Κολομβία: Επτά νεκροί από επίθεση ενόπλων σε μπαρ

Επτά ένοπλοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από επίθεση ενόπλων σε μπαρ στην επαρχία Αντιόκια της Κολομβίας, όπου δρουν τόσο ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) όσο και το καρτέλ των ναρκωτικών Clan del Golfo.

Οι γκεβαριστές αντάρτες του ELN και το καρτέλ που είχαν ιδρύσει ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών όπου παράγονται ναρκωτικά και όπου κυριαρχούσε ως πρόσφατα η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Η οργάνωση αφοπλίστηκε πέρυσι μετά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

«Πέντε ένοπλοι (…) μπήκαν στο μπαρ, πυροβόλησαν πελάτες και προκάλεσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων», δήλωσε ο Κάρλος Μαουρίτσιο Σιέρα, επικεφαλής της αστυνομίας στην Αντιόκια, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Η επίθεση διαπράχθηκε στην ορεινή κοινότητα Γιαρουμάλ.

Στην κοντινή κοινότητα Κάσερες, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο εξαιτίας εχθροπραξιών ανάμεσα σε παράνομες ένοπλες οργανώσεις, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές της επαρχίας.

Ο ELN, αποστάτες των FARC που αρνήθηκαν να αφοπλιστούν και συμμορίες εμπλέκονται επίσης σε παράνομη εξόρυξη χρυσού, εκβιασμούς και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Σάντος, που έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες σε περιοχές όπου συνεχίζονται οι ταραχές.

Η Clan del Golfo έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να κλείσει μια συμφωνία με την κυβέρνηση για να παραδοθούν και να αφοπλιστούν τα μέλη της, αλλά η Μπογοτά έχει απαντήσει πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ELN διεξάγει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάντος στο Κίτο του Ισημερινού. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όταν η οργάνωση εξαπέλυσε μια σειρά επιθέσεων μετά το τέλος μιας συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ανταρτών και του στρατού, που κράτησε 101 ημέρες. Ο πρόεδρος Σάντος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή στον επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις να επιστρέψει στο Κίτο για να εξετάσει την πιθανότητα τα δύο μέρη να συνάψουν μια νέα εκεχειρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

SHARE