυσικά πρόκειται για μια υπόσχεση άνευ περιεχομένου αφού είναι δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψος 118 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η νομοτεχνική βελτίωση του κ. Χουλιαράκη έχει νομικό πρόβλημα αφού προβλέπει ότι «τα μέτρα που επιτυγχάνουν ισοδύναμο αποτέλεσμα διαπιστώνονται με πράξη του υπουργού Οικονομικών». Αυτό όπως είπε ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να γίνει γιατί ο νόμος (το πάγωμα θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο) πρέπει να αντικατασταθεί με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση.