Κοντά στο «ναι» η Ανγκελα Μέρκελ για τη μη περικοπή των συντάξεων

Πολύ κοντά στην ελληνική θέση για τη μη περικοπή των συντάξεων βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση του μέτρου, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυρία Μέρκελ έχει ήδη γνωστοποιήσει τη θέση της για στήριξη του Αλέξη Τσίπρα (ακόμη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη), αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα.

Η πρώτη προϋπόθεση που θέτει το Βερολίνο αφορά στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Η Μέρκελ όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μην εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα.

Ο δεύτερος όρος που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά αν θέλει να έχει τη στήριξη της Γερμανίας στο θέμα των συντάξεων είναι ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, το Βερολίνο ήρθε πιο κοντά στην ελληνική θέση για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την ελληνική οικονομία. Η Μέρκελ δεν επιθυμεί άλλη εστία αναταραχής εντός της Ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναταράξεις στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλλον των συντάξεων ίσως κριθεί σε έκτακτο Eurogroup τον Νοέμβριο.