Κολομβία: Νεκρός σε στρατιωτική επιχείρηση ένας από τους ηγέτες των αποστατών των FARC

Ο ηγέτης μιας ομάδας αποστατών της διαλυμένης πλέον οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) σκοτώθηκε το Σάββατο σε στρατιωτική επιχείρηση στα σύνορα της Κολομβίας με τον Ισημερινό.

Η κυβέρνηση στην Μπογοτά ανακοίνωσε ότι η διακίνηση των ναρκωτικών αποτελεί γάγγραινα.

Ο Βίκτορ Νταβίντ Σεγούρα, ή απλά «Νταβίντ» όπως ήταν γνωστός, βρισκόταν σε σύγκρουση με μια άλλη ομάδα αποστατών, υπό την ηγεσία του Γουάλτερ Αρτίσαλα, ή «Γκουάτσο», άλλου ενός πρώην αξιωματικού των ανταρτών των FARC, που κατηγορείται για τις δολοφονίες των μελών μιας δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό στα τέλη Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε τόνισε ότι ο «Νταβίντ» ήταν «ο κυριότερος αρχηγός των αποστατών» των FARC στην περιοχή των ακτών στον Ειρηνικό, από όπου περνάει η βασική οδός διακίνησης κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός των «Ενωμένων Ανταρτών του Ειρηνικού» ενεχόταν σε «διακίνηση ναρκωτικών, ανθρωποκτονίες, εκβιάσεις, εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς, απαγωγές», απαρίθμησε ο αρχηγός του Κράτους μέσω Twitter.

Διοικούσε μια ομάδα ανταρτών που απέρριψε τη συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016, βάσει των όρων της οποίας η αρχαιότερη οργάνωση ανταρτών της Λατινικής Αμερικής κατέθεσε τα όπλα, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Μια αδελφή του «Νταβίντ», μέλος της ομάδας των αποστατών, σκοτώθηκε επίσης στην επιχείρηση.

Ο Σεγούρα και ο Αρτίσαλα φέρονται να συγκρούονταν για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή Τουμάκο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη επιφάνεια παράνομων καλλιεργειών στην Κολομβία, ιδίως της κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη της κοκαΐνης.

Η Κολομβία καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.