Κοντά δύο χρόνια κλείνει η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”.

Οι πρώτες συλλήψεις του δολοφόνου Ρουπακιά και των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης του Ν.Μιχαλολιάκου άρχισαν τον Σεπτέμβριο του… 2013, με συνέπεια μετά τις προφυλακίσεις στον Κορυδαλλό, να έχει περάσει το 18 μηνο του νόμου και έτσι Ρουπακιάς, συνεργοί και ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, να είναι όλοι ελεύθεροι.

Συμπληρώνεται σύντομα, δηλαδή τον Απρίλιο, δύο χρόνια αργοκίνητης διαδικασίας, από τότε που ξεκίνησε η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στις 20 Απριλίου 2015. Η δίκη που συνεχίζεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, είχε αρχικά καθυστερήσει από ενστάσεις των συνηγόρων υπερασπίσεως και είχε “παγώσει” τρεις μήνες λόγω της αποχής των δικηγόρων για το Ασφαλιστικό, κυρίως όμως λόγω της επιμονής των δικηγορικών συλλόγων να μην χορηγήσουν άδεια για την δίκη. Όμως έκτοτε και μέχρι σήμερα η δίκη, από τις σημαντικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή. Με συνέπεια οι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής να μην προσέρχονται καθόλου στο εδώλιο, να συμπεριφέρονται προκλητικά στην Βουλή και σταδιακά να συμμετέχουν σε δημόσιες προκλήσεις, μέχρι και αυτή την ίδια την δίκη.

Οι συλλήψεις στελεχών, μελών και σύσσωμης σχεδόν της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά την σύλληψη Ρουπακιά για την δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι.

Πριν την δολοφονία Φύσσα είχαν προηγηθεί οι δολοφονικές επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, των Αιγυπτίων ψαράδων στην ίδια περιοχή, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα κι ένα πλήθος άλλων επιθέσεων, προπηλακισμών και τραμπουκισμών εναντίον μεταναστών, αναρχικών στεκιών, βουλευτών κ.α

Η δολοφονία Φύσσα εκείνο το ξημέρωμα του Σεπτέμβρη ήταν το αποκορύφωμα. Η ανακριτική διαδικασία κράτησε 9 μήνες και το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων-ένας απεβίωσε πριν την έναρξη της δίκης- μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στις 1.109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008.

Τον Απρίλη του 2015, η ογκωδέστατη δικογραφία-50 χιλιάδες και πλέον σελίδες- έφτασε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Από τον Απρίλη 2015 μέχρι και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, οι δικάσιμες αφορούσαν τυπικά-πλην απαραίτητα- ζητήματα όπως τις αγορεύσεις των δικηγόρων υπεράσπισης για τον αν πρέπει ή όχι να δικαστεί η ΧΑ, ως εγκληματική οργάνωση, βάσει του βουλεύματος και η νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής.
Η Πολιτική Αγωγή τελικά νομιμοποιήθηκε να παρίσταται σε τρεις υποθέσεις: στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στην υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, καθώς και στην υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Εν τω μεταξύ ο χρυσαυγίτης -και καθ’ ομολογία δολοφόνος- του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αποφυλακίστηκε, όπως αναμένονταν με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, στις 18 Μαρτίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης, συμπληρώνοντας 30 μήνες. Οι κατηγορίες: ανθρωποκτονία από πρόθεση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για να συνεχιστεί η κράτησή του θα έπρεπε να προκύψουν νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, βάσει της δικογραφίας πάντα. Η οικογένεια Φύσσα απάντησε στην αποφυλάκιση μ’ ένα βίντεο ντοκουμέντο «οι δολοφόνοι ζουν ανάμεσά μας».

Η ανάληψη της «πολιτικής» ευθύνης του αρχηγού της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου, σχεδόν ανήμερα της επετείου των δυο χρόνων από την δολοφονία Φύσσα και λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δεν επηρέασε καθόλου τη δίκη που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα εγγράφως και ζήτησε η δήλωση να συμπεριληφθεί στην υπόθεση. Το αίτημα ακόμα εκκρεμεί.

-Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, πριν τρεις μέρες, μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας αίσθηση, αλλά και την υποβολή μηνύσεως από την πλευρά της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδας, η οποία δέχθηκε προσβλητική επίθεση, η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά, αυτήν τη φορά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά είναι άγνωστη η ομαλή συνέχισή της και η δοκιμασία των δικαστών από αυτές τις συμπεριφορές αλλά και προς τις οικογένειες του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και άλλων θυμάτων.

Η δίκη για την εγκληματική δράση στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία τον Απρίλιο συμπληρώνει δύο χρόνια από την έναρξή της, κινείται σε γρηγορότερους, από πέρυσι, ρυθμούς, όμως οι εκτιμήσεις παραγόντων της διαδικασίας τοποθετούν την ολοκλήρωσή της μέσα στο 2018, προβλέπει η Ιωάννα Μάνδρου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ο τεράστιος αριθμός των κατηγορουμένων, συνολικά 75, η πληθώρα μαρτύρων, μια και στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται σωρεία επιθέσεων και εγκληματικών πράξεων από στελέχη και μέλη της Χ.Α., αλλά και η παρουσία, όπως είναι φυσικό, περίπου 200 δικηγόρων, καθιστά την πρόοδο της δίκης αργή. Σε όλα αυτά προστίθεται και το ότι η δίκη, που ήδη έχει μεταφερθεί στο Εφετείο της Αθήνας (ορισμένες φορές βέβαια διεξάγεται και στον Κορυδαλλό, λόγω των συνθηκών υποδομής που επικρατούν στα δικαστήρια της Αθήνας), δεν γίνεται κάθε μέρα αλλά μάλλον σε περιοδική βάση.

Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δίνει μάχη για την επιτάχυνσή της με την πρόεδρο της δίκης Μαρία Λεπενιώτου να κρατά τις δύσκολες ισορροπίες που απαιτεί η διεύθυνση μιας δίκης με έντονο πολιτικό χρώμα, εντούτοις τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα ομαλά και λόγω της παρουσίας μέσα στην αίθουσα πολιτών που ενδιαφέρονται για τους κατηγορουμένους είτε για τα θύματα των επιθέσεων της Χ.Α., καθώς πολλές φορές συμπλέκονται και δημιουργούν κλίμα εντάσεων και σκληρών αντιπαραθέσεων.