Κοντονής: «Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis μεγαλύτερο από αυτό της Siemens»

Θεωρειται βέβαιη από τις έως τώρα ανακρίσεις η ανάμιξη ανώτατων στελεχών τριών Υπουργείων (Υγείας, Ανάπτυξης, Εργασίας) και 4500 περίπου γιατρών για κατεθυνόμε η συνταγογράφηση, ιδιίτερα σε χρόνιες ασθένειες. Δεν έχουν προκύψει σοβαρές αποκαλύψεις -όπως γράφεται- για τέως Πρωθυπουργό, για υπουργους Υγείας, γενικολυς γραμματείς και διοικητές.

Κρίσιμη εβδομάδα για τα τεράστια ποσά, τα οποία απομυζούσε από τα ελληνικά νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία με προμήθειες, υπεριμολογήσεις και εκτατεμένο δίκτυο συναλλαγής. Ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο αυτό της Novartis, έκανε από τη Ζάκυνθο, όπου βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κοντονής, για ακόμα μία φορά, τοποθετήθηκε στο θέμα της Novartis, χαρακτηρίζοντάς το «μεγαλύτερο σκάνδαλο απ’ αυτό της Siemens»εξαιτίας του πλήθους των προσώπων,που έχουν εμπλακεί και των μεγάλων ποσών, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρτια ευρώ για προμήθειες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες.

«Η υπόθεση Novartis, ενεργοποιήθηκε μετά από ενέργειες δικές μου, διότι έχοντας κάποια στοιχεία στα χέρια μου και δημοσιεύματα, τα απέστειλα αμέσως στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου, η οποία διέταξε προκαταρκτική και συγκρότηση δικογραφίας από την εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ράικου.
Αυτές οι διαδικασίες εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, αυτή την εβδομάδα θα είναι στην Αθήνα, οι Αμερικανοί εισαγγελείς για να λάβουν γνώση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα μεταβούν στην Αμερική οι Έλληνες εισαγγελείς, οι οποίοι και αυτοί θα λάβουν με τη σειρά τους στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συγκρότηση της δικογραφίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τις έρευνες που γίνονται σε Ελλάδα και Αμερική για το σκάνδαλο.

Επισήμανε εξάλλου, πως «η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής έχει ήδη ξεκινήσει» και τόνισε: «Θεωρώ ότι αυτό το σκάνδαλο είναι πολύ σημαντικότερο και πολύ σοβαρότερο, απ’ αυτό της Siemens διότι πέρα από το γεγονός απ’ ό,τι φαίνεται οι απώλειες του Δημοσίου θα είναι σε ιδιαίτερα υψηλά ποσά αυτό που με κάνει και λέω ότι είναι ακόμα σοβαρότερο είναι, ότι σε μια περίοδο που ο φτωχός Έλληνας πολίτης δεν είχε πρόσβαση στο φάρμακο και κινδύνεψε η υγεία των πολιτών, οι φαρμακοβιομηχανίες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 25- 30%.

Η υπόθεση αυτή πρέπει να διαλευκανθεί μέχρι τέλους και να δούμε πώς με νόμο υπήρχε αυτή η υπερκοστολόγηση φαρμάκων η οποία έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων».